Prezentacija Protokola za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja

20 Februar/veljača 2024
Prezentacija Protokola za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja
UNICEF

Danas smo u Banja Luci na promociji novog Protokola za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja u školama.

Podržali smo Pedagoški zavod Republike Srpske da izradi novi Protokol za zaštitu djece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u školskom okruženju, te ih dalje podržavamo da ga šire i pilotiraju u školama u Republici Srpskoj.

„Svako dijete ima pravo na školovanje bez straha. Nasilje u školama je realnost koja odražava kompleksnost društva u kojem živimo. Nasilje nije samo fizičkog tipa nego prelazi i u digitalnu sferu nasilja. 
Ovaj Protokol je novi korak koji treba služiti kao živi dokument i treba ga primjenjivati u vaspitno-obrazovnoj praksi. Potrebno je zajedno raditi na stvaranju sigurnog okruženja za život, rast i razvoj naše djece.“  kazala je Sanja Kabil, voditeljica odjela za Obrazovanje u UNICEF BiH tokom prezentacije protokola.

„Kreiranju teksta Protokola za zaštitu djece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja doprinijeli su članovi Interresornog tima i predstavnici Društva psihologa. UNICEF je bio partner i podrška i institucijama i ekspertskom timu da prijedlog ovog Protokola bude završen u kratkom roku, a usklađen sa prijedlogom mjera za sprečavanje nasilja u školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj.“ dodala je Slađana Tanasić, direktorica Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske. 

Nataša Cvijanović, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske: „Dešavalo se da jedno ministarstvo definiše jednu mjeru sa kojom kolege iz drugih ministarstava nisu upoznate. Na temelju toga je donesena odluka da se formira Interresorni tim koji vrši koordinaciju svih aktivnosti i podnosi izvještaj Vladi Republike Srpske, a u koji su uključena 4 resorna ministarstva (Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo porodice, omladine i sporta).“ 

Samo zajedno možemo osigurati da škole postanu mjesta gdje svako dijete može rasti i razvijati se bez straha i nasilja. Sigurnost naše djece je prioritet, a ovaj protokol je korak ka stvaranju sigurnijeg okruženja za učenike.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u