Amra Silajdžić-Džeko podržala UNICEF-ov projekat “Škole prijatelji zdrave ishrane”.

Najviše uživamo u zajedničkoj pripremi obroka

Bojana Karanovic za UNICEF
Amra sa porodicom
UNICEF
03 Decembar/prosinac 2018

Uprkos brojnim poslovnim obavezama, za Amru Silajdžić-Džeko posvećenost porodici je na prvom mjestu. Najuspješnija bosanskohercegovačka manekenka, glumica, TV voditeljica i preduzetnica već je ostvarila mnoge profesionalne ciljeve, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Za sebe kaže da ima još mnogo planova. Ipak, zdravo odrastanje njene djece je prioritet iznad svih drugih.

Amra je poznata kao osoba koja veliku pažnju posvećuje zdravlju i često u javnosti promoviše zdrave životne stilove. Kao i njen suprug, najbolji bosanskohercegovački fudbaler Edin Džeko, Amra se bavi i humanitarnim radom. Stoga ne iznenađuje što se rado odazvala na naš poziv da, kroz razgovor o svojim iskustvima, podrži projekat “Škole prijatelji zdrave ishrane” koji UNICEF BiH provodi pod sloganom “Zdravo jedi, zdravo rasti” s ciljem podizanja svijesti o značaju usvajanja i njegovanja principa zdrave ishrane među djecom u vrtićima i školama širom Bosne i Hercegovine.

Tokom karijere mnogo puta je mijenjala adresu stanovanja, a sa porodicom trenutno živi u Rimu. Kaže da svaka zemlja ima svoje lokalne običaje, ali da se svi slažu u jednom - zdravlje djece na prvom mjestu. Kao majka troje djece - Sofije, Une i Danija, Amra smatra da je veoma važno u ranom djetinjstvu naučiti djecu značaju zdravih životnih navika, ne samo po pitanju hrane, nego i sporta, druženja i razumijevanja. Uprkos brojnim obavezama i veoma dinamičnom životu, sa nama je podijelila svoje mišljenje i iskustva o značaju uravnotežene ishrane za zdravo odrastanje djece.

Osim kao profesionalno ostvarena i uspješna žena, poznati ste kao majka i supruga koja je veoma posvećena svojoj porodici. Možete li nam reći kakva su iskustva sa ishranom djece u Vašoj prodici, koliko vremena posvećujete pripremi zdravih obroka i na koji način planirate obroke?

 Moram priznati da sam veoma posvećena majka, i da imam sreću da mogu provoditi većinu slobodnog vremena sa svojom djecom. Kako je moje troje djece u različitim godinama odrastanja, tako su i naši obroci prilagođeni tome. Najviše uživamo u zajedničkoj pripremi obroka, gdje svako učestvuje na svoj način. Uglavnom su to jela sa mnogo svježeg voća i povrća, žitarica i mliječnih proizvoda, koje svi volimo.

Kroz program „Škole prijatelji zdrave ishrane” UNICEF BiH djeluje u pravcu podizanja svijesti o značaju zdrave ishrane za pravilan rast i razvoj djece. Po Vašem mišljenju, koliko je važno promovisati zdrave životne navike od ranog djetinjstva?

Smatram da je veoma važno naučiti u ranom djetinjstvu značaj zdravih životnih navika. I ne samo po pitanju hrane, nego i sporta, druženja i razumijevanja. Najviše volim sa djecom provoditi sate u igri i vanjskim aktivnostima, kada smo svi opušteni, bilo da je sunčano ili kišno vrijeme. Ima li šta ljepše nego skakati po barama ili bosonogi trčati po pijesku, pa i mi smo to radili kao djeca...

Ostvarili ste uspješnu međunarodnu karijeru, a trenutno sa svojom porodicom živite u Rimu. Možete li nam reći kakav se način ishrane promoviše među djecom u školama i vrtićima u Italiji? Da li ste imali slično iskustvo u drugim zemljama i koliko se to iskustvo razlikuje od onoga u Bosni i Hercegovini?

