Ambasadori

Ambasadori UNICEF-a podržavaju naš rad na ostvarivanju prava svakog deteta. Oni inspirišu ljude da podrže principe i programe koje pomažu deci.

Edin Dzeko, UNICEF Bosnia and Herzegovina Ambassador
UNICEF/A. Kapetanovic

Upoznajte Edina Džeku

Od dječaka koji slijedi svoje snove, do napadača Rome

Sretno djetinjstvo je kada si zdrav i kada si nasmijan i kada su svi oko tebe takvi

Širom svijeta, UNICEF uz pomoć svojih ambasadora, poznatih ličnosti iz oblasti kulture, umjetnosti i sporta, pomaže, promoviše i zagovara u poboljšanje životnih uslova djece, žena, mladih i porodica. Ambasadori koriste svoj talenat i uspjeh kako bi bili glas onih koje je potrebno zaštiti i ohrabriti. Za prvog UNICEF-ovog ambasadora u Bosni i Hercegovini, 2009. godine imenovan je Edin Džeko.

Fudbal, koji je danas njegov život, učio je po sarajevskim parkovima i na terenu prekrivenom rupama od gelera i kamenjem. Uprkos činjenici da je odrastao u ratu, Edin kaže da je imao sretno djetinjstvo, jer za njega sretno djetinjstvo je sve ono što je preživio.

Karijeru je započeo u Željezničaru, u kome je igrao od 2003. do 2005. a već sa 18 godina odlazi u Češku, i njegovi snovi polako postaju stvarnost. Za češki klub „Teplice“ u jednoj sezoni odigrao je 43 utakmice i postigao 16 golova. Zahvaljujući upornosti, radu i volji, osim što je bio proglašen za najboljeg stranca u češkoj ligi, dobio je priliku da iz češke pređe u jednu od najjačih liga u svijetu – Bundesligu.  

Dječak koji je vjerovao u sebe i slijedio svoje snove danas je uspješni sportista. Kao čovjek i ambasador UNICEF-a, svakom djetetu želi sretno djetinjstvo, i dodaje: ”Sretno djetinjstvo je kada imaš prijatelje, kada imaš roditelje koji te čuvaju i usmjeravaju. Kada si mali možda ne shvataš uvijek njihove zabrane, njihove motive, njihove riječi, ali kada dobiješ svoje dijete, shvatićeš da je sve što su ti govorili itekako imalo smisla i onda ćeš početi da ih kopiraš. Sretno djetinjstvo je kada imaš priliku provesti vrijeme sa svojim vršnjacima u igri, kada dobiješ loptu i spavaš sa njom, jer jedva čekaš sutrašnji dan da se ponovo igraš sa drugovima. Sretno djetinjstvo je kada si zdrav i kada si nasmijan i kada su svi oko tebe takvi.”

S njemačkim Wolfsburgom Edin Džeko u sezoni 2008./09. osvaja Bundesligu, a sljedeće sezone postaje najbolji strijelac njemačke Bundeslige. Već u januaru 2011. godine, Džeko je potpisao ugovor sa engleskim Manchester Cityjem. Nakon četri godine provedenih u Engleskoj, prelazi u italijansku Romu, gdje sad igra na pozicjij napadača.

 

Edin Dzeko, UNICEF Bosnia and Herzegovina Ambassador with Geeta Narayan
UNICEF/Panjeta

Od svih trofeja, priznanja i titula koje je stekao tokom karijere, za njega je uloga ambasadora UNICEFa nešto posebno:

“Kroz ovu ulogu sam oplemenio svoj život, a nadam se i živote drugih. Uz ulogu roditelja, koju imam, biti Ambasador UNICEF-a je jedna od najdražih uloga. Kroz UNICEF i rad sa djecom sam sreo toliko divne djece i poželio i sam da budem roditelj, a to sad i jesam. Preponosan sam na sve što UNICEF radi i sretan sam što sam dio ove priče.”

Edin Dzeko, UNICEF Bosnia and Herzegovina Ambassador with a child
UNICEF/Panjeta
Edin Dzeko, Team UNICEF
UNICEF/Krijestorac

“Svoj djeci svijeta, želim isto kao i svojoj djeci, koje odgajam tako da vole i poštuju sve oko sebe. Svoj djeci ovog svijeta, ali zaista, želim da imaju osmijeh na licu i da uživaju u tome da su djeca. Brzo dođe vrijeme da odrastemo i ne kažu uzalud da je najljepše doba to dječačko doba, kada si bez brige i drugi se brinu o tebi. Tvoje je samo da razmišljaš o tome šta će sutra biti u školi i hoćeš li vidjeti svoju simpatiju ili ne. Za svako dijete želim da imaju ljubavi na svakom koraku, da imaju porodicu i da nikada ne budu razdvojeni od nje. Da ih vole, da oni vole, jer je to najljepši osjećaj na svijetu, voljeti i biti voljen... Svoj djeci svijeta želim djetinjstvo bez suza, bez boli, bez bolesti.”