„Zahvaljujući podršci stručnjaka naš Rikardo napreduje u razvoju“

Mobilni tim okupljen u sklopu pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete već nekoliko mjeseci pomaže mladoj obitelji

UNICEF Hrvatska
Dječak
DSoldo/UNICEF
21 Travanj 2022

„Naša najveća želja je da Rikardo bude zdrav i da čim prije prohoda, pričaju roditelji ovog veselog 20-mjesečnog dječaka, Igor i Martina. Proteklih mjeseci u njihovom domu u Piškorovcu u Međimurskoj županiji redovito ih posjećuje mobilni tim stručnjaka Liječnika svijeta (Medecins du Monde), okupljenih u sklopu pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete.

„Većinu dana provodimo s djecom, brinemo o njima, naravno najviše o Rikardu“, objašnjava tata Igor obiteljsku dnevnu rutinu, dok mama Martina dodaje kako se nada da će Rikardo i dalje napredovati jer je jako zadovoljna podrškom mobilnog tima. Iako ima tek četiri godine, roditeljima oko mlađeg brata pokušava pomoći i Larisa koja već dobro poznaje cijeli mobilni tim.

Obitelj
DSoldo/UNICEF

„Kad se Rikardo rodio i kad je izašao iz bolnice, nakon niti mjesec dana primijetili smo prve probleme jer dijete nije dolazilo k sebi nego se urušavao. Na početku jednostavno nisam znao kamo bih išao, to nas je na početku samo snašlo. Bilo nam je jako teško, teško nam je i sad, malo nas zabrinjava kako će biti sve to, kako će se Rikardo razvijati, nije nam lako. Jedva čekamo da naraste da vidimo njegove reakcije“, priča nam Rikardov otac Igor.

Do tada, slušaju savjete stručnjaka i svakodnevno rade s Rikardom. Upravo zahvaljujući podršci i ranoj intervenciji koje Rikardu pruža mobilni tim, on napreduje.

„Napredak je vidljiv, proteklih mjeseci je stalno s nama doma, dok je ranije većinu vremena morao provoditi u bolnici. Puno nam pomaže dolazak mobilnog tima, lakše je jer nam daju savjete gdje ići i što raditi“, naglašava tata Igor.

UNICEF

Pedijatrica prim.mr.sc Marija Jungvirth koja s mobilnim timom obilazi ovu obitelj proteklih mjeseci, zadovoljna je napretkom malenog Rikarda, ali i suradnjom obitelji kojoj je jedina želja da njihov maleni sin bude razigran i zdrav kao njegova starija sestra, četverogodišnja Larisa.

„Rikarda i njegovu obitelj sam upoznala u obilasku naselja s timom. U suradnji s roditeljima smo krenuli u dijagnostičku obradu, a oni su to prihvatili, što je izuzetno važno, imaju puno povjerenje u tim koji dolazi, a isto tako i u naše savjete. Ugodno sam iznenađena, majka i otac se također vesele jer je vidljiv napredak zahvaljujući propisanim terapijama te početnoj fizikalnoj terapiji“, objašnjava dr. Jungvirth.

„Svako dijete je samo dijete i svako dijete je važno!"

Zahvaljujući specijalističkim pregledima u Zagrebu krenulo se s propisanim terapijama, a dr. Jungvirth vjeruje da u će u suradnji sa stručnjacima Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama u Zagrebu, te uz pomoć roditelja, Rikardo dostići maksimalni razvoj koji može u odnosu na teškoće koje ima.

Strucna podrska
DSoldo/UNICEF
Strucna podrska
DSoldo/UNICEF

S njom se slaže i stručnjakinja rane intervencije Marijana Konkoli Zdešić koja dodaje da se napredak vidi sa svakim novim dolaskom mobilnog tima obitelji.

Obitelj je zainteresirana i pokušava primijeniti sve što smo im rekli i ono što nam je potvrda da smo na dobrom putu jest to što roditelji uvijek pitaju kad ćemo ponovno doći“, ističe Konkoli Zdešić.

Zadatak mobilnog tima je, pojašnjava, imati u vidu cijelu obitelj, odnosno pružiti podršku što bliže obitelji i što bliže djetetu.

„Znači konkretno, kroz neke konkretne rutine, situacije, pokazati što mama može i kako ga može poticati, a da to ne zahtijeva veliku ekspertizu i znanje, već zapravo prilagođavamo aktivnosti obitelji na licu mjesta. Nakon što vidimo dijete i snimimo cijelu situaciju, odredimo prioritete za obitelj i dijete te onda individualiziramo aktivnosti kako bi bile funkcionalne za to dijete, za koje bi to dijete bilo zainteresirano i motivirano“, kaže Konkoli Zdešić.

„Ključno je da se djeca upute pravovremeno prema programima koji im mogu pružiti podršku, a isto tako da se približimo obitelji i da djelujemo tamo gdje obitelj funkcionira jer kontekst djetetovog razvoja je obitelj, ne ustanove, nego upravo njegov dom gdje on ima svoje svakodnevne aktivnosti“, pojašnjava Konkoli Zdešić.

Strucna podrska
DSoldo/UNICEF

Kao ključni izazov na terenu primjećuju nedostupnost sustavne brige zbog čega izostaje rano otkrivanje eventualnih teškoća ili zaostajanja u razvoju, češće se otkriju tek u školi. Upravo zato UNICEF u suradnji s provedbenim partnerima, u sklopu pilot-programu „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“ financiranog sredstvima Europske unije, pokušava raditi na prevenciji i ranom otkrivanju kako bi djeca što ranije dobila kvalitetnu podršku za uspješan razvoj.

„Roditelji surađuju i traže informacije od nas, prepoznaju nas već po prslucima kad dođemo u naselje te dođu do nas i kažu: 'Tu je neka obitelj, dijete se rodilo, hoćete ići pogledati?', ističe stručnjakinja rane intervencije Marijana Konkoli Zdešić zadovoljna napretkom koji primjećuje pri svakom novom izlasku na teren.

S glavnim ciljem smanjenja dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti za svu djecu diljem Europske unije, Europska komisija u partnerstvu s UNICEF-om, provodi pilot-program “Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, Litvi i Španjolskoj. 

Hrvatska je dobila priliku da testira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti. Za razvoj modela novih usluga i najbolje prakse za djecu i njihove obitelji UNICEF će upotrijebiti svoje iskustvo, partnerstva i kapacitete modelirajući integrirane multidisciplinarne, adekvatno financirane usluge u obitelji i zajednici u Međimurskoj županiji, regiji s ograničenim pristupom uslugama zaštite djece i podrške obiteljima. UNICEF-ov pristup uključuje tri komponente: pristup uslugama zaštite djece i podrške obitelji, pristup predškolskom obrazovanju i pristup uslugama rane intervencije u djetinjstvu.  

 ©UNICEF, 2022. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."

Međunarodna humanitarna nevladina organizacija za pomoć Médecins du Monde (Liječnici svijeta) provedbeni je partner Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u provođenju pilot programa "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj", koji financira Europska unija.