Učenici Prve osnovne škole Ilidža učili kako da pripreme zdravu užinu

Pripema zdrave užine – najbolja zabava ikad!

Bojana Karanović za UNICEF
Pripema zdrave užine – najbolja zabava ikad!
UNICEF
06 Decembar/prosinac 2018

Kada smo prvačića Omara upitali zašto je dobro da jedemo voće i povrće, odmah nam je rekao: “cvekla je dobra za krv, a mrkva je dobra za vid.”

Da se u iskrenom prijateljstvu sve rado dijeli, uvjerili smo se tokom radionice “Škole prijatelji zdrave ishrane” u Prvoj osnovnoj školi na Ilidži. Sedmogodišnjoj Ajli se nije naročito dopala prozirna kutijca za užinu, pa joj je njena prijateljica iz razreda Ajša poklonila svoju roza boje. Nakon toga su zajedno napravile zdravu užinu, te nastavile da sa svojim vršnjacima biraju omiljene namirnice.

Tokom radionice organizovane na Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembra, osamdesetak prvačića Prve osnovne škole Ilidža u Sarajevu učili su o tome šta je to piramida zdravlja, a kroz igru sa nutricionistima i poznatim kuharima saznali su kako da kombinuju različite namirnice i sami pripreme zdravu užinu.

Prva radionica, organizovana u okviru UNICEF-ovog projekta “Škole prijatelji zdrave ishrane”, prošla je u sjajnoj atmosferi. Oduševljenje nisu krili ni učenici, niti njihove učiteljice. Neki od mališana su čak rekli da im je ovo bio najbolji dan ikada.

Pod sloganom “Zdravo jedi, zdravo rasti”, sa mališanima su se družili poznati kuhari iz Udruženja kuhara BiH koji su, kroz igru i zabavu, objašnjavali zašto je važno da jedemo voće, povrće, žitarice, mliječne proizvode i meso. Učenici su obilazili četiri stola na kojima su bile izložene četiri vrste zdravih namirnica, a kuhari su govorili o tome koliko je važno da se zdravo hranimo, nakon čega su mališanima podijeljene kecelje i kuharske kapice kako bi sami mogli da odaberu namirnice za svoj zdravi obrok.

Djevočice su češće birale voće i povrće, dok su dječacima mlijeko, sir i meso, ipak, bili malčice draži. Šestogodišnja Azra kaže da voli mrkvu, jabuku i mandarine, dok njen drugar iz razreda, Omar, kaže da voli meso, naročito piletinu, a od povrća mu je omiljena mrkva. Omar kaže da voli i voće, omiljene su mu banane, jabuke, kivi i mandarine. Pored mrkve, rado jede i zelenu salatu i cveklu. Kada smo ga upitali zašto je dobro da jedemo voće i povrće, odmah nam je rekao: “cvekla je dobra za krv, a mrkva je dobra za vid.”

Učenike odjeljenja Prvi 1 zatekli smo na štandu sa voćem i povrćem, kažu nam u glas da im je ovo najbolji dan ikada. Šestogodišnja Nađa kaže da je u svoju kutijcu za užinu stavila voće jer “to voli i zato što je zdravo”.

Amila Podžić, učiteljica razreda Prvi 4, kaže da su i ona i njeni učenici oduševljeni radionicom.

zdrava ishrana Prve osnovne škole Ilidža
UNICEF

“Sigurna sam da će tek sutra biti burna reakcija i da će podijeliti svoje oduševljenje. Mi u školi se trudimo da razvijamo svijest o zdravoj ishrani. Na prvom roditeljskom sastanku sam zamolila roditelje da za užinu donose zdrave obroke, i roditelji se dosta pridržavaju, djeca jedu voće i povrće… Ova radionica je pun pogodak, nadam se da ćemo tako i nastaviti. S obzirom na to da su oni učenici prvog razreda važno je da od malih nogu počnu razvijati zdrave životne navike”, kaže učiteljica Amila.

Kuhar Zaim Erdan, iz Udruženja kuhara BiH, kaže da se rado odazvao pozivu UNICEF-a jer smatra da je važno da se o zdravim načinima ishrane što više govori među najmlađima.

