Roditelji učestvovali u radionici u okviru projekta „Škole prijatelji zdrave ishrane“

Roditelji učenika Osnovne škole „Branko Radičević“ su dobili nekoliko praktičnih savjeta kako da djeci na zabavan način približe zdravu ishranu

Bojana Karanović za UNICEF
Roditelji učestvovali u radionici u okviru projekta „Škole prijatelji zdrave ishrane“
UNICEF
13 Decembar/prosinac 2018

Kvalitetna i zdrava ishrana je ključna za pravilan rast i razvoj djece, a disciplina kada se radi o obrocima se prenosi na druge sfere života, što je istovremeno važno i za pravilan odgoj. Ovako bi se ukratko mogao definisati zajednički stav do kojeg su, kroz razgovor i druženje, došli roditelji učenika Osnovne škole „Branko Radičević“  u Banjaluci.

Na radionici, koja je 26. novembra organizovana u okviru UNICEF-ovog projekta „Škole prijatelji zdrave ishrane“, učestvovalo je oko 50 roditelja učenika iz ove škole. Oni su, uz pomoć doktorica iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS), učestvovali u radionici i interaktivnoj vježbi o zdravoj ishrani kod djece kako bi svojim prvačićima, kao i ostalim članovima svojih porodica, mogli unaprijediti kvalitet života.

U okviru projekta „Škole prijatelji zdrave ishrane“ UNICEF je tokom novembra i decembra organizovao radionice sa učenicima, roditeljima i nastavnim osobljem u četiri osnovne škole (po dvije u Sarajevu i Banja Luci). Cilj programa, koji se realizuje pod sloganom “Zdravo jedi, zdravo rasti” je unapređenja zdravlja i promocija zdravih navika u ishrani djece predškolske i školske dobi. U prvoj fazi projekta, od 2011. godine, UNICEF je realizovao radionice sa djecom predškolskog uzrasta, dok je u ovoj fazi fokus na učenicima prvih razreda osnovne škole. Na radionicama djeca kroz igru, prilagođenu njihovoj dobi, razvijaju vještine i uče koje grupe namirnica su neophodne u svakodnevnoj ishrani, te kako da na kreativan način pripreme zdrav obrok i donesu ga u školu. U okviru programa, roditelji i nastavnici takođe uče o značaju zdravih navika u ishrani, na način prilagođen njima.

Tako je, uz veselu muziku i kratki ples, počelo druženje roditelja u školi „Branko Radičević“ koji su, dok su se predstavljali ostatku prisutnih, otkrili i koliko djece imaju. Ispostavilo se da većina roditelja ima djecu i stariju i mlađu od prvačića pa je većina već poprilično iskusna u domenu odgoja djece kada je zdrava/nezdrava ishrana u pitanju. Ipak, stručna pomoć je i više nego dobrodošla jer roditeljska briga nikad ne prestaje pa su se svi rado odazvali pozivu da učestvuju na radionici.

Docent dr Dragana Stojisavljević iz Instituta za javno zdravstvo RS, nacionalni koordinator za ishranu pri Ministarstvu zdravlja i socijalnu zaštitu RS, i subspecijalista za ishranu  prim. dr Ljiljana Stanivuk, djeci i roditeljima govorile su o tome kako se zdravije hraniti, koju hranu bi trebalo izbjegavati, koliko obroka trebamo dnevno konzumirati, te zašto je važna fizička aktivnost i bavljenje sportom.

„Kada govorimo o pravilnoj strukturi i ranoj ishrani vrlo bitne su tri stvari, a to su pravilan izbor namirnica, pravilno uobročavanje i pravilna priprema hrane. Vrlo je važno da, kada se urade ova tri koraka, dijete ne preskače obroke jer su oni vrlo bitni u njegovom pravilnom rastu i razvoju. Dijete koje preskoči doručak, i prvi obrok mu je oko podne, imaće pad koncentracije i energije zbog pada šećera u krvi, za razliku od djece koja imaju redovan doručak. Jedna od vrlo čestih grešaka jeste i to da dijete ne unosi adekvatnu količinu hrane u određenom obroku, ili je unosi previše, i zbog toga smo organizovali ovu radionicu sa roditeljima kako bi oni stekli sliku koja količina hrane je potrebna djeci određene dobi“, kaže dr Stojisavljević.

Roditelji su, podijeljeni u timove, najprije uradili vježbu znanja o piramidi ishrane i dobili nove informacije kroz diskusiju i stručno predavanje. Svi su zajedno odgovarali biranjem tačnih ili netačnih tvrdnji na pitanja koja su ključna za piramidu ishrane. Pitanja su uglavnom bila vezana za žitarice i proizvode od žitarica i koliko ih treba jesti, preko mlijeka i mliječnih proizvoda, voća, povrća, sve do slatkiša. Većina je znala tačne odgovore, ali je neosporno da se mnogo toga novog na radionici i naučilo.

Od profesionalnog kuhara Nemanje Nenadića roditelji su dobili nekoliko praktičnih savjeta kako da djeci na zabavan način približe zdravu ishranu, ili kako da „maskiraju“ zdrave namirnice i učine ih privlačnim djeci.

Iako je svako dijete specifično, kada je u pitanju zdrava ishrana roditeljska „muka“ je univerzalna i svi su složni da je potreban ovakav, širi pristup odgoju, tako da djeca zdrave životne navike usvajaju kako kod kuće, tako i u školi, jer je upravo učionica mjesto gdje se pozitivno ponašanje kod djece njeguje i razvija.