Svaka zemlja ima svoje lokalne običaje, ali mislim da se svi slažu u jednom - zdravlje djece na prvom mjestu. Iako živimo u vremenu digitalnih medija u kojima se trendovi nameću preko noći, mislim da je bitno da, kada je hrana u pitanju, zadržimo ono što su nas naučile naše mame. Kada je u pitanju uporedba između Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u kojima sam živjela, mislim da je osnovna razlika ta što u školama u inostrantsvu imaju kantine u kojima djeca mogu imati pravi topli obrok tokom nastave, za razliku od naših škola gdje djeca uglavnom kupuju sendviče ili grickalice u najbližim trgovinama.

Amra Dzeko kuha
UNICEF
Dani Dzeko ruca
UNICEF

Često možemo čuti da roditelji kažu kako nemaju vremena ni novca za pripremu zdravih obroka svaki dan. Kako Vi usklađujete svoje profesionalne obaveze i posvećenost pripremanju zdravih obroka za Vašu djecu?

Da, roditelji su danas veoma zauzeti i često neusklađeni u posvećenosti djeci i poslu. Ali ja lično smatram da svako od nas može naći vremena za pripremu svježe salate, soka ili domaće supe.

Nerijetko djeca odbijaju da konzumiraju voće ili povrće. Kako uspijevate „pridobiti“ Vašu djecu da jedu zdrave namirnice?

Sa svojom djecom najviše vremena provodim u igri i na taj način im pokušavam približiti zdrave obroke. Tako bebe jedu svježe voće i povrće, a Sofija je već svjesna koliko je zdrava ishrana bitna za zdravlje i vitalnost cijelog organizma. Naravno, kao i sva djeca, bude nekad odbijanja određenih namirnica, ali uglavnom se „dogovorimo“ .

Konzumacija slatkiša, grickalica ili tzv. brze hrane je nešto što mnogim roditeljima zadaje glavobolju. Na koji način postupate kada je riječ o ovoj vrsti namirnica?

Svi volimo grickalice, ali ja se trudim da u našoj kući one budu na neki način drugačije. Tako, na primjer, često pravimo kokice, one klasične od kukuruza, u čemu djeca istinski uživaju i pridruže mi se u pripremi. Uz kokice služimo svježe iscjeđen sok, čaj ili vodu.

Roditelji često pribjegavaju različitim „trikovima“ kako bi privolili svoju djecu da jedu uravnoteženo i zdravo. Imate li neki savjet koji biste željeli podijeliti sa drugim majkama?

Ne postoje magični trikovi za odgajanje djece. Same moramo pružiti primjer našoj djeci, u svemu pa i u ishrani i načinu života. Ako se mi pridržavamo zdravih životnih navika, onda bi i naša djeca trebala slijediti taj put.

Koje su to omiljene zdrave namirnice koje se konzumiraju u Vašoj porodici?

Mrkva, paprike, kupus, sve vrste citrusa, jabuka kao kraljica voća, zatim orašasti proizvodi, tikva, krompir, biljke zelenog korijena, mahunarke, svježi sir i jogurt. Preslatko mi je kada Dani jede svježe paprike dok pripremam wok.

Vi, kao i Vaš suprug, kroz svoj profesionalni i humanitarni rad često promovišete zdrave životne stilove. Šta biste poručili roditeljima mališana u Bosni i Hercegovini?

Naša jedina poruka je da budu uz svoju djecu, učestvuju u njihovim životima i svojim primjerom ukazuju na bitne stvari. Vrijeme tako brzo prolazi, i sada je pravo vrijeme da pružite svojoj djeci ono što najviše trebaju a to su pažnja, ljubav i zdravo odrastanje.

Projekat “Škole prijatelji zdrave ishrane” UNICEF BiH provodi u saradnji sa nadležnim ministarstvima, zavodima za javno zdravstvo, NVO Partnerstvo za javno zdravlje i Udruženjem kuhara BiH. Pod sloganom “Zdravo jedi, zdravo rasti” želja nam je da, zajedno sa djecom, roditeljima i nastavnim osobljem, razvijamo svijest o značaju usvajanja i njegovanja zdravih životnih navika.

Cilj projekta, koji se provodi prema metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije, nije samo promovisati zdravu ishranu među djecom i omladinom, nego i uticati na donošenja odgovarajućih politika na nivou obrazovnih ustanova kojima bi se zdrave životne navike uvrstile u opšti program i kontinuirano promovisale u obrazovnim ustanovama.