„Na radionicama provodimo kvalitetno vrijeme s djecom i gledamo ih kako uče i razvijaju se!“

Program EU Jamstvo za svako dijete teži da se svako dijete i svaki roditelj osjećaju uključeno, bez obzira na to tko su ili gdje žive

UNICEF
djeca i stručnjakinja na rdaionici
DSoldo/UNICEF
07 Rujan 2021

U sklopu posjeta Međimurskoj županiji, u kojoj Ured UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s implementacijskim partnerima provodi pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“, financiranog sredstvima Europske unije, bili smo na radionici "Rastimo zajedno i mi Plus" Centra za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“, koju su vodili djelatnici Centra za socijalnu skrb Čakovec, podružnice Obiteljski centar, jednog od implementacijskih partnera pilot-programa.

Dočekala su nas vesela lica roditelja, djevojčica i dječaka, edukatorica Centra te Rastimo zajedno aktivistica (RAZA). Ove romske kulturne medijatorice su po prvi put uključene u program kako bi se on što više prilagodio romskim obiteljima. Naime, ovaj program je razvijen ranije za roditelje koji odgajaju djecu u zahtjevnijim okolnostima, a dodatno je prilagođen za romske obitelji. Rastimo zajedno aktivistice velika su pomoć edukatoricama u provođenju programa "Rastimo zajedno i mi Plus", ali i roditeljima te djeci s kojima komuniciraju jer poznaju bajaški jezik, a obitelji poznaju njih pa im se lakše povjeravaju.

Riječ je seriji radionica, namijenjenih podršci roditeljstvu, a posjetom samo jedne radionice jasno je da su sudionici visoko motivirani i da ih povezuje zajednička želja da dodatno razviju svoje roditeljske kapacitete i budu osnaženi u roditeljskoj ulozi. Radionice su zapravo jedna prava mreža širenja znanja i pozitivnih iskustava, kako sa stručnjakinja na aktivistice i korisnice, tako i na članove njihovih obitelji.

Ovdje roditelji provode kvalitetno zajedničko vrijeme sa svojom djecom, istovremeno uče slušajući smjernice koje, ilustrirane primjerima, prenose stručnjakinje, a zatim stečena znanja primjenjuju aktivno sudjelujući u vježbama. Program se sastoji od 3 dijela: radionica za roditelje, radionica za djecu - koje se odvijaju istovremeno - te radionice za zajedničku igru roditelja s djecom.

Tako roditelji uče i međusobno i u interakciji sa svojom djecom. Kao implementacijski partner pilot-programa, djelatnici Centra za socijalnu skrb Čakovec, Podružnice Obiteljski centar, orijentirani su na područje pružanja integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima. Dio radionice namijenjen je samo roditeljima, a dio je rezerviran za zajedničku igru roditelja i djece. Zanimljivo je kako stručnjakinje u edukaciji koriste stripove koji prate svaku radionicu. Škola animiranog filma iz Čakovca je, u suradnji sa stručnjacima iz Centra za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno" te UNICEF-a, razvila stripove uz pomoć kojih se roditelji lakše upoznaju s ciljevima radionica, a služe im i kao podsjetnik na ključne poruke radionica i namijenjeni su svima koji polaze radionicu kako bi naučeno lakše primijenili u svakodnevnim aktivnostima svoje obitelji i u životu svoje djece.

 

Roditelji na radionici
DSoldo/UNICEF
Roditelji slušaju voditeljicu na radionici Centra za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ u sklopu pilot-programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“. Voditeljica radionice uz pomoć stripa objašnjava polaznicama ciljeve i poruke radionice. Jedan od ključnih ciljeva pilot-programa je osiguravanje pristupa integriranim uslugama zaštite djece i podrške obiteljima.

Među polaznicima programa dočekli su nas četverogodišnji dječak Jakov i njegova dvogodišnja sestra Rea. Na radionice dolaze s mamom Jelenom, koja nam je ispričala kako je Jakov u jednom druženju s tatom kupio lutku za svoju sestru.

Znao je da Rea voli lutkice pa je zamolio tatu da je iznenade poklonom“, prisjeća se mama Jelena. Koliko pazi na svoju sestru mogli smo vidjeti i kroz igru jer je posebno obazriv baš kada je Rea u blizini. Veliki je to uspjeh roditelja koji ulažu puno truda u njihov odgoj.

Ove su radionice odličan nastavak truda koji suprug i ja ulažemo u njegov odgoj i razvoj. Svakodnevno koristimo igru, slikovnice te dječje emisije kako bi s Jakovom učili hrvatski jezik“, nastavlja mama Jelena dodavši kako s nestrpljenjem čekaju mjesto u vrtiću. Iako ih sama nije imala, majka Jelena želi stvoriti prilike za svoju djecu pa, iako je u 9. mjesecu trudnoće, i dalje aktivno sudjeluje u radionici. Bravo, mama!

djeca i majka na radionici
DSoldo/UNICEF
Majka Jelena čita priču sinu Jakovu i kćeri Rei na zajedničkoj radionici Centra za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ u sklopu pilot-programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“ kojeg financira Europska unija. Cilj pilot-programa je smanjenje dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti za svu djecu.

Na radionici upoznajemo još jednog Jakova, četverogodišnjaka koji sve osvaja svojim osmijehom i ljubaznošću. Dok smo razgovarali s majkom Zdenkom, Jakov je pozorno i mirno slušao.