Roditelji  u radionici u okviru projekta „Škole prijatelji zdrave ishrane“
UNICEF
Pravilna ishrana radionica sa roditeljima
UNICEF

Andrea Subotić-Popović majka je prvačića Stribora i još dvoje djece. Iako je sa starijom djecom već prošla proces sticanja zdravih navika i učenje o ishrani, prema njenom iskustvu ovo je prvi put da je škola na aktivan način uključena u program promocije zdrave ishrane.

„Smatram da su ove radionice od velikog značaja jer djecu treba upoznati sa pravilnom i zdravom ishranom od malih nogu. Mi kao porodica nastojimo da se zdravo hranimo i da unosimo sve grupe namirnica koje obezbjeđuju i ugljene hidrate i proteine i masti, sve što je potrebno za zdravlje organizma. Obično, kada dijete ide u školu njemu se pripremi obrok. Povremeno su tu i poneki slatkiš, smoki ili keks, ali više preferiramo da koristimo svježe pripremljenu hranu. Primjera radi, to može da bude sendvič namazan maslacem ili kajmakom uz našu domaću kobasicu, nešto što nije prerađena hrana, a ako nam domaći proizvodi nisu pri ruci onda će to biti šunka. Kao roditelji više djece, tačnije rečeno tinejdžera, kada je riječ o ishrani više tražimo kompromisna rješenja, svjesni smo da će oni kupiti i nešto od brze hrane ali razgovaramo na tu temu i znaju da nezdrava hrana dovodi do gojaznosti, i da uzrokuje druge probleme. Mislim da će sada i Stribor nakon ove radionice malo uticati na brata i sestru pa će i oni od njega naučiti nešto novo i steći dobre navike“, kaže mama Andrea.

I drugi roditelji se slažu sa Andreom. Kvalitetna i uravnotežena ishrana je ključna za zdrav rast i razvoj, a uz to se i disciplina u obrocima prenosi na druge sfere života što je važno za pravilan odgoj svakog djeteta. Među njima je i Sofijina mama, Nikolina Kusić.

„Jako mi je drago što su Sofija i njeni drugari iz prvih razreda prošli ovu radionicu, a moj stav je da ovakve stvari treba što više potencirati. Danas svuda oko djece ima previše iskušenja i nama, roditeljima, je jako teško da u svakom trenutku imamo kontrolu nad takvim stvarima. Djeca su i prije ove radionice imali priliku da uče o zdravoj hrani, ali slabo se pridržavaju toga. Mislim da mnogi roditelji prave početnu grešku jer dozvoljavaju grickalice i ostalu nezdravu hranu sa kojom djeca dođu u školu gdje ih druga djeca vide. Onda mi kao roditelji moramo da im objašnjavamo zašto to nije u redu, ali dijete vidi samo to da nekima to nije zabranjeno, a konkretno mojoj djevojčici jeste“, objašnjava mama Nikolina.

Smatra da bi mališanima zdrava ishrana bila mnogo bliža, i da bi se postigli mnogo bolji rezultati, kada bi se svi roditelji držali zajedno i kada bi se podrazumijevalo da je sva nezdrava hrana zabranjena u školi.

„Evidentno je da trend konzumacije nezdrave hrane uzima svoj danak jer  danas dosta djece u pubertet ulazi gojazno, što prije nije bilo toliko često. Ovakve radionice bi se trebale što češće održavati, možda svaki mjesec da se jedan dan posveti djeci i njihovoj ishrani kako bi od malih nogu djeca svojevoljno birala zdravu hranu, kao i da znaju kakve sve loše posljedice ima konzumacija slatkiša i druge nezdrave hrane“, kaže Nikolina.

Ranije istog dana, u školi „Branko Radičević“organizovana je i radionica za učenike, koja je protekla u veseloj atmosferi i uz veliki broj malih ruku podignutih u vazduh - mališani su se utrkivali kako bi se javili za riječ i rekli kuharima i nutricionistima šta vole da jedu, a šta ne vole, ali i koje namirnice vole njihove mame, tate, braća i sestre. Na radionici se moglo čuti mnogo simaptičnih odgovora i komentara mališana, pa se tako na pitanje šta je osnovna životna namirnica negdje iz učionice čuo zanimljiv odgovor: „Čorba!“ .

Ne samo da su prvačići učili o piramidi ishrane, nego su i aktivno učestvovali u radionici pa je kuhar Nemanja, nakon što su djeca stavila svoje kuharske kape, kecelje i rukavice, svima pomogao da naprave tačno onakav obrok kakav oni žele, sačinjen od raznih zdravih namirnica koje su imali na raspolaganju.

Radionice sa učenicima, roditeljima i nastavnicima održane su i u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Banjaluci, te u Prvoj osnovnoj školi Ilidža i Osnovnoj školi „Isak Samokovlija“ u Sarajevu.

 

Projekat “Škole prijatelji zdrave ishrane” UNICEF BiH provodi se u saradnji sa nadležnim ministarstvima, zavodima za javno zdravstvo, NVO Partnerstvo za javno zdravlje i Udruženjem kuhara BiH. Pod sloganom “Zdravo jedi, zdravo rasti” cilj nam je da, zajedno sa djecom, roditeljima i nastavnim osobljem, razvijamo svijest o značaju usvajanja i njegovanja zdravih životnih navika.

Cilj projekta, koji se provodi prema metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije, nije samo promovisati zdravu ishranu među djecom i omladinom, nego i uticati na donošenja odgovarajućih politika na nivou obrazovnih ustanova kojima bi se zdrave životne navike uvrstile u opšti program i kontinuirano promovisale u obrazovnim ustanovama.

UNICEF/Crnogorcevic