Oι συνεργάτες μας
Η UNICEF συνεργάζεται με κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και άλλες οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των παιδιών και των εφήβων
- Ελληνικά
- English
Κανένας οργανισμός ή προσέγγιση δεν μπορεί να ελπίζει να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις μόνος του, και γι 'αυτό οι σχέσεις συνεργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο της εργασίας μας.
Η δύναμη των εταιρικών σχέσεων μας επιτρέπει να επεκτείνουμε την δράση μας, συνεργαζόμενοι με ένα ευρύ φάσμα «ομοϊδεατών» συνεργατών για την επίτευξη των στόχων μας για τα παιδιά, σύμφωνα με το στρατηγικό μας σχέδιο. Συνεργαζόμαστε με εταίρους για να επιταχύνουμε την πρόοδο απέναντι στους 17 Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης και, μαζί, διαμορφώνουμε μια παγκόσμια ατζέντα, με οδηγό τα δικαιώματα για τα παιδιά και εστιάζοντας στους πιο ευάλωτους.
Ενώ το Ελληνικό κράτος παραμένει ο κύριος συνεργάτης μας, το Εταιρικό Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα συνεργάζεται στενά με εθνικές και ανεξάρτητες αρχές, διακυβερνητικούς οργανισμούς, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, ακαδημαϊκή κοινότητα και άλλες οντότητες του ΟΗΕ · διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα. Καλλιεργούμε και αναπτύσσουμε συνεργασία για την επίτευξη ευρύτερων στόχων για τα παιδιά, για να καλύψουμε τα χάσματα ισότιμης αντιμετώπισης και να αντιμετωπίσουμε τις πιο επείγουσες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών σε ολόκληρη τη χώρα.
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ένα κατάλογο των τρέχοντων αλλά και των προηγούμενων συνεργατών μας :
Διακυβερνητικοί οργανισμοί
Διεθνείς οργανισμοί - Οντότητες του ΟΗΕ
Κυβερνητικοί φορείς
Υπουργείο Παιδείας
Το Υπουργείο Παιδείας έχει αναλάβει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την πρόσβαση 12.000 περίπου παιδιών προσφύγων σχολικής ηλικίας (5-17 ετών) στο επίσημο σχολικό σύστημα, στη χώρα. Η UNICEF υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες παρέχοντας υπηρεσίες διερμηνείας στα σχολεία, επιμορφώνοντας δασκάλους στην διαπολιτισμική εκπαίδευση και διδάσκοντας την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα, ενισχύοντας τη συγκέντρωση πληροφοριών και την ανάλυση δεδομένων για τη βελτίωση του εθνικού σχεδιασμού.
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Η UNICEF συνεργάζεται στενά με το ΥΜ&Α για να διασφαλίσει ότι τα κέντρα υποδοχής πρώτης γραμμής είναι φιλικά προς τα παιδιά και ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε RIC, σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και σε επιλεγμένα περιφερειακά γραφεία παροχής ασύλου έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και φροντίδα.
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Η UNICEF συνεργάζεται με το Υπουργείο Εργασίας για να ενισχύσει και να επεκτείνει την ποιοτική φροντίδα για τα ευάλωτα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών και όσων έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους, καθώς και των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα. Στηρίζει τις νομικές και πολιτειακές μεταρρυθμίσεις, αναπτύσσει στρατηγικές και θεσπίζει πρότυπα, ενώ παράλληλα δοκιμάζει και υποστηρίζει τη ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων φροντίδας.
ΕΚΚΑ - Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Η UNICEF παρέχει τεχνική βοήθεια στο ΕΚΚΑ για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος παραπομπής και τοποθέτησης ασυνόδευτων παιδιών, τη δημιουργία ενός νέου συστήματος κηδεμονίας και τη θέσπιση και παρακολούθηση προτύπων φροντίδας και τη βελτίωση της ανάλυσης δεδομένων για την ενημέρωση του εθνικού σχεδιασμού.
Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Κέντρο Ερευνών για την Ισότητα των Φύλων (ΚΕΘΙ)
Η UNICEF, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, καθώς και με το λειτουργικό της όργανο ΚΕΘΙ, συμβάλλει στην ενίσχυση της πρόσβασης σε κρατικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας (GBV), στην ενίσχυση των τρόπων αναφοράς και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο ευρύ κοινό.
Ανεξάρτητες αρχές
Αναπληρωτής Διαμεσολαβητής για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Έλληνα Διαμεσολαβητή, και ιδίως του Υπουργείου Δικαιωμάτων των Παιδιών και του αναπληρωτή Διαμεσολαβητή για τα Δικαιώματα του Παιδιού που ηγείται του τμήματος, η UNICEF υποστηρίζει τον Αναπληρωτή Διαμεσολαβητή για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με την παρακολούθηση της κατάστασης των παιδιών που μετακινούνται και τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών, που συμβάλλουν μέσω των αυξημένων αποστολών παρακολούθησης, προετοιμασίας μηνύματος υπεράσπισης και θεσμοθέτησης της τακτικής συλλογής και ανάλυσης στοιχείων σχετικά με τα παιδιά προσφύγες και μετανάστες από νόμιμους φορείς.
Η UNICEF υποστήριξε επίσης τη δημιουργία ενός Δικτύου για τα Δικαιώματα των Παιδιών που μετακινούνται, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Διαμεσολαβητή και αποτελούμενο από περισσότερους από 20 φορείς που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Το Δίκτυο είναι μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών για τη συμπλήρωση των δεδομένων που συλλέγει ο Αναπληρωτής Διαμεσολαβητής μέσω αποστολών παρακολούθησης με στόχο τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου, ολοκληρωμένου μηχανισμού παρακολούθησης των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) είναι μια ανεξάρτητη αρχή, με λειτουργική ανεξαρτησία και διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Δεν υπόκειται στον έλεγχο κυβερνητικών οργάνων ή άλλης διοικητικής αρχής. Η λειτουργία της υπάγεται στον έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων και διέπεται από τις διατάξεις του Νόμου 3832/2010 «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ως Ανεξάρτητης Αρχής».
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή εκτελεί την αποστολή της ακολουθώντας τα υψηλότερα ευρωπαϊκά και διεθνή στατιστικά πρότυπα σε όλους τους τομείς, ενώ ταυτόχρονα, απαρέγκλιτα τηρεί τους προβλεπόμενους κανόνες και εκπληρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Είναι και παραμένει, πέρα από κάθε αμφιβολία, μια ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή, και να λειτουργεί πάντα με τρόπο που να εκφράζει αυτό το πρότυπο.
Παράγει στατιστικά στοιχεία που είναι χρήσιμα, και συναφή, με τη δημόσια πολιτική, την οικονομία και τους διάφορους τομείς της ζωής των ανθρώπων.
Κερδίζει και ανανεώνει συνεχώς την εμπιστοσύνη των χρηστών με την αξιοπιστία των στατιστικών της.
Κατέχει και διαφυλάττει την εμπιστοσύνη των στατιστικών μονάδων – τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και άλλες οντότητες - που παρέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες για την παραγωγή στατιστικών δεδομένων.
Οι πρακτικές αυτές αποτελούν τη βάση επί της οποίας η Ελληνική Στατιστική Αρχή συντονίζει τη δράση και των άλλων φορέων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, όσον αφορά την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση των επίσημων στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή στοχεύει επίσης στην άριστη συνεργασία με τη Eurostat και άλλες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με τις Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να αποτελεί ενεργό μέλος στο έργο και στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ιδιωτικός τομέας
Μη κυβερνητικές οργανώσεις και δίκτυα υπεράσπισης
Ακαδημαϊκά και ερευνητικά δίκτυα
Ινστιτούτο για την υγεία των παιδιών