Međugeneracijske radionice “Škole prijatelji zdrave ishrane” u Centrima za zdravo starenje

“Ono što naučiš kad si mali, toga ćeš se držati cijeli život”

Bojana Karanović za UNICEF
Međugeneracijske radionice “Škole prijatelji zdrave ishrane” 1
UNICEF
14 Decembar/prosinac 2018

Roditelji su najvažniji edukatori, kao i učitelji i nastavnici u školi. Svi treba da djelujemo u jedinstvenom pravcu - da educiramo djecu i pričamo o zdravoj hrani, i da koristimo sve raspoložive kapacitete kako bi djeca zaista jela zdravu hranu, kaže Enisa Čučilović, jedna od članica Centra za zdravo starenje u sarajevskoj opštini Centar, koja je učestvovala u radionici o zdravoj ishrani sa učenicima osnovnih škola.

Međugeneracijske radionice, u kojima je učestvovalo oko 120 učenika prvih razreda Osnovne škole “Isak Samokovlija” i Prve osnovne škole Ilidža, održane su 04. i 05. decembra u centrima za zdravo starenje u opštinama Centar i Novo Sarajevo. Ovo edukacijsko druženje između mališana i osoba treće životne dobi organizovano je u okviru UNICEF-ovog projekta “Škole prijatelji zdrave ishrane” koji se tokom novembra i decembra provodi u četiri osnovne škole u Sarajevu i Banjaluci, a pored međugeneracijskih, organizovane su i radionice sa učenicima i roditeljima, sa zajedničkim ciljem da se među mališanima i njihovim roditeljima podigne svijest o značaju zdrave ishrane za uravnotežen rast i razvoj djece.

Pod sloganom “Zdravo jedi, zdravo rasti”, mališani i članovi Centra za zdravo starenje družili su se i razgovarali, a kroz igru i zabavu odrasli su djeci govorili o svom odrastanju, kako su se oni hranili kada su bili njihovog uzrasta, te zašto je važno da se hranimo zdravo. Radionice su izmamile mnogo osmijeha, ali i nostalgičnih sjećanja na “stare dane”, a emocije nisu krili ni djeca ni stariji - svi zajedno kažu da je druženje proteklo u sjajnoj atmosferi.

I na međugeneracijskim radionicama su bili prisutni nutricionisti i članovi Udruženja kuhara BiH koji su sa učesnicima pripremali zdrave obroke, te objašnjavali koliko je važno da se zdravo hranimo i zašto je važno da jedemo voće, povrće, mliječne proizvode, žitarice... Učenici su obilazili štandove sa hranom, a za svakim stolom bilo je nekoliko osoba treće životne dobi koje su sa mališanima podijelile svoja iskustva o značaju zdravih životnih navika, te su zajedno pripremali zdrave sendviče.

Učesnici su se složili da djeca lakše uče ako su uključena u pripremu obroka i ako im se na jednostavan način objasni koje su to namirnice zdrave. U to smo se uvjerili na licu mjesta. Na pitanje koje su to zdrave namirnice, učenik prvog razreda Kan Bojčanović odmah nam je rekao “kukuruz, riba, luk, lubenica, i salata”, a njegova vršnjakinja Matea Samardžić je dodala: “Da bi bili zdravi treba da jedemo jabuku, mandarinu, banana i narandžu”. Oboje kažu da im je na radionici bilo “super” i da su naučili da prave zdrave sendviče. Njihova drugarica iz škole Taira Ljuca pažljivo je slušala nutricioniste i kuhare, pa je sa nama podijelila svoje znanje i rekla: “Da bi bili zdravi trebali bi da jedemo voće, povrće, mliječne proizvode, zdravu hranu, žitarice.”

Članovi Centra za zdravo starenje nisu krili svoje zadovoljstvo druženjem sa najmlađima. Kažu da u njihovo vrijeme nije bilo namirnica i proizvoda koje danas djeca imaju u ponudi. Enisa Čučilović smatra da se današnja ishrana mnogo razlikuje od vremena kada je ona bila dijete. Sa mališanima je pričala o ishrani, objašnjavala im kako su se oni hranili nekada, kada su išli u školu, govorili su o zdravom, domaćem hljebu, kuhanim jajima, pekmezu, siru, pavlaci, a učenici su pažljivo slušali i pričali o tome šta oni jedu kod kuće i kako ih roditelji i učitelji educiraju da se zdravo hrane.

Međugeneracijske radionice “Škole prijatelji zdrave ishrane” 2
UNICEF
Međugeneracijske radionice “Škole prijatelji zdrave ishrane” 3
UNICEF

“Danas djeca često jedu grickalice i piju gazirane sokove, što u naše vrijeme nije bilo uobičajeno. Veoma sam sretna i ponosna jer sam učestvovala u realizaciji projekta “Škole prijatelji zdrave ishrane”. Pričala sam djeci kako smo se mi zdravo hranili. Ja sam radila u vrtiću 40 godina, i navela sam im primjer kako su dječaci u velikoj količini jeli čips, smoki i pili koka kolu, i kako su jednog dana dobili strašne bolove u stomaku. Oni su bili tako slatki i slušali su me pažljivo. Jedan dječak je rekao kako mu mama kaže da jede zdravo i da je to sve za njegovo dobro”, kaže gospođa Enisa.

