Sretan Majčin dan svim mamama!

Podrška, briga i ljubav važni su 'sastojci' odnosa s djecom

UNICEF Hrvatska
mama i dijete
DSoldo/UNICEF
06 Svibanj 2022

Praznik u čast majki i majčinstva, Majčin dan, u većini svijeta obilježava se svake godine druge nedjelje u svibnju. Iako su još stari Grci i Rimljani slavili majke i majčinstvo, današnji praznik uspostavljen je u 20. stoljeću u SAD-u kao dan tijekom kojeg su majke mogle razmjenjivati iskustva o majčinstvu. Da takva potreba postoji i danas pokazuju i radionice podrške roditeljstvu Rastimo zajedno i Mi Plus koje UNICEF u suradnji s provedbenim partnerima provodi u Međimurju u okviru pilot-programa „EU Jamstvo za svako dijete“, financiranog sredstvima Europske unije.

Draženka Oršoš, majka šestero djece, kroz te je radionice osvijestila koliko je važna uloga mame u obitelji.

mama i dijete
IHozmec/UNICEF

„Moj zadatak kao roditelja je da vodim brigu da mi djeca idu u školu, moram se brinuti za njih, dati im podršku, savjete, dati im sve, voljeti ih, paziti i maziti ih. Kad dijete rodiš i postaneš majka, dijete trebaš odgojiti i biti mu brižna majka“, podijelila je s nama Draženka.

I mama troje djece, Jelena Bogdan svakodnevno se trudi biti dobra majka, a svoje je roditeljske vještine ojačala tijekom radionica Rastimo zajedno i Mi Plus. Sama tijekom odrastanja nije dobivala potporu svojih roditelja te je odrastala u brižnoj udomiteljskoj obitelji. Njezini udomitelji, pružili su joj potrebnu podršku, brigu i ljubav. Upravo je od njih, kazala nam je Jelena, naučila što znači biti brižan roditelj te svojoj djeci, zajedno sa suprugom, želi pružiti pažnju, brigu i skrb. 

sudionici radionica
IHozmec/UNICEF

„U svakom trenu želimo priuštiti djeci sve što im je potrebno, djeca su na prvom mjestu. Naši dani nekad su teži, nekad lakši, ali uvijek smo radosni i složni, sve se dogovaramo i zajedno planiramo“, prepričava nam mama Jelena Bogdan dnevnu rutinu njezine peteročlane obitelji.

Martina Vrbanec, majka djevojčice Lucije (14) susrela se s brojnim izazovima. Lucija je dijete s oštećenjem sluha te je na početku njihovog puta velik izazov bila nedovoljna ili neodgovarajuća podrška te komunikacija, no zahvaljujući podršci stručnjaka u Međimurskoj županiji danas je situacija mnogo bolja. Martina je naposljetku uz svoju kći Luciju je naposljetku naučila znakovni jezik i počela raditi kao tumačica i prevoditeljica.

 

mama i kći
DSoldo/UNICEF

„To mi je bilo najstresnije, činjenica da ja kao majka nisam znala kako pristupiti svome djetetu, kako komunicirati s djetetom. Trebalo nam je neko vrijeme kako bismo prihvatili da imamo dijete s teškoćama, da se naučimo nositi s time i prilagoditi se“, priznaje nam mama Martina.

Mame su važan oslonac u životu svakog djeteta i zaslužuju svoj poseban dan u godini! Svim mamama želimo sretan Majčin dan!

Pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“,  financiran sredstvima Europske unije provodi se u 7 zemalja Europske unije, s ciljem osiguravanja svoj djeci pristup osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci.

U Hrvatskoj je ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike rasnih ili nacionalnih manjina. Provodi u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.

©UNICEF, 2022. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."