Glas djece i mladih

Mladi donose nova rješenja i inovativne ideje

mlada djevojka iz publike koja postavlja pitanje na javnoj raspravi
UNICEF/Hacek

Zajedno s djecom i mladima pišemo, snimamo, stvaramo, zagovaramo, razgovaramo i propitujemo kako bi se njihovi glasovi, mišljenja i stavovi daleko čuli. Informirani, proaktivni, obrazovani mladi ljudi koji misle svojom glavom bogatstvo su svakog društva.  Mladi donose nova rješenja i inovativne ideje. Stoga UNICEF radi na programima koji mladima omogućavaju da izraze svoje mišljenje, da budu kreativni te da nauče kako mogu doprinijeti da društvo u kojem odrastaju postane bolje na dobrobit svih.

Festival prava djece

Na Festivalu prava djece, koji se održava od 2009. godine, svake godine sudjeluju tisuće djece i mladih iz cijele Hrvatske. Riječ je o festivalu koji slavi i promiče filmsko stvaralaštvo djece i mladih, ali i filmska ostvarenja odraslih autora koji promiču prava djece i mladih.

Kroz debatne projekcije srednjoškolci dobivaju priliku razmjenjivati mišljenja o raznim temama. Festival prava djece prvi je i jedini u potpunosti inkluzivan festival u Hrvatskoj – svi filmski naslovi prilagođeni su osobama oštećena sluha i vida, a sudjelovanje je u potpunosti besplatno jer želimo da kulturni sadržaji budu dostupni svima.

Voices of Youth

Voices of Youth UNICEF-ova je globalna blogerska platforma namijenjena mladima koji žele mijenjati svijet. Svjež, inovativan pogled na teme koje ih zanimaju donose najbolji mladi blogeri iz cijeloga svijeta. Među njima su i Antonija Matraković, Mateja Ostojić, Ema Mičević Marušić i Matija Matković koji su se uključili sa svojim pričama o klimatskim promjenama, o očekivanjima koja imaju od političkih lidera i o migrantskoj krizi.

Imaš svoj stav? Želiš se uključiti, poboljšati svoje blogerske vještine i surađivati s blogerima iz cijeloga svijeta? Prijavi se! Sve informacije pronađi na www.voicesofyouth.org!

Ambasadori dječjih prava

Glasove djece i mladih kojima su prava uskraćena te poruku o važnosti poštovanja njihovih prava pomažu prenijeti poznati glazbenici, glumci, sportaši i drugi UNICEF-ovi ambasadori dobre volje. Među njima su David Beckham, Katy Perry, Millie Bobby Brown, Leo Messi, Novak Đoković, Serena Williams, Shakira, Orlando Bloom i drugi.

UNICEF-ov ambasador dobre volje David Beckham nasmiješio se Sripunu (15) u njenoj kući u Semarangu u Indoneziji
UNICEF/Indonesia/Modola18
26. svibnja 2016. u Vijetnamu, ambasadorica dobre volje UNICEF-a Katy Perry pomaže u mjerenje visine djeteta u općinskom zdravstvenom centru Phuoc Thanh u provinciji Ninh Thuan.
UNICEF/Nguyen
165/5000 UNICEF je na Svjetski dan djeteta 20. studenog 2018. u New Yorku imenovao glumicu nominiranu za Emmyja Millie Bobby Brown svojom najmlađom ambasadoricom dobre volje.
Cindy Ord Getty Images;
 240/5000 27. svibnja 2019. godine izvan Beire, Mozambik, veleposlanik dobre volje UNICEF-a Orlando Bloom posjetio je s Loginom Jona, pet mjeseci, i njenu majku Soniju Paulo Jona raseljenu pod utjecajem nedavnih ciklona i koja sada živi u mjestu preseljenja Mutua.
UNICEF/UN0320616/Prinsloo

Igra Čovječe, ispravi se 

Povodom 25. obljetnice Konvencije o pravima djeteta Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavio je računalnu igru Čovječe, ispravi se. To je igra koju mogu igrati i slijepe i slabovidne osobe. UNICEF te poziva na igru i zabavno putovanje kroz prava koja pripadaju tebi i svoj drugoj djeci na svijetu. Otkrij zašto su prava iznimno važna, koja je razlika između potreba i želja, kakva sve prava postoje i još puno toga na covjeceispravise.unicef.hr!

Konvencija o pravima djeteta

Sva se djeca rađaju sa slobodama i pravima koja pripadaju svim ljudskim bićima. Godine 1989. svijet je usvajanjem Konvencije o pravima djeteta dao obećanje da će svoj djeci osigurati jednaka prava i mogućnosti da ostvare svoj puni potencijal. Svaka djevojčica i svaki dječak na svijetu imaju pravo na obrazovanje, zdravstvenu skrb, hranu, smještaj, igru, zaštitu i još mnogo toga. Dječja prava štite djecu i potiču poštovanje među djecom i odraslima.

Ako smatrate da netko krši vaša prava, možete podnijeti prigovor UN-u. Više informacija o tome kada i kako to možete napraviti saznajte u kratkoj brošuri namijenjenoj djeci, tinejdžerima i organizacijama koje se bave dječjim pravima.

Izvori:

Konvencija o pravima djeteta na jeziku prilagođenom djeci

Konvencija o pravima djeteta - puna verzija

Online igra Čovječe, ispravi se

Brošura "Kako podnijeti prigovor UN-u na kršenje prava djece u svojoj zemlji"