„Zahvaljujući radionicama, moj se sin puno i pozitivno promijenio!“

Mama Jelena Bogdan polazila je radionice podrške roditeljstvu Rastimo zajedno i Mi Plus koje se provode u sklopu pilot-programa „EU Jamstvo za svako dijete“

UNICEF
Dječak
IHozmec/UNICEF
04 Studeni 2021

„U svakom trenu se trudimo da priuštimo djeci sve što možemo, da djeca budu na prvom mjestu, tako želimo da bude. Naš dan nekad prolazi veselo, nekad teže, ali uvijek smo radosni i složni, sve se dogovaramo i planiramo“, prepričava nam mama Jelena Bogdan dnevnu rutinu njezine peteročlane obitelji. Jelena je brižna majka, a u tome su joj, priznaje, pomogle radionice podrške roditeljstvu Rastimo zajedno i Mi Plus koje se provode u sklopu pilot-programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“, financiranog sredstvima Europske unije.

Jelena Ptiček Perković, voditeljica radionica Rastimo zajedno koje provode provedbeni partneri Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Centar Rastimo zajedno i Centar za socijalnu skrb Čakovec, objašnjava kako se na terenu pokazala potreba da se obiteljima romske nacionalne manjine dodatno približi tema roditeljstva i jačanja roditeljskih vještina.

Tako su radionice Rastimo zajedno i mi Plus razvijene za roditelje koji odgajaju djecu u zahtjevnijim okolnostima, a dodatno su prilagođene za obitelji romske nacionalne manjine.

Sastoje se od radionica za roditelje i radionica za djecu te radionica za zajedničku igru roditelja s djecom. Kako bi roditelji naučeno lakše primijenili u svakodnevnoj interakciji s djecom, u radionicama se koriste i stripovi koji prate svaku radionicu, nastali u suradnji stručnjaka iz Škole animiranog filma iz Čakovca, Centra za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno te UNICEF-a.

 

UNICEF
Radionice Rastimo zajedno i mi Plus su dio pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj, financiranog sredstvima Europske unije, koji provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s 11 provedbenih partnera u Međimurskoj županiji.

„To je program podrške roditeljstvu koji se odvija kroz 15 radionica osmišljenih tematski. Počinju općim temama o roditeljstvu, što danas znači roditeljstvo, koliko je zahtjevno, ako sam ja roditelj, u čemu sam dobar, koje su moje jake strane. Onda govorimo općenito o roditeljstvu, o nečemu čemu treba težiti, o tzv. 4 stupa roditeljstva, što bi roditelj trebao pružiti djetetu i onda krećemo prema nekim temama razvoja djeteta, govorimo i o razvoju mozga, što djeca mogu postići u određenoj dobi, da, primjerice, ne očekuju od četverogodišnjaka ono što nije primjereno njihovoj dobi. Onda idemo prema disciplini, prema postavljanju granica, prema razvijanju komunikacijskih vještina, učimo ih kako djecu treba i slušati, kako s njima uspostaviti dijalog o osjećajima, ali i o tome što se događa u svijetu oko nas. Zapravo, roditelj je taj prvi učitelj svom djetetu. Kasnije osvrćemo na djetinjstvo roditelja, što su naučili od svoje obitelji, što bi rado primijenili u svojoj roditeljskoj ulozi, a što bi promijenili“, objašnjava voditeljica radionica Jelena Ptiček Perković.

Partnerski odnos jedna je od posljednjih tema koje se obrađuje na radionicama, polaznicima se objašnjava koliko se njihov partnerski odnos reflektira na njihovo roditeljstvo.

„Ukazujemo im i na mrežu podrške, koga mogu pitati za pomoć, objašnjavamo da to nisu samo susjeda, sestra, muž, nego da tu postoji uhodani sustav podrške, kao što su Obiteljski centar, Centar za socijalnu skrb, liječnik opće medicine, pedijatar...“, kaže Ptiček Perković.

Unatoč početnoj bojazni da neće biti polaznika na radionicama, ili da će i oni koji su počeli dolaziti u međuvremenu odustati, radionice su polučile značajan uspjeh i trenutno vlada veliki interes za novim ciklusom radionica.

Djeca na radionici
IHozmec/UNICEF
Radionice Rastimo zajedno i mi Plus su dio pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj, financiranog sredstvima Europske unije, koji provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s 11 provedbenih partnera u Međimurskoj županiji.

