Παιδιά με αναπηρία
Η UNICEF στηρίζει τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες. Αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια που τα κρατούν απομονωμένα, διασφαλίζουμε ότι μένουν με τις οικογένειές τους, ότι έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και ότι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην κοινωνί

- Διαθέσιμο σε:
- Ελληνικά
- English
Η πρόκληση
Τα παιδιά με αναπηρία πολύ συχνά υφίστανται διακρίσεις, στιγματίζονται και περιθωριοποιούνται. Το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο σε συνδυασμό με τις περιορισμένες πολιτικές πρωτοβουλίες και την ανεπάρκεια ειδικών υποδομών έχουν ως αποτέλεσμα να στερούνται τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την προστασία, την υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και την κοινωνική ένταξη. Δεν έχουν ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες ή ακόμη περισσότερο στο να ακουστεί η φωνή τους και η άποψή τους στην κοινωνία. Τα παιδιά με αναπηρίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι θύματα λεκτικής και σωματικής βίας. Σε πολλές περιπτώσεις οικογένειες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη φροντίδα τους, εναποθέτουν τη φροντίδα αυτή σε ιδρύματα. Τα νεοαφιχθέντα παιδιά προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία είναι επίσης μια σημαντική πηγή ανησυχίας, καθώς αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, συχνά πέρα από την υπάρχουσα ικανότητα των συστημάτων κοινωνικής φροντίδας.
Τα δεδομένα για τα παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα συχνά παραμένουν σπάνια, ωστόσο γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουν πολλαπλές παραβιάσεις δικαιωμάτων, από την έλλειψη έγκαιρης ανίχνευσης ή διάγνωσης των αναπηριών τους, έως τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση και την ενεργή συμμετοχή στη κοινωνία.
Ο στιγματισμός μπορεί να αποτρέψει τις οικογένειες από το να αναζητήσουν βοήθεια ή ενημέρωση
Εκατομμύρια παιδιά με αναπηρία πιστεύεται ότι είναι εκτός σχολείου σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Πολλά εξακολουθούν να αποκλείονται από τη γενική εκπαίδευση και αποστέλλονται στα λεγόμενα «ειδικά» σχολεία. Υπάρχουν δάσκαλοι που εξακολουθούν να αρνούνται να εκπαιδεύσουν τα παιδιά με αναπηρίες και αντίστοιχα υπάρχουν γονείς που φοβούνται ότι η εξέλιξη και το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών τους θα επηρεαστεί εάν μοιράζονται την τάξη με ένα παιδί με αναπηρία.
Ο στιγματισμός μπορεί να αποτρέψει τις οικογένειες από το να αναζητήσουν βοήθεια και ενημέρωση, με αποτέλεσμα να αγνοούν τα δικαιώματά τους και οποιαδήποτε διαθέσιμη υποστήριξη θα μπορούσαν να έχουν για να βοηθηθούν. Ακόμη οι οικογένειες μπορεί να αγωνίζονται καθημερινά να ισορροπήσουν τον αγώνα για επιβίωση με τη φροντίδα ενός παιδιού με αναπηρίες, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ιδρυματοποίησης του παιδιού.
Η λύση
Σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης να διασφαλίσει μια εθνική στρατηγική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και την προστασία των δικαιωμάτων τους, η UNICEF στοχεύει να βοηθήσει στην δημιουργία μιας κοινωνίας όπου κάθε παιδί, ανεξάρτητα από τη σωματική ή πνευματική του ικανότητα, μπορεί να μεγαλώσει υγιές, προστατευμένο, με την απαραίτητη μόρφωση και να έχει τη δυνατότητα να συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.
Στόχος μας είναι να κάνουμε τα σχολεία παιδοκεντρικά χωρίς να αποκλείεται κανένα παιδί από αυτά. Αναγνωρίζοντας ότι τα εμπόδια στη μάθηση και τη συμμετοχή δεν είναι το «λάθος» ενός παιδιού, αλλά μάλλον κατά πόσο τα ίδια τα σχολεία μπορούν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν αυτά τα εμπόδια. Η UNICEF συνεργάζεται με την κυβέρνηση για μια ευρύτερη στρατηγική αποϊδρυματοποίησης, με σκοπό την προώθηση της οικογενειακής και κοινοτικής φροντίδας και τη διασφάλιση ότι τα παιδιά με αναπηρίες έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον βασισμένο στην οικογένεια, υποστηρίζοντας την προοπτική της μελλοντικής ανεξάρτητης διαβίωσής τους.