Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα του παιδιού
Προστασία και εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού μέσω παρακολούθησης, αξιολόγησης και χάραξης πολιτικής

- Διαθέσιμο σε:
- Ελληνικά
- English
Η πρόκληση
Υπάρχει ανάγκη για την ενίσχυση των δεδομένων (data) της διοίκησης, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της θερμικής επάρκειας στη δημιουργία δεδομένων και στην παρακολούθηση των δικαιωμάτων του παιδιού.
Η διασφάλιση της προστασίας και της εφαρμογής των δικαιωμάτων του παιδιού προϋποθέτει ένα σταθερό μηχανισμό υποστήριξης, με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων – όπως Υπουργεία, Συνήγορος του Παιδιού, της Κοινωνίας των Πολιτών και άλλων κοινωνικών εταίρων που ασχολούνται με την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού και τη νομοθεσία που ενσωματώνει τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η UNICEF εργάζεται για την εμπέδωση και την ενίσχυση της ικανότητας της δημόσιας διοίκησης και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην παρακολούθηση της εφαρμογής των δικαιωμάτων του παιδιού, την προώθηση ισχυρότερων ποιοτικών και ποσοτικών πρακτικών συλλογής δεδομένων, αλλά και στην δημιουργική ανάλυσή τους ώστε να παράγονται πολύτιμες γνώσεις, στρατηγικές αποφάσεις και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις.
Η λύση
Η UNICEF υποστηρίζει τη διαδικασία δημιουργίας ενός λειτουργικού και υπεύθυνου συστήματος παρακολούθησης των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ελλάδα.
Η UNICEF προσβλέπει στη στενή συνεργασία με την ελληνική πλευρά προκειμένου να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά, όπως η ίση πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και η συμμετοχή στην κοινωνική ζωή χωρίς διακρίσεις. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση δεδομένων (data) για την αντιμετώπιση των εμποδίων που δεν διευκολύνουν την ίση πρόσβαση για κάθε παιδί, όπως για τα παιδιά μειονοτήτων, τα παιδιά με αναπηρία, τα παιδιά χωρίς γονική μέριμνα, τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών και τα παιδιά θύματα βίας και κακοποίησης. Πέρα από αυτό, το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα υποστηρίζει την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ενισχύει την εφαρμογής, την παρακολούθηση και τις αναφορές της Επιτροπής στην Ελλάδα.
Η UNICEF έχει ήδη επιτύχει πολλά όσον αφορά τη δημιουργία αποδεικτικών δεδομένων και για την παρακολούθηση της κατάστασης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών- συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών- μέσω της συνεργασίας με τις αρχές, την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ. Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργήθηκαν νέα συστήματα (π.χ. βάση δεδομένων UAC) και Δίκτυα της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως το Δίκτυο για τα δικαιώματα των παιδιών σε κίνηση (με επικεφαλής τον αναπληρωτή Συνήγορο του Πολιτη για τα δικαιώματα του παιδιού). Ωστόσο, παραμένουν μεγάλα κενά σε άλλους τομείς, όπως στη δημιουργία δεδομένων (data), το παρατηρητήριο για την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς και την επέκταση των τομέων προτεραιότητας της UNICEF στην Ελλάδα (π.χ. παιδιά με αναπηρίες, παιδιά που στερούνται γονικής μέριμνας κ.λπ.).
Προς το σκοπό αυτό, η UNICEF επιδιώκει να ενισχύσει τα υπουργεία, τα θεσμικά όργανα και τις ανεξάρτητες αρχές, ώστε να παρακολουθούν την υλοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιού, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους πυλώνες της στρατηγικής της UNICEF, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη για τη συλλογή δεδομένων, την ανάλυση των τάσεων, την κατανόηση ζητημάτων για τα δικαιώματα του παιδιού και την αξιοποίηση των δεδομένων για τη δημιουργία πολιτικών προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους.
Πηγές
UNICEF Ετήσια Έκθεση 2019 (εξωτερικός σύνδεσμος)