Podrška stručnjaka od najranije dobi ključna je za rast i razvoj svakog djeteta!

Program EU Jamstvo za svako dijete teži da svako dijete ima pristup stručnjacima i ključnim uslugama, bez obzira na to tko su ili gdje žive

UNICEF
Žena s djevojčicama
DSoldo/UNICEF
17 Rujan 2021

U Međimurskoj županiji, gdje Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s implementacijskim partnerima provodi pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“, financiranog  sredstvima Europske unije, pričaju se brojne inspirativne priče.

Proveli smo dan prateći aktivnosti međunarodne humanitarne nevladine organizacije Médecins du Monde (Liječnici svijeta) koja, kao implementacijski partner Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, sudjeluje u provedbi pilot-programa pružajući korisnicima integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima. Svoje aktivnosti provode u romskim naseljima Piškorovec, Orehovica, Parag, Pribislavec, Podturen i Kuršanec, a mi smo ih posjetili u Kuršancu. Tamo je smješten i Područni odjel Pirgo, koji provodi Program predškole za djecu iz naselja, a koji je dio Dječjeg vrtića Cipelica iz Čakovca. 

U okviru pilot-programa, tim MdM-a se proširio i zaposlili su nekoliko suradnica u zajednici, koje su i same pripadnice romske zajednice te angažirali zdravstvene stručnjake (ginekolog, pedijatrica) koji odlaze u naselje u prosjeku dva do četiri puta mjesečno. Ginekolog i pedijatrica imaju savjetodavnu ulogu i u razgovoru s korisnicima upoznaju one kojima je potrebna daljnja intervencija – kroz pronalazak liječnika ili kroz angažiranje i koordinaciju nekih od implementacijskih partnera.

Dobrodošlicu su nam zaželjele voditeljice Milana Hozmec i Marijana Sabo, a uskoro smo upoznali i Kseniju Bartolić-Ban, medicinsku sestru tima, koja je svakodnevno na raspolaganju korisnicima, makar i savjetom.

Na rasporedu aktivnosti bio je posjet mnogima poznate pedijatrice prim.mr.sc Marije Jungvirth, koja nas je oduševila profesionalnim, ali toplim pristupom baš svakome tko joj se obratio taj dan. Predijatrica Jungvirth s lakoćom je prepoznala je svakog svog malenog pacijenta ili pacijenticu i njihove obitelji i pokazala nam koliko je predana svom pozivu i sudjelovanju u aktivnostima pilot-programa.

Iako ovo nije bio „njegov“ dan u rasporedu, valja  spomenuti i dr. med. ginekologije i opstetricije, Branimira Krištovića koji je također dio tima. Kako nam pričaju njegove kolegice, ali i djevojke i žene iz naselja, Branimir spremno i strpljivo odgovara na sve upite budućih mama, nakon čega ih pažljivo i stručno uputi na potrebne korake kako bi na svijet donijele zdrave mališane.

A kako bi svaki član i članica tima uspješno preskočili jezičnu barijeru i uspješno provodili aktivnosti, ali se i približili djeci i obiteljima, u timu MdM-a od lipnja su Patricija, Lidija i Kristina Bogdan koje govore bajaški i poznaju obitelji iz naselja.  

U romskom naselju u Kuršancu dočekala su nas znatiželjna djeca i njihovi roditelji. Spremno su nam pokazali gdje žive i otkrili koje želje imaju i kakve snove sanjaju. U zajedničkom druženju saznali smo kako provode svoje vrijeme i što ih najviše veseli, ali i kakve ciljeve imaju u odgoju svoje djece. Odnos članica i članova tima MdM-a i obitelji u naselju zaista oduševljava jer iz njega „pršti“ uzajamno uvažavanje i povjerenje uz puno zagrljaja i smijeha. Stručna podrška prožeta je razumijevanjem i spremnošću da se „uskoči u cipele“ onih koji tu podršku trebaju.