“Najbitniji segment u razvoju djeteta je zdrava ishrana. Veliko prisustvo fast-food hrane nije dobro i trebamo što više promovisati zdrave namirnice. Mi iz Udruženja kuhara BiH se nadamo da ćemo doprinijeti tome da kod roditelja razvijemo svijest o značaju pripremanja zdravih obroka za svoju djecu, i da se djeca od malena uče da se trebaju zdravo hraniti”, kaže kuhar Zaim.

Poznati kuhari kažu da su gotovo sve zdrave namirnice roditeljima i djeci lako dostupne – voće i povrće je dostupno i cijenom, kao i piletina kada se priprema na dobar način. Roditeljima savjetuju da sami pripremaju užinu koju će djeca nositi u školu jer će tako najbolje iskontrolistati šta djeca jedu.

Kuhar Zaim je prezadovoljan rezultatima radionice u Prvoj osnovnoj školi na Ilidži: “Divno je biti okružen djecom koja iskreno kažu šta vole. Vide se pozitivni pomaci, djeca vole voće i povrće, vole i meso, a roditelji mogu da ih od malena uče kako da pravilno konzumiraju namirnice koje vole. Mi smo tu za roditelje ako im treba bilo kakav savjet i otvoreni smo za učešće u svim projektima ove vrste”.

Radost što se u ovoj školi provodi projekat nije krio ni Arif Ćelović, direktor Prve osnovne škole na Ilidži.

“Mi imamo obavezu da vodimo računa o našoj djeci, njihovom zdravlju i ishrani, samim tim imamo obavezu da učimo djecu kako da zdravo žive i da se zdravo hrane, kako ne bismo imali generacije bolesne ili pretile djece. Na ovaj način možemo uspjeti, u saradnji sa našim roditeljima”, kaže direktor škole ističući značaj podrške UNICEF-a, opštine i nadležnog ministarstva za postizanje zajedničkog cilja – da u školama širom BiH postoje kuhinje u kojima će se služiti zdrava hrana.

Pored radionice s djecom, u narednim danima biće organizovana i radionica sa roditeljima, a prvačići će imati priliku i da pripremaju zdrave obroke kroz igru i druženje sa starijom populacijom u Centru za zdravo starenje.

Nutricionista iz Zavoda za javno zdravlje Federacije BiH, dr Aida Filipović, kaže da su radionice sa učenicima veoma korisne jer se kroz igru promovišu zdrave životne navike među najmlađima. Doktorica Aida je druženje sa prvačićima iskoristila i da ispita njihovo znanje. Na njeno pitanje “šta nam daje vitamine i minerale”, mališani su spremno odgovorili “voće i povrće”, a znali su i  odgovor na pitanje “šta nam to pomaže da rastemo” – svi u glas su odgovorili “mlijeko!”.

Na kraju radionice kuharski žiri je birao i pobjednike – kuhari su pažljivo pregledali dječije kutijce i kroz razgovor sa mališanima zaključili da su svi učenici pokazali sjajno znanje o zdravoj hrani, te im nije preostalo ništa drugo nego da sve prvačiće proglase pobjednicima.

Na ovaj način UNICEF nastavlja sa implementacijom programa promocije zdrave ishrane među djecom širom Bosne i Hercegovine. U prvoj fazi projekta UNICEF je organizovao seriju radionica za djecu predškolskog uzrasta, a u narednom periodu fokus će biti na predstavljanju programa zdrave ishrane među učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola.

Radionice o zdravoj ishrani se organizuju za učenike, roditelje i nastavno osoblje u četiri osnovne škole u Sarajevu i Banjaluci. Pored Prve osnovne škole Ilidža, u projektu učestvuju i Osnovna škola “Isak Samokovlija” u Sarajevu, te osnovne škole “Branko Radičević” i “Jovan Jovanović Zmaj” u Banjaluci.

 

Projekat “Škole prijatelji zdrave ishrane” UNICEF BiH provodi u saradnji sa nadležnim ministarstvima, zavodima za javno zdravstvo, NVO Partnerstvo za javno zdravlje i Udruženjem kuhara BiH. Pod sloganom “Zdravo jedi, zdravo rasti” cilj nam je da, zajedno sa djecom, roditeljima i nastavnim osobljem, razvijamo svijest o značaju usvajanja i njegovanja zdravih životnih navika.

UNICEF/Crnogorcevic