Η Κατάσταση των παιδιών στον κόσμο
Βασικά ζητήματα που επηρεάζουν τα παιδιά, βάσει στατιστικών στοιχείων και δεδομένων

- Διαθέσιμο σε:
- Ελληνικά
- English
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1989, έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, αναγνωρίζοντας ότι η παιδική ηλικία είναι μια ευάλωτη περίοδος και ότι τα παιδιά χρειάζονται ειδική φροντίδα και προστασία.
Τις επόμενες τρεις δεκαετίες παρά τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό των παιδιών που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κατά 40% περίπου. Ο αριθμός των παιδιών κάτω των 5 ετών που παρουσιάζουν καχεξία μειώθηκε κατά 100 εκατομμύρια. Πριν από τρεις δεκαετίες, η πολιομυελίτιδα παρέλυε ή στερούσε τη ζωή σε περίπου 1.000 παιδιά κάθε μέρα. Σήμερα, το 99% των κρουσμάτων έχει εξαλειφθεί.
Ωστόσο, παρά τη μεγάλη προόδο, η φτώχεια, η ανισότητες, oι διακρίσεις και η απομόνωση εξακολουθούν στερούν σε εκατομμύρια παιδιά τα δικαιώματά τους κάθε χρόνο, καθώς 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά, κυρίως από ασθένειεςκαι άλλες αιτίες που μπορούν να προληφθούν.
Φέτος, η πανδημία COVID-19 ανέτρεψε ριζικά τη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η πρόοδος επίτευξης των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης υποχωρεί και τα παιδιά συνεχίζουν να πληρώνουν το πιο σκληρό τίμημα. Χωρίς συντονισμένη, παγκόσμια δράση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, οι συνέπειες για τα παιδιά τώρα και για το μέλλον της ανθρωπότητας θα είναι καθοριστικές.
Παρόλο που επηρεάζονται λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, δεδομένα αποδεικνύουν ότι η υγεία των παιδιών και των νέων μπορεί να επηρεαστεί πιο άμεσα από το COVID-19 από ό, τι αρχικά αναμενόταν όταν ξεκίνησε η κρίση στα τέλη του 2019.
Η έλλειψη βασικών υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η διατροφή και η προστασία επηρεάζουν δραστικά τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών ανά τον κόσμο. Η σοβαρή παγκόσμια οικονομική ύφεση ωθεί τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, αυξάνοντας βαθιές προϋπάρχουσες ανισότητες και αποκλεισμό.
Η UNICEF συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και του φόβου, προσφέροντας αξιόπιστη καθοδήγηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Εργαζόμαστε επίσης με ανταποκριτές πρώτης γραμμής για να διασφαλίσουμε ότι έχουν τις πληροφορίες και τους πόρους που χρειάζονται για να συνεχίσουν να φροντίζουν παιδιά και οικογένειες.
Για την άμεση ανταπόκριση της πανδημίας, απαιτείται επειγόντως παγκόσμιος συντονισμός για να αποτραπεί η κρίση της COVID-19 να μεταλλαχθεί σε κρίση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Το σχέδιο έξι σημείων της UNICEF προτείνει ένα σύνολο πρακτικών και συγκεκριμένων δράσεων για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και την πλήρη εφαρμογή της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Για να είναι το παραπάνω εφικτό, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να ξεκινήσουν ακούγοντας παιδιά και νέους, συμπεριλαμβάνοντάς τους στη λήψη αποφάσεων. Παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με φτώχεια, αποκλεισμό ή βία, άτομα με αναπηρίες, παιδιά που πλήττονται ή εκτοπίζονται λόγω ανθρωπιστικών κρίσεων, παιδιά χωρίς γονική μέριμνα, αγόρια και κορίτσια που θα ζήσουν με τον αντίκτυπο αυτής της πανδημίας για τις επόμενες δεκαετίες.
Αναγνωρίζουμε ότι ο 21ος αιώνας έφερε νέες προκλήσεις όπως, μεταξύ άλλων, μια παγκόσμια πανδημία, κλιματική αλλαγή, ταχεία αστικοποίηση, μη-βιώσιμη εκμετάλλευση φυσικών πόρων, παρατεταμένες συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις, αναγκαστικού εκτοπισμού, ψηφιοποίησης και μαζικής συνδεσιμότητας, και πολυδιάστατης φτώχειας μεταξύ των γενεών, με βαθύ αντίκτυπο στα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών. Είναι παρόλα αυτά ένας αιώνας που προσφέρει επίσης νέες ευκαιρίες, μεταξύ άλλων, μέσω της προόδου της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, για την ανανεωμένη, συλλογική και συντονισμένη δράση μας, μαζί, και για κάθε παιδί του 21ου αιώνα.