Nermin Hodžić u programu „Škole prijatelji zdrave ishrane".

Kroz zabavu i igru, uključite djecu u pripremu zdravih obroka

Bojana Karanović za UNICEF
Kuhar Nermin i djeca
UNICEF
01 Decembar/prosinac 2018

Preporuka roditeljima je da istrajavaju u svakodnevnoj konzumaciji voća i povrća. Dovoljno je svaki dan pojesti svježe voće ili povrće, na primjer u salati, da se zadovolje dnevne potrebe za mineralima i vitaminima, kaže Nermin Hodžić

Sarajevski kuhar i predsjednik Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine, Nermin Hodžić, jedan je od naših najpoznatijih kuhara koji je kroz profesionalno usavršavanje i angažman obišao cijeli svijet – od Portugala do Brazila. Kuhao je za predsjednike država, ali i slavne ličnosti kao što su Angelina Jolie i Brad Pitt, a u njegova kulinarska umijeća uvjerili su se i članovi fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Brazilu. Ljubav prema kulinarstvu vodila ga je ka stalnom usavršavanju i edukacijama, a za svoje vještine nagrađen je brojnim svjetskim priznanjima.

Sa Nerminom smo razgovarali tokom održavanja radionice “Škole prijatelji zdrave ishrane” u Prvoj osnovnoj školi na Ilidži na kojoj je, zajedno sa svojim kolegama iz Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine, učenicima nekoliko prvih razreda ove škole, kroz zabavu i igru, objašnjavao kako da pripreme zdravu užinu. Kaže da su djeca sjajno reagovala na radionicu, te da je osnovni cilj bio da se na neposredan način mališanima prenese znanje kako da kombinuju različite namirnice i sami pripreme zdrav obrok.

U prvoj fazi projekta „Škole prijatelji zdrave ishrane“, koji UNICEF BiH provodi pod sloganom „Zdravo jedi, zdravo rasti“, radionice s djecom održavaju se u četiri osnovne škole u Sarajevu i Banjaluci, a pored rada sa učenicima, radionice se organizuju i za učitelje i nastavnike, te roditelje osnovaca. Cilj projekta, koji se provodi prema metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije, nije samo promovisati zdravu ishranu među djecom i omladinom, nego i uticati na donošenja odgovarajućih politika na nivou obrazovnih ustanova kojima bi se zdrave životne navike uvrstile u opšti program i kontinuirano promovisale u obrazovnim ustanovama.

Nermin Hodžić kaže da se rado odazvao pozivu UNICEF-a da učestvuje u radionicama, te ističe da su učenici i nastavnici bili oduševljeni radom sa kuharima i nutricionistima. Osnovna namjera je bila da se ideja i svijest o zdravoj ishrani promoviše na zabavan način, jer kroz igru i participaciju mališani najlakše usvajaju nova znanja.

Kuhar Nermin i djeca kuhaju
UNICEF
Nermin Kuhar kuha sa djecom
UNICEF

UNICEF BiH organizuje seriju radionica u osnovnim školama, u okviru projekta “Škole prijatelji zdrave ishrane”. Udruženje kuhara BiH se rado odazvalo našem pozivu da zajedno promovišemo principe zdrave ishrane među učenicima, roditeljima i nastavnim osobljem širom BiH. Koje su osnovne poruke koje prenosite na radionicama i koliko je značajna realizacija programe kao što je ovaj?

Najznačajnija poruka je da se razvija svijest kod roditelja, djece i učitelja o zdravoj ishrani, a da to ne bude samo prazna fraza. Roditelji trebaju stalno insistirati na zdravim obrocima za djecu i poticati razvoj navike kod djece da uvijek radije biraju ono što je zdravo.

Dosadašnja iskustva u radu sa roditeljima i školama su uglavnom pozitivna. Roditelji i djeca vrlo rado učestvuju u radionicama i projektima ovakve vrste. Kroz radionice se razbijaju stereotipi da je zdrava hrana skupa i da za nju treba puno vremena da se pripremi.

Možete li roditeljima i učiteljima preporučiti nekoliko „trikova“ kojima bi mališane privolili da prihvate i zavole zdravu hranu - voće, povrće, i druge zdrave namirnice?

Svakodnevno konzumiranje voća i povrća je od velikog značaja. Nekada je dovoljno napraviti cijeđeni sok od narandže i limuna te dodati malo meda; nekada je moguće, kroz zabavu ili igru, uključiti djecu u pripremu obroka. Iskustvo pokazuje da se na taj način, kada sami učestvuju u pripremi hrane, djeca lakše usude probati nešto što inače, da im ponudutite, ne bi probali.

Roditelji se često žale da nemaju vremena ni novca za pripremu zdravih obroka svaki dan. Šta biste im preporučili?

Voće i povrće je u našoj zemlji još uvijek svima dostupno. Preporuka roditeljima je samo to da istrajavaju u svakodnevnoj konzumaciji voća i povrća. Dovoljno je svaki dan pojesti svježe voće ili povrće, na primjer u salati, da se zadovolje dnevne potrebe za mineralima, vitaminima i drugim značajnim supstancama. Ako je to svakodnevno onda će ta konzumacija voća i povrća imati svoju svrhu.

Koje su to namirnice koje bi svakodnevno trebalo da budu sastavni dio zdravog obroka za djecu školskog uzrasta?

Svaki dan na dječijem tanjiru trebaju da se nađu žitarice, mliječni proizvodi, voće i povrće, te bijelo ili crveno meso. Prvo se trebaju izbaciti šećeri i masnoće, kao najveći neprijatelji zdravlja. Ali i to treba samo reducirati, i ne izbacivati potpuno, jer su i to materije koje trebaju našem organizmu i bez čega ne možemo funkcionisati dobro i zdravo.

 

UNICEF BiH provodi projekat “Škole prijatelji zdrave ishrane” u saradnji sa nadležnim ministarstvima, zavodima za javno zdravstvo, NVO Partnerstvo za javno zdravlje i Udruženjem kuhara BiH. Pod sloganom “Zdravo jedi, zdravo rasti” cilj nam je da, zajedno sa djecom, roditeljima i nastavnim osobljem, razvijamo svijest o značaju usvajanja i njegovanja zdravih životnih navika.