„Primjećujem da su radionice uvelike utjecale na Jakovljevo ponašanje. On danas uči hrvatski jezik, kako na radionicama, tako i kod kuće. Lijepo se odnosi prema drugima i jedva čeka polazak u predškolu“, priča mama Zdenka. Koliko mu je lijepo na radionicama govori to da mami svaki put prepričava dojmove s radionice, što su jeli, koje pjesmice pjevali, a sanja o tome da postane poznati nogometaš. 

majka sa sinom na radionici
DSoldo/UNICEF
Sin Jakov i majka Zdenka zajedno čitaju priču na radionici Centra za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ u sklopu pilot-programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“. U suradnji s implementacijskim partnerima, UNICEF kroz ovaj pilot-program nastoji osigurati pristup integriranim uslugama zaštite djece i podrške obiteljima, pristup predškolskom odgoju i obrazovanju te pristup integriranim i koordiniranim uslugama rane intervencije za svu djecu.

Iako još uvijek ne ide u vrtić, petogodišnja Dora uživa u radionicama za koje se posebno uredi pa je ovaj put stavila naušnice koje je dobila na poklon od tate. Svojoj braći Dominiku i Dini te sestri Beli, za koju kaže da joj je najbolja prijateljica, kod kuće uvijek prepričava što su radili na radionici. Majka Tanja priča kako se Dora i mlađa sestra Maša uvijek raduju druženju i učenju s drugom djecom. Tanja je s nama podijelila kako su radionice i njoj vrlo važne jer ima mjesto na kojemu može provesti kvalitetno vrijeme sa svojom djecom i gledati ih kako uče i rastu. Rekla je i kako druge mame poznaje od prije, ali su se na radionicama posebno povezale i stvorile pravu zajednicu.

Majke na radionici
DSoldo/UNICEF
Majke i djeca druže se s djelatnicima Centra za socijalnu skrb Čakovec, Podružnice Obiteljski centar na radionici Centra za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ u sklopu pilot-programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“. Kroz aktivnosti ovog pilot-programa i u suradnji s implementacijskim partnerima, UNICEF nastoji utjecati na uzroke dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti.

Suzana Blagus, voditeljica radionica za roditelje o programu Rastimo zajedno i Mi Plus objašnjava kako roditelji na radionicama razmjenjuju iskustva o tome kako žive svoje roditeljstvo te isprobavaju nove korisne roditeljske alate i traže odgovore na mnoga pitanja, a sve s ciljem izgradnje pozitivnog odnosa i osjećaja dublje međusobne povezanosti između roditelja i djece, razvijanja psihološke otpornosti djece, poboljšanja socijalnih vještina kod roditelja i djece, osnaživanja roditeljskih i općih kompetencija roditelja te podrške u nalaženju vlastitih rješenja u svakodnevnim zahtjevnim situacijama.

„Kako radionice odmiču, tako se stvara poticajno i prijateljsko okruženje, u kojem roditelji s povjerenjem izmjenjuju svoja iskustva, bolje upoznaju sebe kao roditelja te uče o roditeljskim vještinama. Roditelji se s vremenom sve više otvaraju i opušteniji su u dijeljenju vlastitih iskustava i problema s kojima se svakodnevno suočavaju. Kod brojnih roditelja je jasno vidljiv napredak u ophođenju s djetetom (osobito na zajedničkim aktivnostima roditelja i djece) te promjena navika i obrazaca ponašanja (putem primjera koje roditelji navode na radionicama)“, objasnila je voditeljica Suzana Blagus.

Sanja Oršuš smatra radionice izuzetno važnima za rast i razvoj djece koja žive u romskom naselju Orehovica. Kod djece uviđa napredak u korištenju hrvatskog jezika, što djeca do sada nisu imala prilike naučiti i uvježbati.

„Radionice su dobra priprema za školu jer će djeca koja ih pohađaju imati neka predznanja i vještine potrebne za polazak u predškolu“, ističe Sanja te dodaje kako joj roditelji izražavaju zadovoljstvo aktivnostima na radionicama i voditeljicama.

„Vidim da se popravljaju odnosi između roditelja i djece. Dvije majke su mi rekle kako su na radionicama naučile koliko je važna svakodnevna rutina te im je puno lakše od kada su ju uvele u svoj obiteljski  život“, ističe Sanja, kojoj su ove radionice na kojima asistira pomogle da dodatno osnaži i sebe u ulozi majke.

S glavnim ciljem smanjenja dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti za svu djecu diljem Europske unije, Europska komisija u partnerstvu s UNICEF-om, provodi pilot-program “Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, Litvi i Španjolskoj. 

Hrvatska je dobila priliku da pilotira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti. Za razvoj modela novih usluga i najbolje prakse za djecu i njihove obitelji UNICEF će upotrijebiti svoje iskustvo, partnerstva i kapacitete modelirajući integrirane multidisciplinarne, adekvatno financirane usluge u obitelji i zajednici u Međimurskoj županiji, regiji s ograničenim pristupom uslugama zaštite djece i podrške obiteljima. UNICEF-ov pristup uključuje tri komponente: pristup uslugama zaštite djece i podrške obitelji, pristup predškolskom obrazovanju i pristup uslugama rane intervencije u djetinjstvu.  

©UNICEF, 2021. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."

Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ i  Centar za socijalnu skrb Čakovec, podružnica Obiteljski centar implementacijski su partneri Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u provođenju pilot programa "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj", koji financira Europska unija.