Σχετικά με εμάς
Η UNICEF προώθεί και προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών σε 191 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

- Διαθέσιμο σε:
- Ελληνικά
- English
Τα προγράμματα της UNICEF έχουν στόχο την προστασία των δικαιωμάτων παιδιών και εφήβων σε 191 χώρες και εδάφη. Δίνουμε προτεραιότητα στα πιο ευάλωτα παιδιά για να διασφαλίσουμε ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω.
Η UNICEF ιδρύθηκε το 1946 για να οικοδομήσει έναν κόσμο όπου τα δικαιώματα των παιδιών καλύπτονται πλήρως. Σύμφωνα με την εντολή που έχουμε, που διαμορφώνεται από τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού (CRC) και τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs), συνεργαζόμαστε στενά με εταίρους και άλλα όργανα του ΟΗΕ για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στην εξέλιξη των παιδιών που προκαλούνται από τη φτώχεια, τη βία, τις ασθένειες και τις διακρίσεις, διασφαλίζοντας ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός της οικονομικής και κοινωνικής προόδου.
Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες και τις κυβερνήσεις. Οικοδομούμε στρατηγικές συνεργασίας με τον εταιρικό κλάδο και τα μέσα ενημέρωση. Συνεργαζόμαστε επίσης στενά με τις τοπικές κοινότητες, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλα ανεξάρτητα ιδρύματα για τη συστηματική υποστήριξη των παιδιών.
Το έργο της UNICEF στην Ελλάδα
Η UNICEF άρχισε να λειτουργεί επίσημα στην Ελλάδα στις αρχές του 2016, μέσω μιας αποσπασμένης Ομάδας Ανταπόκρισης του Περιφερειακού Γραφείου της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, προκειμένου να παρέχει στήριξη στην χώρα λόγω της αυξημένης ροής παιδιών και οικογενειών προσφύγων και μεταναστών. Η ανταπόκριση επικεντρώθηκε στην άμεση παροχή υπηρεσιών καθώς και στη στήριξη εθνικών φορέων και κρατικών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων υπουργείων, τοπικών αρχών και κοινωνίας των πολιτών.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ανταπόκριση του Οργανισμού εστίασε κυρίως σε τρεις τομείς: στην προστασία και την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων και μεταναστών καιθώς και στην παρακολούθηση και αναφορά συγκεκριμένων συντελεστών δικαιώματων του παιδιού, μέσω εφαρμογής προγραμμάτων αλλά και μέσω της άμεσης στήριξης φορέων και παροχής τεχνικών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων που αποσπάστηκαν σε σειρά υπουργείων όπως το Υπουργείο Παιδείας, Εργασία και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και σε τοπικές αρχές, Δήμους καθώς και στο Γραφείο του Βοηθού Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα
Όπως ανακοινώθηκε από κοινού στις 20 Νοεμβρίου 2020, το Ελληνικό Κράτος και η UNICEF συμφώνησαν αμοιβαία στην ίδρυση ενός μόνιμου Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα. Το Γραφείο παρέχει την πλήρη εντολή της UNICEF στην Ελλάδα, η οποία μεταφράζεται στην παροχή στήριξης και άμεσης συνεργασίας με τα Κράτη Μέλη του Οργανισμού για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους έναντι των παιδιών σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC), την οποία η Ελλάδα επικύρωσε το 1993.
Μάθετε περισσότερα για το έργο της UNICEF στην Ελλάδα εδώ.
Περιφερειακά γραφεία
Τα Γραφεία Χωρών της UNICEF εποπτεύονται από επτά Περιφερειακά Γραφεία του Οργανισμού. Αυτά τα γραφεία εκτελούν την αποστολή της UNICEF μέσω ενός συνόλου προγραμμάτων που εστιάζει στην προώθηση και πλήρη εφαρμογή του συνόλου των δικαιωμάτων όλων των παιδιών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο των περιφερειακών γραφείων επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες.
Λατινική Αμερική και Καραϊβική
Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική
Γραφεία Χωρών
Η UNICEF διαθέτει περισσότερα από 150 γραφεία χωρών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και Αποστολών Πεδίου σε συγκεκριμένες χώρες. Τα Γραφεία λειτουργούν σε στενή συνεργασία με τα κράτη, την κοινωνία των πολιτών, τις τοπικές κοινότητες και τον ιδιωτικό τομέα για να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση, την προστασία και χαίρουν ίσων ευκαιριών.
Εθνικές Επιτροπές για την UNICEF*
Σήμερα υπάρχουν 33 Εθνικές Eπιτροπές για την UNICEF σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν ιδρυθεί ως ανεξάρτητες, τοπικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι Εθνικές Επιτροπές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της UNICEF σε παγκόσμιο επίπεδο και ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας του Οργανισμού. Αυτές οι ανεξάρτητες τοπικές οντότητες, προωθούν τα δικαιώματα των παιδιών, συγκεντρώνουν πόρους και κεφάλαια και χτίζουν σημαντικές σχέσεις με τον ιδιωτικό και εταιρικό τομέα.
* Η UNICEF, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, συνεργάζεται με μια σειρά ανεξάρτητων φορέων σε όλο τον κόσμο για την προώθηση του έργου της παγκοσμίως, τη συγκέντρωση πόρων και την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως ορίζονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989). Αυτοί οι ανεξάρτητοι φορείς ονομάζονται επίσημα Εθνικές Επιτροπές για τη UNICEF και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του λογότυπου και του ονόματος της UNICEF για την προώθηση του έργου του Οργανισμού.