Oporučno doniranje

Može li svatko od nas učiniti nešto za naraštaje djece koji dolaze?

Djeca u preducilisnom centru
UNICEF/Mawa

Razmišljamo li o svijetu oko sebe i o budućnosti, razmišljamo i o dobrobiti djece koja tek dolaze. Velik broj djevojčica i dječaka diljem Hrvatske i svijeta živi u teškim uvjetima, isključeni iz društva, bez prave podrške i kvalitetne skrbi. Ta djeca zaslužuju odrastati sigurno i bezbrižno, a naša je dužnost osigurati im bolju budućnost.

Oporučnim doniranjem gradimo bolju budućnost za djecu, a i najmanji doprinos ostavit će neizbrisiv trag.

Što je oporučno doniranje?

Sve više ljudi odlučuje da njihovu imovinu, osim obitelji, naslijede i organizacije s kojima dijele vrijednosti. Kada u svoju oporuku uključite i UNICEF, pomažete promijeniti budućnost za naraštaje djece koji tek dolaze i spašavate mnoge živote u godinama ispred nas. 

Saznajte kako su dvije donatorice oporučnom donacijom u nasljeđe ostavile bolju budućnost – pogledajte video ili pročitajte članak.

Zašto uključiti UNICEF u oporuku?

UNICEF je osnovan nakon Drugog svjetskog rata kako bi pružio pomoć izmučenoj djeci diljem Europe. U Hrvatskoj je ured UNICEF-a otvoren 1991. i od tada smo, uz podršku donatora, ostvarili važne rezultate za ranjivu djecu. Primjerice:

  • osnivanje Banke humanog mlijeka omogućilo je bolju skrb za prerano rođene i teško bolesne bebe
  • program „Svako dijete treba obitelj“ omogućio je da djeca umjesto u institucijama odrastaju u toplim udomiteljskim obiteljima
  • program „Stop nasilju među djecom“ smanjio je stopu vršnjačkog nasilja za 50%.

No djeca Hrvatske i svijeta i dalje trebaju našu pomoć. Odluka kojom dio svoje imovine ostavljate UNICEF-u može promijeniti budućnost brojnih djevojčica i dječaka, a svaki, pa i najmanji doprinos je dragocjen!

Želite li saznati više o oporučnom doniranju, javite se Nini Eleti-Kanceljak na broj 01 3031 640 ili na e-mail: neletakanceljak@unicef.org

Kako napisati oporuku?

Svaka osoba starija od 16 godina koja je u stanju samostalno donositi odluke može napisati oporuku. Oporuka može biti pisana rukom (tzv. privatna oporuka) ili je možete izraditi kod javnog bilježnika (javna oporuka).

Vaš javni bilježnik može Vam reći više o vrstama oporuka, relevantnim zakonskim propisima te Vam pružiti pomoć oko sastavljanja oporuke.

Zašto je oporuka važna?

Oporuka je izraz Vaše volje i njome doista možete utjecati na budućnost!

Vi odlučujete kako će Vaša imovina biti raspoređena. Oporuka je pravni dokument kojim određujete kako će se Vašom imovinom, koju ste svojim radom i trudom stjecali cijeli život, postupati nakon što Vas više ne bude. Upravo oporukom umanjujete vjerojatnost sukoba među članovima obitelji.

Oporukom možete skratiti dugotrajan ostavinski proces. Sva imovina mora proći kroz ostavinsku raspravu. Ipak, u slučaju da oporukom odredite kako želite da se raspolaže vašom imovinom – ubrzat ćete proces. Bez oporuke, sud donosi odluku o tome kako i kome rasporediti Vašu imovinu umjesto Vas.

Nakon što zbrinete svoje voljene i bliske osobe, oporukom također možete donirati za ostvarenje ciljeva koje smatrate važnima. Doniranjem putem oporuke, makar i malog dijela svoje imovine, potvrđujete svoje vrijednosti i interese te činite da Vaše naslijeđe traje i nakon Vašeg života.

Želite li na kućnu adresu primiti besplatnu brošuru o oporučnom doniranju? Kontaktirajte Ninu Eletu-Kanceljak na broj 01 3031 640 ili na e-mail: neletakanceljak@unicef.org