Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς
Δικαίωμα στην ποιοτική εκπαίδευση και την μάθηση για όλα τα παιδιά
- Διαθέσιμο σε:
- Ελληνικά
- English
Η πρόκληση
Τα παιδιά με αναπηρία είναι από τα πιο αποκλεισμένα παιδιά από την εκπαίδευση
σε ολόκληρο τον κόσμο
Υπολογίζεται ότι 93 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως ζουν με αναπηρίες. Όπως όλα τα παιδιά, τα παιδιά με αναπηρία έχουν φιλοδοξίες και όνειρα για το μέλλον τους. Απαιτούν ποιοτική εκπαίδευση για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους.
Ωστόσο, τα παιδιά με αναπηρία συχνά αμελούνται κατά τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής, με συνέπεια να περιορίζεται η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση καθώς και η ικανότητά τους να συμμετέχουν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Σε όλο τον κόσμο, αυτά τα παιδιά είναι πιθανότερο να βρεθούν εκτός σχολείου. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία στην εκπαίδευση απορρέουν κυρίως από τις διακρίσεις, τον στιγματισμό και την αδυναμία δημιουργίας ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος, εντός και εκτός των σχολικών τάξεων.
Κάθε παιδί πρέπει να έχει πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το ποιος είναι, από που προέρχεται και από ποιες είναι οι οικογενειακές τους συνθήκες. Η UNICEF έχει σαφές πλαίσιο δράσης: ο στόχος «Βιώσιμης Ανάπτυξης 4» απαιτεί την επίτευξη συμπεριληπτικής, δίκαιης και ποιοτικής εκπαίδευσης για κάθε παιδί, έως το 2030.
Η λύση
Η εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς σημαίνει ότι όλα τα παιδιά βρίσκονται και συνυπάρχουν στις ίδιες τάξεις, στα ίδια σχολεία. Σημαίνει πραγματικές ευκαιρίες μάθησης για ομάδες που παραδοσιακά βρίσκονται αποκλεισμένοι - όχι μόνο για τα παιδιά με αναπηρίες, αλλά και για όσα μιλούν άλλη γλώσσα.
Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Παιδείας ξεκίνησαν μία καμπάνια επικοινωνίας με επίκεντρο τη στήριξη της ίσης πρόσβασης των παιδιών στο σχολείο - και κυρίως των παιδιών με αναπηρία - ανεξαρτήτως κινητικών ή άλλων συνθηκών.
Με βασικό μήνυμα «Για ένα σχολείο με ανοιχτές πόρτες, για όλα τα παιδιά» και στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, η καμπάνια εστιάζει στο γεγονός πως κάθε παιδί, ανεξαρτήτως διαφορετικών ικανοτήτων και εθνικοτήτων, έχει ίσο δικαίωμα στην πρόσβαση και την παροχή ευκαιριών μέσα από τον θεσμό των συμπεριληπτικών (inclusive) σχολείων.
Ο θεσμός των συμπεριληπτικών σχολείων επιτρέπει σε όλους τους μαθητές, χωρίς αποκλεισμούς, να συμμετέχουν στην εκπαίδευση και να μεγαλώνουν δίπλα-δίπλα, προς όφελος όλων.
Η UNICEF υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση, τα σχολεία, τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και κυρίως τα παιδιά και τους γονείς ώστε να διαμορφωθεί ένα σχολικό περιβάλλον που ενδυναμώνει κάθε παιδί, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με αναπηρία, παιδιών προσφύγων και μεταναστών, παιδιών μειονοτήτων, παιδιών που χρειάζονται εναλλακτική φροντίδα και παιδιών θυμάτων βίας και κακοποίησης.
Οι δράσεις μας αυτές βασίζονται στις επιτυχημένες και καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος χωρίς αποκλεισμούς στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και στις υφιστάμενες συνεργασίες και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσω των δράσεων για πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.
Μάθετε περισσότερα για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα και το πως η UNICEF στοχεύει να διασφαλίσει μια ποιοτική συμπεριληπτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά στη χώρα, χωρίς καμία εξαίρεση ως μέρος του 5ετούς Εθνικού Πρόγραμματος του Γραφείου του Οργανισμού στην Ελλάδα.
Καμία εξαίρεση, κανένα παιδί δεν μένει πίσω.
Πηγές
Αυτές οι πήγες για την εκπαίδευση αντιπροσωπεύουν μόνο μια μικρή επιλογή του υλικού που παράγεται από τη UNICEF και τους συνεργάτες της στην Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται τακτικά ώστε να περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες:
Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς για παιδιά με αναπηρία (εξωτερικός σύνδεσμος)
Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς: Κατανόηση του άρθρου 24 των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία (2017) - UNICEF
Πλήρης έκθεση | Σύντομη αναφορά
Παρακολούθηση της συμμετοχής στην εκπαίδευση: Πλαίσιο για την παρακολούθηση παιδιών και εφήβων που είναι εκτός σχολείου ή κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο (2016) - UNICEF και UNESCO
Πλήρης έκθεση | Σύντομη αναφορά