Na ulasku u naselje upoznajemo Valenta, oca troje djece. Paulina, Larisa i Viktor njegov su ponos, a svoje slobodno vrijeme rado provodi s njima u igri i učenju. Paulina i Viktor već su školarci, a Larisa još uvijek uživa u vrtićkim danima. Nije trebalo dugo da nam pokažu svoje vještine, pa su nam tata Valent i Viktor pokazali koliko uživaju u igri loptom, ali najviše u vremenu koje provode zajedno. Osim igrati nogomet, Viktor voli voziti bicikl, a tata nam je pokazao da se jednako dobro snalazi i u igrama s lutkicama sa svojim djevojčicama. Tata Valent ima jasan cilj za svoju djecu – želi da se svo troje obrazuju i redovito idu u školu pa ga posebno veseli što Viktor voli školu, najviše likovni i pisanje domaće zadaće.

Otac i kći
DSoldo/UNICEF
Otac Valent i kćer Paulina igraju se lutkom ispred svoje kuće u romskom naselju Kuršanec. Oni su korisnici pilot-programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“ koji provodi UNICEF s implementacijskim partnerima, a financira ga Europska unija, s ciljem osiguravanja pristupa osigurati pristup uslugama zaštite djece, inkluzivnom predškolskom odgoju i obrazovanju i rane intervencije u djetinjstvu.

Posjetili smo još jednog tatu po imenu Valent kojeg smo zatekli u igri sa sinom Renatom i razgovoru sa stručnjacima. Naime, upravo je vrijeme koje Renato provodi sa stručnjacima iznimno važno u njegovom rastu i razvoju.

„Renato je dijete s težim poremećajem u razvoju, a ujedno i sa zakašnjelim razvojem govora“, objašnjava nam doktorica Jungvirth te dodaje kako tata Valent odlazi na sve preglede i kontrole, uključujući i odlaske u Zagreb. Renato nas je osvojio svojim osmijehom koji je  najveći u zagrljaju njegovog tate Valenta.

Otac sa sinom na biciklu
DSoldo/UNICEF
Otac Valent pridržava svog sina Renata koji sjedi na biciklu. Renato je dijete s teškoćama u razvoju. Pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“, financiran sredstvima Europske unije kao jedan od ciljeva ima osiguravanje pristupa uslugama rane intervencije i poboljšanje pristupa besplatnim uslugama za djecu s teškoćama u razvoju.

Priča o djevojčici Snježani, koja ima četiri mjeseca, i njezinoj mami Višnji također pokazuje koliko je važna podrška stručnjaka od najranije dobi. Priča je to u kojoj je predanost odgajateljica dječjeg vrtića Pirgo odigrala veliku ulogu. Mama Višnja dolazila je u Pirgo kako bi upisala djecu u vrtić i igraonicu, a na te susrete vodila je i najmlađu kćer Snježanu. To je bilo dovoljno da odgajateljice s dugogodišnjim iskustvom i stručnim kompetencijama procjene kako se Snježana ima određena kašnjenja u razvoju. Prepoznale su da postoje određene teškoće te su uputile mamu da se uz podršku tima MdM-a obrati stručnjacima Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID-a. Danas mama Višnja kod kuće i sa stručnjacima vježba s Snježanom i dio je pilot-programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“ u Hrvatskoj koji ima za cilj povezati stručnjake kako bi se djeci i obiteljima osigurao pristup ključnim uslugama.

Majka s kćeri
DSoldo/UNICEF
Majka Višnja drži svoju kći Snježanu koja ima teškoće u razvoju te je korisnica pilot-programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“ koji UNICEF provodi u suradnji s implementacijskim partnerima. Jedan od ciljeva pilot-programa je osiguravanje pristupa uslugama rane intervencije i poboljšanje pristupa besplatnim uslugama za djecu s teškoćama u razvoju.

Pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“,  financiran sredstvima Europske unije provodi se u 7 zemalja Europske unije, s ciljem osiguravanja svoj djeci pristup osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci.

U Hrvatskoj je ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike rasnih ili nacionalnih manjina. Provodi u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje implementacijskih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.

©UNICEF, 2021. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."

Međunarodna humanitarna nevladina organizacija za pomoć Médecins du Monde (Liječnici svijeta) implementacijski je partner Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u provođenju pilot programa "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj", koji financira Europska unija.