„Napredovala sam na radionicama, ponosna sam što smo došli do cilja, do 15. radionice!“

Draženka Oršoš, majka šestero djece prošla je ciklus od 15 radionica podrške roditeljstvu zahvaljujući kojima su napredovali i ona i djeca

UNICEF
Majka i sin
DSoldo/UNICEF
04 Studeni 2021

„Želim da moja djeca završe osnovnu i srednju školu, da imaju svoje zanimanje i zaposle se... Potaknut ću ih i usmjeravati u tom smjeru. Bit ću brižna mama, jesam već sad“, ističe Draženka Oršoš, majka šestero djece koja je završila ciklus od 15 radionica podrške roditeljstvu Rastimo zajedno i Mi Plus u Pribislavcu. Zadovoljna zbog svega naučenog, mama Draženka ipak izražava žaljenje što su radionice gotove jer su se i ona i djeca, koja idu u predškolu i školu, navikli na njih.

„Nisam dovoljno radila s djecom prije radionica, doma sam kuhala i radila, a sada igramo igre oko tobogana i s loptama, sve što doma nisam mogla raditi, tu sam mogla da dijete bude zaigrano. Radionice su mi se jako svidjele, bile su stvarno korisne, naučili smo puno toga. Djeca su se jako veselila, bilo nam je jako lijepo, mogu reći da su te radionice za djecu bile baš dobre. Djeca su dolazila jako sretna, a i mi smo bili sretni“, objašnjava mama Draženka.

Sve naučeno na radionicama nastojala je, kaže, dijeliti sa svojim partnerom te primjenjivati kod kuće.

„Napredovala sam zahvaljujući radionicama na kojima smo pričali što nas kod kuće muči, o stambenim uvjetima… Posebno mi se svidjelo dok smo govorili kako nam nešto ne ide dobro, pa se moramo oko toga truditi, moramo se truditi oko djece... Dolazila sam na svaku radionicu, pohvalili su me zbog toga, da sam brižna mama, kao i sve ostale koje su dolazile, ponosna sam što smo došli do cilja, do 15. radionice. Znam da je važno da djeca idu redovito u predškolu, važno je da ne ostaju kod kuće jer tamo ne bi toliko naučili koliko nauče u predškoli od učiteljica. Važno je i da idu u školu, a moj zadatak kao roditelja je da vodim brigu da idu u školu, moram se brinuti za njih, dati im podršku, savjete, dati im sve, voljeti ih, paziti i maziti ih, jednostavno, mama je odgovorna za sve, kad dijete rodiš, postala si mama i ti to dijete moraš odgojiti i biti brižna mama“, prepričava mama Draženka.

 

UNICEF
Radionice Rastimo zajedno i mi Plus su dio pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj, financiranog sredstvima Europske unije, koji provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s 11 provedbenih partnera u Međimurskoj županiji.

Voditeljica radionica Rastimo zajedno i Mi Plus Jelena Ptiček Perković kaže da se, kako su radionice odmicale, primijetio napredak Draženke i njenog petogodišnjeg Rosanda.

„Do zadnje radionice mi se čini da je postala sve otvorenija. Ona je jako zabavna, duša naše grupe jer se uvijek trudila prikazati neke stvari na zabavan način. Vidi se napredak u smislu da je uspjela postići da dijete dolazi na radionice, što u početku nije htjelo, i da se kod kuće promijene neke stvari. Ona je u nekim odlukama koje bi možda prije donijela drugačije sada pozitivniji primjer za mame u zajednici. Dijete joj je uključeno u predškolu, redovito dolazi, lijepo se ponaša…“, objašnjava voditeljica Jelena Ptiček Perković.

Radionice Rastimo zajedno i mi Plus razvijene su za roditelje koji odgajaju djecu u zahtjevnijim okolnostima, a dodatno su prilagođene za obitelji romske nacionalne manjine. Sastoje se od radionica za roditelje i radionica za djecu te radionica za zajedničku igru roditelja s djecom. Kako bi roditelji naučeno lakše primijenili u svakodnevnoj interakciji s djecom, u radionicama se koriste i stripovi koji prate svaku radionicu, nastali u suradnji stručnjaka iz Škole animiranog filma iz Čakovca, Centra za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno te UNICEF-a.

Radionica
IHozmec/UNICEF

Kroz ciklus od 15 radionica, obrađuju se teme roditeljstva, odgoja i postavljanja granica, partnerskog odnosa, odnosa s djecom…

„Roditelji se jako lijepo povežu kroz tih 15 susreta, to traje tri i pol mjeseca, u početku su malo suzdržaniji, kasnije se otvaraju, međusobno si pomažu, daju si podršku i to bude jako lijepo. Definitivno se vidi transformacija grupe i njih kao roditelja, a i mi kao voditelji se s njima mijenjamo, dobijemo nova saznanja, čujemo neke priče koje su drugačije od onih koje smo slušali do sad“, naglašava Jelena Ptiček Perković.

Radionica
IHozmec/UNICEF

Lidija Vinković, predstojnica Podružnice Obiteljski Centar – Centra za socijalnu skrb Čakovec, kaže da će s radionica svi ponijeti iskustvo međusobne podrške.

Nadam se da će nam se mame, ukoliko dođe do nekih poteškoća, s ovom snagom koju su dobile tu, s nekom podrškom i povjerenjem u nas voditelje, javiti bez nekakve prepreke, hrabro doći do nas i otvoreno tražiti pomoć od nas u rješavanju problema“, kaže Lidija Vinković.

 

Radionice se provode u sklopu pilot-programa „EU Jamstvo za svako dijete“, odnosno Faze III: „Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“ koji je financiran sredstvima Europske unije, a provodi ga Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s provedbenim partnerima u Međimurskoj županiji. Program pokriva tri područja - pristup uslugama zaštite djece i podrške obitelji, pristup predškolskom obrazovanju i pristup uslugama rane intervencije u djetinjstvu.  

„Drago mi je što je UNICEF prepoznao Međimursku županiju kao područje gdje postoji rizik od siromaštva i socijalne isključenosti. Naš Centar za socijalnu skrb samo je jedan od provedbenih partnera u cijelom tom projektu, jednako kao i mi u Obiteljskom centru kao podružnica koja provodi programe Rastimo zajedno, uz podršku Centra za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno. Mislim i da će takve aktivnosti s drugim partnerima koji su uključeni u program biti jako dobre, i jako je važna ta međusektorska suradnja između svih institucija“, zaključila je Lidija Vinković, predstojnica Podružnice Obiteljski centar - Centra za socijalnu skrb Čakovec.

 

S glavnim ciljem smanjenja dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti za svu djecu diljem Europske unije, Europska komisija u partnerstvu s UNICEF-om, provodi pilot-program “Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, Litvi i Španjolskoj. 

Hrvatska je dobila priliku da miodelira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti. Za razvoj modela novih usluga i najbolje prakse za djecu i njihove obitelji UNICEF će upotrijebiti svoje iskustvo, partnerstva i kapacitete modelirajući integrirane multidisciplinarne, adekvatno financirane usluge u obitelji i zajednici u Međimurskoj županiji, regiji s ograničenim pristupom uslugama zaštite djece i podrške obiteljima. UNICEF-ov pristup uključuje tri komponente: pristup uslugama zaštite djece i podrške obitelji, pristup predškolskom obrazovanju i pristup uslugama rane intervencije u djetinjstvu.  

logo

©UNICEF, 2021. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."

 

 

Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ i  Centar za socijalnu skrb Čakovec, podružnica Obiteljski centar implementacijski su partneri Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u provođenju pilot programa "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj", koji financira Europska unija. 

logo