Sabaha Trlo, koja boravi u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo, kaže da je jako prijatno iznenađena da kod nas postoji program “Škole prijatelji zdrave ishrane”, te da su upravo djeca populacija za koju je najvažnije da se zdravo hrani.

“Ono što naučiš kad si mali, toga ćeš se držati cijeli život. Najvažnije je da djeci baš u ovim godinama, mi odrasli - roditelji, nastavnici, bake, nane – pokažemo kako da se zdravo hrane, i to na način da to djeca mogu shvatiti. Kada probaju zdravu ishranu vidjeće da je to bolje i zdravije, ali i ukusnije nego neke stvari koje stalno jedu kao što su sendvič s majonezom ili pita…Djeca mogu uvidjeti da im ono što je zdravo godi i da su od toga zdraviji”, kaže gospođa Sabaha.

Kaže da u vrijeme kada je ona pohađala školu nije bilo izobilja koje imamo danas, ali da je to izobilje, nažalost, “otišlo u pogrešnom pravcu jer se danas smatra luksuzom ako se pije i jede nezdravo”.

“Mi smo prije imali domaće i zdrave proizvode, svi smo zdravo odrasli. Kad sam išla u školu i učila medicinu, jedan mi je docent rekao – čekajte da dođe ova “čokolada generacija” pa ćemo imati moždane udare sa 40 i 50 godina. To vrijeme je danas došlo. O tome treba da pričamo sa našom djecom i omladinom. Dobrim primjerima kao roditelji trebamo pokazati zašto je važno jesti zdravo. Kao roditelj se moraš zdravo hraniti da bi tvoje dijete vidjelo kako to izgleda, i da nije skupo i nemoguće da se zdravo hraniš”, objašnjava gospođa Sabaha.

I njena koleginica iz Centra, Fatima Landža, smatra da je radionica bila korisna za najmlađe. Kaže da su mališanima pričali o tome šta su oni pravili i jeli kada su bili mali, da nisu imali ono što oni danas imaju, te da su učenici pomno slušali i prihvatali nova saznanja.

“Došlo je drugo vrijeme, roditelji imaju brži tempo života, često su u žurbi, naše majke su imale više vremena da misle o obrocima. Ali, treba paziti i učiti djecu od malena šta je zdravo, a šta ne.   Roditelji danas daju marku, dvije djetetu, dijete će kupiti čips ili kolu, a to nije preporučljivo”, kaže gospođa Fatima.

Sejdefa Bašić Ćatić, izvršna direktorica Udruženja Partnerstvo za javno zdravlje koje je jedan od partnera UNICEF-a, kaže da je projekat “Škole prijatelji zdrave ishrane” došao kao prirodan slijed nakon uspješne implementacije projekta “Vrtići prijatelji zdrave ishrane” koji je UNICEF BiH realizovao, tokom prethodnih godina, u saradnji sa zavodima za javno zdravstvo u BiH i Udruženjem kuhara BiH.

“Znali smo da je sljedeći korak rad u osnovnim školama, imajući u vidu način ishrane koji se djeci nudi u školama, jer užinu ili nose sa sobom od kuće ili se ona prodaje u školama. Obišli smo više škola i primijetili da se po školama prodaju slatkiši, industrijski i gazirani sokovi koji su puni šećera, ili se nerijetko reklamiraju sokovi i grickalice. Ako znamo da samo koka-kola u sebi sadrži dvadesetak kesica šećera što je previše tzv. brze energije za svako dijete, onda shvatamo značaj realizacije ovog projekta”, kaže Sejdefa.

U realizaciju projekta ponovo je uključeno i Udruženje kuhara BiH čiji članovi u svom radu promovišu zdravu ishranu i rado se odazivaju pozivima na radionice ovog tipa. Fokus svih dosadašnjih radionica, održanih tokom novembra i početkom decembra, bio je na djeci i roditeljima, a nutricionisti i kuhari su im, kroz praktične i zanimljive primjere, objašnjavali kako da kombinuju zdravu hranu i brzo pripreme zdrav i ukusan obrok.

“Na radionicama razbijamo predrasude da je zdrava ishrana preskupa, i da zahtijeva mnogo vremena. Dajemo praktične savjete kako brzo, jeftino i kvalitetno pripremiti obrok. Danas svi imamo blender, nekada je to dovoljno, da izmiksate voće i povrće, i imate spreman obrok koji je zdrav i kvalitetan. Jako mi je drago što učestvujemo u ovim radionicama. Danas smo svi zauzeti i teško se uspijevamo fokusirati na ono što je bitno, ali moramo biti svjesni da se moramo posvetiti našoj djeci, rekao je Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara BiH.

Projekat “Škole prijatelji zdrave ishrane” UNICEF BiH provodi se u saradnji sa nadležnim ministarstvima, zavodima za javno zdravstvo, NVO Partnerstvo za javno zdravlje i Udruženjem kuhara BiH. Pod sloganom “Zdravo jedi, zdravo rasti” cilj nam je da, zajedno sa djecom, roditeljima i nastavnim osobljem, razvijamo svijest o značaju usvajanja i njegovanja zdravih životnih navika.

Cilj projekta, koji se provodi prema metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije, nije samo promovisati zdravu ishranu među djecom i omladinom, nego i uticati na donošenja odgovarajućih politika na nivou obrazovnih ustanova kojima bi se zdrave životne navike uvrstile u opšti program i kontinuirano promovisale u obrazovnim ustanovama.

 

UNICEF/Crnogorcevic