Nemanja Nenadić (Udruženje kuhara BiH), u programu „Škole prijatelji zdrave ishrane".

Za zdravu ishranu nam ne treba vrijeme, nego volja

Bojana Karanovic za UNICEF
Nemanja Nenadić (Udruženja kuhara BiH), u UNICEF-ovom programu „Škole prijatelji zdrave ishrane"
UNICEF
03 Decembar/prosinac 2018

Najbolji način da privolite mališane da jedu nešto zdravo je da učestvuju zajedno sa roditeljima u pripremi obroka, tako će biti i kreativni i brže će prihvatiti zdrave namirnice, kaže Nemanja.

 

Kao profesionalni kuhar i član Udruženja kuhara u Bosni i Hercegovini, Banjalučanin Nemanja Nenadić iza sebe ima bogato kulinarsko iskustvo za koje je nerijetko nagrađivan na takmičenjima kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu.

Svoje umijeće i talenat Nemanja je podijelio sa učenicima prvih razreda i nastavnicima Osnovne škole “Branko Radičević” i Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Banjaluci, gdje je kroz zabavne radionice mališanima prenosio svoje znanje i savjetovao ih kako da, na brz i jednostavan način, sami pripreme zdrav obrok i užinu.

Radionice su organizovane u okviru projekta “Škole prijatelji zdrave ishrane”, koji pod sloganom “Zdravo jedi, zdravo rasti” provodi UNICEF BiH. Pored dvije škole u Banjaluci, programom su obuhvaćene i dvije osnovne škole u Sarajevu, a osim rada sa učenicima, poznati kuhari i nutricionisti vrše obuke i za roditelje i nastavno osoblje u ovim školama.

Osnovni cilj projekta, koji se provodi prema metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije, jeste da se promovišu zdrave životne navike među najmlađima, a jedan od dugoročnih ciljeva je da se utiče na donošenja odgovarajućih politika na nivou obrazovnih ustanova kojima bi se programi zdrave ishrane uvrstili u opšti program i kontinuirano promovisali u obrazovnim ustanovama.

Kuhar Nemanja Nenadić kaže da se uvijek rado odazove pozivima za učešće u programima koji uključuju rad sa djecom, te da je projekat „Škole prijatelji zdrave ishrane“ koncipiran na dobar način jer su programom obuhvaćeni i djeca i njihovi roditelji. Kaže da je za pripremu zdravih obroka presudna volja, te da je važno da se razbijaju rasprostranjene predrasude da zdraviji obrok mora biti komplikovan i skup.

U razgovoru tokom održavanja jedne od radionica u Banjaluci, Nemanja kaže da je veoma važna edukacija i podizanje svijesti o značaju usvajanja pravilnih prehrambenih navika kod mališana. Njegova osnovna poruka roditeljima je: “Probudite se, razmišljajte zdravije”.

Nemanja Nenadić, Udruženja kuhara BiH, intervju
UNICEF

Ističe da je rad s roditeljima veoma važan jer djeca dosta kopiraju roditelje, pa tako i način ishrane zbog čega često jedu nekvalitetno i u žurbi. Nemanjino iskustvo pokazuje da su roditelji upućeni i poprilično informisani o tome koje su to zdrave namirnice i kako da pripremaju zdrave obroke, ali se često tako ne hrane u svojim domovima.

Podijelio je sa nama i savjet za sve roditelje: “Najbolji način da privolite mališane da jedu nešto zdravo je da učestvuju zajedno sa roditeljima u pripremi obroka, tako će biti i kreativni i brže će prihvatiti zdrave namirnice”.

Nemanja kaže da su radionice, organizovane u okviru projekta “Škole prijatelji zdrave ishrane”, višestruko korisne – i za roditelje i za nastavno osoblje, ali i za menadžment osnovnih škola.

“Jedan od ciljeva radionica je razbijanje rasprostranjene predrasude da zdraviji obrok mora biti komplikovaniji i skuplji. Za zdravu ishranu vam ne treba vrijeme, treba vam volja”, objašnjava Nemanja.

U pauzi između rada sa mališanima zamolili smo ga da nam navede nekoliko “dobrih” i “loših” namirnica, koje bi djeca trebalo da što češće konzumiraju, odnosno koje bi trebalo da izbjegavaju.

“Neke od dobrih namirnica su integralni hljeb, musli, voće, povrće, riba, jogurt, kefir, mladi sir i slično, dok su loše namirnice viršle, paštete, gazirano sokovi, salame, grickalice, bombone, lizalice i industrijski slatkiši generalno”, kaže Nemanja dodajući da iskustvo na UNICEF-ovim radionicama potvrđuje da mališani najbolje uče kroz neposredno iskustvo, odnosno kada im se ponudi da kroz zabavu sami kombinuju različite namirnice i pripreme zdrav obrok.

 

Projekat “Škole prijatelji zdrave ishrane” UNICEF BiH provodi u saradnji sa nadležnim ministarstvima, zavodima za javno zdravstvo, NVO Partnerstvo za javno zdravlje i Udruženjem kuhara BiH. Pod sloganom “Zdravo jedi, zdravo rasti” želja nam je da, zajedno sa djecom, roditeljima i nastavnim osobljem, razvijamo svijest o značaju usvajanja i njegovanja zdravih životnih navika.