„Meni se na radionicama sviđalo to što sve što smo govorili ostaje između nas, i tako je bilo od početka do kraja radionice. Meni je to puno pomoglo, shvatila sam da ja tijekom odrastanja nisam dobivala potporu svojih roditelja, ali i da ja mogu svojoj djeci pružiti tu potporu i da djeca trebaju pažnju, brigu i skrb roditelja. Zahvaljujući radionicama, moj sin Jakov se puno promijenio, bio je hiperaktivan i neposlušan prije, sada me posluša i radi više nego ga tražim, radi ono što misli da može i da zna, puno puta sam ga vidjela da piše i da crta, da si sam priprema odjeću, čak i sestri, tako da su nam radionice puno pomogle“, zadovoljna je mama Jelena.

Dosta razmišlja o budućnosti.

„Nadam se da će Jakov završiti osnovnu i srednju školu, da će se zaposliti i krenuti suprugovim stopama ili svojim stopama, kako želi, ali nadam se da će to biti dobro, da će imati puno uspona, i manje padova. I za cure se nadam da će završiti školu i naći posao, da će imati dobru obitelj i supruga, kao što je moj“, zaključuje mama Jelena Bogdan.

djeca
IHozmec/UNICEF

Lidija Vinković, predstojnica Podružnice Obiteljski Centar kaže da se kroz ove radionice i Obiteljski centar približio polaznicama, te da osjeća veliki ponos jer su mame dolazile na radionice punih 15 tjedana.

„One dosad nisu imale mogućnosti raditi na sebi, raditi na roditeljstvu i jačati svoje snage jer u njihovoj zajednici to zapravo nije ni bilo dostupno. Jako nam je bilo interesantno pratiti razvoj iz tjedna u tjedan, same su komentirale kako su naučile kontrolirati ljutnju. Mislim da je to jako dobro i da su mame to baš jako dobro usvojile, onu pozitivnu disciplinu, a jako je dobro i da su usvojile neke rutine - hranjenja, spavanja, učenja... Jer one su i same rekle da nisu znale kako posložiti sebe, kako organizirati dan. Tako da mislim da je to jako veliki benefit za njih same. Međusobna podrška je sigurno nešto što će sve ponijeti sa sobom kući. Mislim da su tu dobile snagu, da su to prepoznale, da su se počele družiti, da idu zajedno prošetati s djecom, da idu na igralište… Stripove o roditeljstvu koje smo im ranije podijelili prepričavaju svojoj djeci, mislim da na taj način bogate svoj odnos s djecom“, smatra Lidija Vinković.

Velika pomoć na radionicama bile su i kulturne medijatorice romske nacionalne manjine (Rastimo zajedno aktivistice, RAZA-e) koje pomažu voditeljicama radionica da uspostave bolji kontakt s polaznicima te prevladaju eventualne jezične barijere.

„One su uvelike doprinijele u provedbi radionica, jer neka djeca koja su uključena u program ne znaju dobro hrvatski jezik, one su pomagale oko prijevoda, to su djeca koja dosad nisu bila uključena u neki predškolski sustav. Jako su se dobro snašle, i uvijek su me poticale „idemo, idemo, idemo“, podsjećale mame da je srijeda dan kad moraju na radionice, mislim da je to zapravo jako dobro i pozitivno, nadam se da će se takvi programi izgradnjom resursnih centara nastavljati dalje“, nastavlja Lidija Vinković.

Žena i dijete
IHozmec/UNICEF
Romska kulturna medijatorica Natalija Sklepić i djevojčica.

S glavnim ciljem smanjenja dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti za svu djecu diljem Europske unije, Europska komisija u partnerstvu s UNICEF-om, provodi pilot-program “Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, Litvi i Španjolskoj. 

Hrvatska je dobila priliku da modelira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti. Za razvoj modela novih usluga i najbolje prakse za djecu i njihove obitelji UNICEF će upotrijebiti svoje iskustvo, partnerstva i kapacitete modelirajući integrirane multidisciplinarne, adekvatno financirane usluge u obitelji i zajednici u Međimurskoj županiji, regiji s ograničenim pristupom uslugama zaštite djece i podrške obiteljima. UNICEF-ov pristup uključuje tri komponente: pristup uslugama zaštite djece i podrške obitelji, pristup predškolskom obrazovanju i pristup uslugama rane intervencije u djetinjstvu.  

©UNICEF, 2021. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."

Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ i  Centar za socijalnu skrb Čakovec, podružnica Obiteljski centar implementacijski su partneri Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u provođenju pilot programa "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj", koji financira Europska unija.