#SlušajDijete: Youtuberi o dječijim pravima!

Djeca su brzo reagirala i postavila više od 100 pitanja o svojim pravima za manje od dva sata

Almir Panjeta za UNICEF
Braco i CeriX preuzeli Instagram profil UNICEF-a BiH i posla
UNICEF/Panjeta
04 Novembar/studeni 2019

Popularni youtuberi Braco Gajić i Adnan Cerić CeriX preuzeli su u ponedjeljak nakratko Instagram profil UNICEF-a i djeci poslali važne poruke. Preko objava i storyja na profilu UNICEF-a BiH i preko svojih profila Braco i CeriX pozvali pratiteljice i pratitelje da njima i UNICEF-u postave sva pitanja koja ih zanimaju i tiču se prava djece zagarentiranih Konvencijom o pravima djeteta koja ove godine obilježava 30. godišnjicu.

Djeca su brzo reagirala i postavila više od 100 pitanja o svojim pravima za manje od dva sata, a Braco i Cerix su strpljivo odgovarali kroz više javljanja uživo.

 

“Oduševljeni smo odličnim odzivom i ono što je posebno bitno jeste da su pitanja bila jako dobra i da su se odnosila na dječija prava. Naša publika su djeca, pokušavamo da na njih pozitivno utičemo i zbog toga nam mnogo nam znači saradnja sa UNICEF-om kako bismo naš posao upotpunili”, kazali su Braco i CeriX nakon što su uz podršku UNICEF stručnog osoblja odgovorili na pitanja.

 

Posjetiteljice i posjetitelji potom su imali priliku odgovoriti na pitanje “Dijete ima pravo na...” a najkreativniji i najtačniji odgovori nagrađeni su majicama s potpisima Brace i CeriXa i USB stickovima.

Braco i CeriX preuzeli Instagram profil UNICEF-a BiH 2
UNICEF/Panjeta
Braco i Cerix sa poklonima
UNICEF/Panjeta

Posjetiteljice i posjetitelji Instagram profila UNICEF-a BiH interesirali su se o dječijim pravima uopšte, uticaju interneta i društvenih medija na djecu što je mnoge posebno zanimalo, a veliki broj pitanja odnosio se i na problem međuvršnjačkog nasilja i online bullyinga. S obzirom da je i nakon završetka preuzimanja primljen veliki broj pitanja, UNICEF BiH će se svakom od njih posvetiti i objaviti odgovore.

UNICEF BiH kroz kampanju #SlušajDijete nizom aktivnosti obilježava 30. godišnjicu Konvencije o pravima djeteta kroz mobiliziranje podrške sa svih strana – od djece, škola, institucija pa do popularnih i medijskih ličnosti.