Παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες
Το ένα τρίτο των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ευρώπη είναι παιδιά. Η UNICEF ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των παιδιών υπό μετακίνηση σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους.

- Διαθέσιμο σε:
- Ελληνικά
- English
Η πρόκληση
Η Ελλάδα, ως ένα από τα βασικότερα σημεία εισόδου στην Ευρώπη για πρόσφυγες και μετανάστες, έχει δεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα από τις αρχές του 2015, το 37% των οποίων είναι παιδιά. Εκτιμάται ότι 44.500 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 4.000 είναι ασυνόδευτα (δεδομένα 30 Σεπτεμβρίου 2020).
Αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν εκτεθεί σε μια σειρά από κινδύνους, όπως έλλειψη προστασίας, έκθεση σε βία, εκμετάλλευση και κακοποίηση στη χώρα καταγωγής τους, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και κατά την άφιξη.
Φτάνοντας στην Ελλάδα χωρίς μέλη της οικογένειάς τους ή κάποιο κηδεμόνα, τα ασυνόδευτα παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα. Επιπλέον, πολλά παιδιά είτε έχουν μείνει εκτός σχολείου για αρκετά χρόνια είτε δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ επίσημη εκπαίδευση.
Η έλλειψη δεδομένων καθιστά δύσκολη την πραγματική αίσθηση της κλίμακας και των προτύπων της παγκόσμιας μετανάστευσης. Σε πολλές περιπτώσεις, τα δεδομένα δεν συλλέγονται τακτικά και η ποιότητά τους είναι συχνά κακή. Αυτά τα προβλήματα είναι πολλές φορές χειρότερα όταν πρόκειται για δεδομένα σχετικά με τα παιδιά μεταναστών και αυτά που είναι αναγκαστικά εκτοπισμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις της μέτρησης. Οι πληροφορίες προέρχονται από ένα συνονθύλευμα πηγών που παρέχουν λίγα συγκρίσιμα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο ή ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο.
Η λύση
Η προγραμματική παρέμβαση της UNICEF σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα παρέχει στα παιδιά ένα ασφαλές περιβάλλον, μια αίσθηση κανονικότητας και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την κοινωνική ένταξη και ενδυναμώνει το σθένος τους.
Η προσέγγιση της UNICEF βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής ικανότητας, στην επένδυση σε βασικούς τομείς προτεραιότητας καθώς και στην παροχή ουσιαστικής υποστήριξης στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών.
Τα κέντρα υποστήριξης παιδιών και οικογενειών της UNICEF παρέχουν στα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες και στις οικογένειές τους ασφαλή ψυχοκοινωνική υποστήριξη, δομημένο παιχνίδι και μάθηση, πρόληψη και τρόπους αντιμετώπισης έμφυλης βίας, νομική βοήθεια, γραφείο πληροφοριών, υποστήριξη διαχείρισης υποθέσεων, παραπομπή σε υγειονομική περίθαλψη και άλλα. Σε αυτά τα κέντρα, το προσωπικό προστασίας των παιδιών μπορεί να εντοπίσει και να παραπέμψει εκείνα τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας ψυχικής υγείας και παροχής συμβουλών.
Μέσα από μία σείρά προγραμμάτων, όπως το Site Management Support (SMS) του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης και σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους, η UNICEF εξασφάλισε σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε ανοιχτές δομές ανά την Ελλάδα πρόσβαση σε άτυπη εκπαίδευση μέσω μαθημάτων υποστήριξης και άλλες υπηρεσίες.
Η UNICEF, παρέχει επίσης διαμονή και φροντίδα για ασυνόδευτα παιδιά μέσω διαμερισμάτων Υποστηριζόμενης Ημιαυτόνομης Διαβίωσης όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική βοήθεια, εκπαίδευση, συμβουλευτική, υγειονομική περίθαλψη και δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης.
Τα κέντρα άτυπης εκπαίδευσης της UNICEF δεν υποστηρίζουν μόνο τα παιδιά στα ελληνικά δημόσια σχολεία με βοηθητικά μαθήματα, αλλά παρέχουν μαθήματα και δεξιότητες ζωής σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Εκτός από την άμεση παροχή υπηρεσιών, η UNICEF συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση για την υποστήριξη της εθνικής προσφυγικής δράσης στην Ελλάδα. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε διάφορα υπουργεία σε θέματα δικαιωμάτων των παιδιών, την παροχή συμβουλών σε σχέδια νομοθετικών και διαδικαστικών πλαισίων, καθώς και την κατάρτιση όσων απασχολούνται στην πρώτη γραμμή και εργαζομένων του δημόσιου τομέα.
Επίσης συλλέγει, αξιόπιστα, έγκαιρα και προσβάσιμα δεδομένα και στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατανόηση του τρόπου, με τον οποίο η μετανάστευση και ο βίαιος εκτοπισμός επηρεάζουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους - και για τη θέσπιση πολιτικών αποφάσεων και υλοποίηση προγραμμάτων για την κάλυψη των αναγκών τους.