Што работиме

УНИЦЕФ работи неyморно со партнерите на спасување детски животи, одбрана на детските права и остварување на потенцијалот на децата.

A small girl having a laughing-out-loud moment while swinging on a swing at the kids corner created by UNICEF within the refugee and transit centre Vinojug near Gevgelija

УНИЦЕФ е основан пред повеќе од седумдесет години за да одговори  на критичните потреби на децата чиј живот беше разорен од Втората светска војна. Всушност, најпрвата пратка на УНИЦЕФ, во август 1947 година, беше за децата во земјава кога таа беше дел од Југославија.

Во 1993 година, УНИЦЕФ беше една од првите две агенции на ОН која отвори канцеларија во земјата откако таа стана независна држава. На почетокот обезбедувајќи итна помош за децата-бегалци од босанската криза, децениите на соработка при развојот на земјата и во време на криза внесоа позитивна промена за генерации деца.

Сега, заедно со партнерите, УНИЦЕФ продолжува со работа за на секое дете да му даде детство, иднина и фер шанса.

 

Нашите приоритети