Neformalno obrazovanje u izbjegličkom kampu u BiH

„Ovaj način učenja je jako zanimljiv, mogao bih tako učiti satima“

Nejra Baltes
Non-formal education in refugee camp in BiH
UNICEF/Hemreković
05 Novembar/studeni 2020

Ovog ranojesenjeg jutra u dječjem kutku Privremenog prihvatnog centra Ušivak u Bosni i Hercegovini (BiH) vlada velika gužva. Djeca su se okupila na zakazanim časovima engleskog jezika, ali osoblje organizacije World Vision BiH za njih ima iznenađenje – UNICEF je za dječji kutak obezbijedio tablet računare s instaliranom aplikacijom Kurs za učenje jezika Fondacije Akelius, te tako nastava engleskog jezika prelazi na digitalni model učenja. Aplikacija nudi metode učenja kroz igru i pjesme pa djeca jedva čekaju da je počnu koristiti.

I want to go to London, England and I want to speak perfect English when I get there”, says Abdullah
UNICEF/Hemreković

„Ovaj način učenja je jako zanimljiv, mogao bih tako učiti satima“, kaže Abdulla (16) iz Turske.

Nastava koja se odvija u dječjem kutku realizuje se u sklopu širih napora čiji je cilj pružanje osjećaja stabilnosti djeci u pokretu, pomaganje maloljetnicima bez pratnje i pružanje psihosocijalne podrške majkama i budućim majkama. Uz podršku UNICEF-a, kroz projekat koji finansira Evropska unija, World Vision BiH obezbjeđuje zaštitu i pristup osnovnim socijalnim uslugama za djecu izbjeglice i djecu migrante u Prihvatnom centru za izbjeglice Salakovac u Mostaru i Privremenom prihvatnom centru Ušivak u Sarajevu.

„Učeničke grupe se formiraju prema uzrastu djece i prema njihovom znanju jezika“, kaže Lida Hanić pomoćna nastavnica.

Međutim, to nije jedini razlog zbog kojeg djeca uče u manjim grupama.

Svjesni trenutnih rizika od prenosa koronavirusa, osoblje World Vision BiH organizuje višestruke nastavne sesije za manje grupe učenika i obezbjeđuje održavanje sigurnog rastojanja između djece.

Djeca se brzo prilagođavaju situaciji – ne treba ih podsjećati da dezinfikuju ruke i paze na rastojanje.

Jednako brzo prihvataju i novi način učenja engleskog jezika. Djeca brzo prevlače prstom po ekranu i naglas izgovaraju riječi koje čuju na tablet računaru. Čini se da je Akeliusov kurs učenja jezika dobro prilagođen njihovom individualnom načinu učenja i nivou razumijevanja.

„Želim da odem u London, u Englesku, i želim da tečno govorim engleski kada stignem tamo“, kaže Abdullah.

Abdullah je jedan od maloljetnika bez pratnje koji borave u Privremenom prihvatnom centru Ušivak. Uz podršku UNICEF-a, osoblje World Vision BiH ima ulogu staratelja ove djece te im obezbjeđuje kontinuiranu zaštitu i pruža informacije, savjetovanje i neformalno obrazovanje.

Nakon što je napustio rodni Pakistan, Abdullah je prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu na putu proveo dvije godine. Dok je prolazio kroz mnoge zemlje, njegove okolnosti su se neprestano mijenjale, ali uspio je da ostane u kontaktu s porodicom.

„Želim da uspijem u životu kako bi majka bila ponosna na mene“, kaže on.

 

 

* Imena su izmijenjena radi zaštite identiteta djece