„Mateova ljepota je njegova otvorenost, bez obzira na zatvoreni svijet u kojem živi“

Djeca poput Matea u srcu su EU Jamstva za svako dijete

UNICEF
Children sitting
DSoldo/UNICEF
11 Listopad 2021

„Mateo je jako nježan, drag dječak, sve nas je naučio empatiji, da si u tom svom nekom zatvorenom svijetu, a istovremeno toliko otvoren na van. To je njegova ljepota, da malim koracima dođeš do velikih postignuća“, opisuje nam Ivančica Treska, odgajteljica u Dječjem vrtiću „Dječja mašta“ u Čakovcu, šestogodišnjeg Matea Krajnera. Mateo je u njenoj vrtićkoj grupi još od jaslica, u koje je upisan kao čujuće dijete, međutim, zahvaljujući njoj i ostatku tima iz vrtića, utvrđeno je da ima teškoće sa sluhom.

 

učiteljica

„Kolegica i ja smo kroz Mateovo ponašanje vidjeli određena odstupanja u usporedbi s ostalom djecom, savjetovali se s psihologinjom i uputili roditelje na daljnje konzultacije. MURID nam je jako puno pomogao u radu s Mateom, organizirali su razne radionice, dolazila je njihova rehabilitatorica k nama u vrtić, radili smo putem sličica, uključivali smo ostalu djecu, objašnjavali kako komunicirati i igrati se s Mateom… Svaka podrška nekog stručnjaka znači jako puno“, objašnjava odgojiteljica Ivančica koja dok nije upoznala Matea nije radila s djecom s teškoćama sluha.

MURID, Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu, jedan je od implementacijskih partnera Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u provedbi pilot-programa Faza III: „Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“, koji financira Europska unija. Zahvaljujući stručnjacima Mateu je osiguran interdisciplinarni pristup programa rane intervencije kod djece s teškoćama sluha, a educirana je i njegova vrtićka grupa pa su nam svi zajedno otpjevali pjesmicu znakovnim jezikom.

Mateova mama Valentina Krajner prisjeća se prvotnog šoka kad je shvatila da njezin sin, za kojeg je do vrtića vjerovala da je zdravo dijete, ima obostrano oštećenje sluha.

„Mateo je u rodilištu na probiru imao uredan nalaz, no prve znakove gluhoće primijetili smo kad je krenuo u jaslice, kad je došao u kontakt s vršnjacima i kad su se pokazala odstupanja u razvoju. Po preporuci psihologinje u vrtiću i poznanika smo otišli u MURID, tamo su nam dali inicijalnu procjenu, i onda smo odradili kompletnu obradu kod svih specijalista da bismo na kraju došli do te dijagnoze oštećenja sluha, no i dalje ne znamo koji je uzrok tog oštećenja “, priča nam Valentina Krajner.

Dijete sa stručnjakinjom
DSoldo/UNICEF
Mateo s mamom

Nakon što su napravili svu specijalističku obradu i nakon gotovo dvije godine čekanja dobili dijagnozu obostranog oštećenja sluha, odnosno 100-postotne gluhoće, s nalazima su se vratili u MURID.

„Mateo je u prvim godinama imao puno problema s koncentracijom i na tome smo morali raditi, a oni su nas usmjeravali i dalje da potražimo dodatnu pomoć, išli smo na dodatno usavršavanje znakovnog jezika… Nakon što smo dobili dijagnozu gluhoće i odgajatelji i stručni suradnici, svi su se uključili da svi zajedno omogućimo Mateu ugodan boravak u vrtiću, da se osjeća prihvaćeno. Bez sve te potpore bilo bi nam jako teško. Do dijagnoze smo s djetetom komunicirali govorom, obraćali mu se, trebali smo sve učiti ispočetka. Iako mi, i dan danas, pričamo, pa nam ljudi znaju reći zašto pričate ako vas ne čuje, ali mi pričamo i to nam je ostalo iz razdoblja dok još nismo znali za njegovu gluhoću“, priča Valentina.

Mateo in kindergarten
DSoldo/UNICEF
Šestogodišnji Mateo sa svojim vršnjacima u vrtiću

Odgojiteljica Ivančica Treska dodaje da roditeljima koji shvate da imaju dijete s teškoćama nije ni malo lako, od suočavanja s tim problemom do pronalaska odgovora na sva pitanja koja vam se tada otvaraju. Mateo je dobro prihvaćen u vrtiću, s istom je djecom u grupi još od jasličke skupine.

„Gluhoća je jako apstraktan pojam i jako je teško objasniti djeci „on vas ne čuje“. Oni s njime komuniciraju najnormalnije, sad su već predškolci pa dosta razumiju. To je svakodnevno situacijsko učenje gdje mi djecu usmjeravamo kad se žele s njime igrati, kako da mu pristupe, kako da s njime razgovaraju, koje znakove da koriste…“, dodaje Ivančica.

Tatjana Trupković je Mateova asistentica protekle tri godine, pomaže mu u komunikaciji s djecom i s tetama, zajedno uče znakovni jezik i igraju se.

„Ja sam trenutno njegov glas, pomažem mu potpuno u komunikaciji pošto on ne može govoriti, on mi odznakuje što želi, pa ja prenosim dalje tetama. On govori svoje želje, u biti on potpuno komunicira na znakovnom jeziku. Vjerujem da mu je bilo puno teže prije nego je imao asistenta, samim time koliko je počeo interakciju s drugom djecom otkad sam ja došla“, kaže asistentica Tatjana koja nam je pomogla da i mi popričamo s Mateom. Iako sramežljiv, otkrio nam je da jedva čeka da krene u školu gdje će, kaže, pisati i puno učiti. 

UNICEF
Djeca poput Matea su u srcu EU Jamstva za svako dijete

S glavnim ciljem smanjenja dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti za svu djecu diljem Europske unije, Europska komisija u partnerstvu s UNICEF-om, provodi pilot-program “Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, Litvi i Španjolskoj. 

Hrvatska je dobila priliku da pilotira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti. Za razvoj modela novih usluga i najbolje prakse za djecu i njihove obitelji UNICEF će upotrijebiti svoje iskustvo, partnerstva i kapacitete modelirajući integrirane multidisciplinarne, adekvatno financirane usluge u obitelji i zajednici u Međimurskoj županiji, regiji s ograničenim pristupom uslugama zaštite djece i podrške obiteljima. UNICEF-ov pristup uključuje tri komponente: pristup uslugama zaštite djece i podrške obitelji, pristup predškolskom obrazovanju i pristup uslugama rane intervencije u djetinjstvu.  

logo

©UNICEF, 2021. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."

MURID, Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu, implementacijski je partner Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u provođenju pilot programa "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj", koji financira Europska unija. 

logo