Novinar Minel Abaz dobitnik Novinarske nagrade za doprinos pravima djece 2022., posebna priznanja Emini Dizdarević i Jasminu Begiću

24 Novembar/studeni 2022
Novinar Minel Abaz dobitnik Novinarske nagrade za doprinos pravima djece 2022., posebna priznanja Emini Dizdarević i Jasminu Begiću
UNICEF/Đemidžić
Blocks
Novinar Minel Abaz dobitnik Novinarske nagrade za doprinos pravima djece 2022., posebna priznanja Emini Dizdarević i Jasminu Begiću
UNICEF/Đemidžić

Novinar Minel Abaz dobitnik je Novinarske nagrade za doprinos pravima djece u BiH 2022. koju dodjeljuje UNICEF BiH. Nagradu je dobio za tekst “Obrazovanje i politika: Dok učenici sve više zaostaju za vršnjacima iz EU, napredak se ne nazire” objavljen na portalu Istinomjer.ba. Posebno priznanje za doprinos pravima djece u BiH 2022. dodijeljeno je Emini Dizdarević i Jasminu Begiću, novinarki i novinaru BIRN-a.

Konkurs je bio otvoren za sve novinarke i novinare koji su svoje radove na ovu temu objavili tokom ove godine u medijima u BiH, a nagrada je dodijeljena za ukupan doprinos promociji i zaštiti prava djeteta tokom 2022. godine kroz novinski tekst, tekst na portalu, blog, TV ili radio prilog, vlog ili dokumentarni film.

 “Iako imam mnogo tekstova iza sebe, ovo je moja prva nagrada, čast mi je i zadovoljstvo dobiti upravo ovu nagradu uzimajući u obzir kvalitet svih drugih radova. Što se tiče samog teksta, imao sam namjeru i cilj da sveobuhvatno obradim problem zašto BiH ne učestvuje u PISA testiranju. Nakon rezultata PISA istraživanja 2019. koji su bili poražavajući, jedno vrijeme je to bila vijest i svi smo očekivali da će se desiti neki pomak ka institucionalnom rješavanju pitanja sveobuhvatne reforme obrazovanja u BiH“, kazao je dobitnik nagrade Minel Abaz dodajući kako je želio “kroz analitički pristup pokazati šta bi moglo biti, ali kako naši učenice i učenici bez obzira što ne učestvuju u PISA istraživanju ipakostvaruju dobre rezultate na raznim informatičkim takmičenjima i matematičkim olimpijadama”.

Predstavnica UNICEF-a u BiH dr. Rownak Khan prilikom dodjele je istaknula kako je Svjetski dan djeteta uz koji se dodjeljuje ova nagrada, jedinstvena prilika da podsjetimo svijet na obećanja dana djeci, formalizirana kroz Konvenciju o pravima djeteta, ali i razmišljati o odgovornostima svakoga od nas u ostvarivanju svih prava za svako dijete:

“Danas slavimo novinare koji su našli snagu i iskrenu volju da se istraže i promoviraju teme vezane za edukaciju, zdravstvo, socijalnu i dječiju zaštitu ili teme koje promiču inkluziju i nediskriminaciju i poštivanje različitosti, pridržavajući se UNICEF-ovih Etički smjernica o izvještavanju o djeci u interesu svakog djeteta. Nagrada je jedna, ali ste svi vi šampioni dječijih prava””, kazala je dr. Rownak Khan, potsjetivši kako je iza nas “vrlo teška godina, opterećena ratovima, gospodarskom krizom i političkim previranjima, u situaciji u kojoj još uvijek osjećamo posljedice pandemije COVID-19”.

“Ali čak i u najtežim vremenima trebamo slaviti one čiji doprinosi stavljaju prava djeteta na dnevni red, iniciraju promjene politika, podizanje svijesti i mobiliziraju društvo oko pitanja sa kojima se susreću djeca u BiH”.

Ceremoniji dodjele novinarske nagrade prethodila je i projekcija filma “Koji vam je ovo planet?” autora Zorana Ćatića, kao i panel diskusija na kojoj su članica i član ovogodišnjeg žirija Nadina Malićbegović i Boro Kontić na temu “Djeca i mediji” prodiskutovali sa djevojčicama i dječacima Adnom Saidom, Tinom i Murisom od kojih su “iz prve ruke” saznali šta je to što djecu zanima u medijima, kako oni vide medijsku sliku djece, te čuli njihove prijedloge kako izvještavati i unaprijediti medijsko izvještavanje o djeci u najboljem interesu svakog djeteta.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u