Škola, kakvu želimo

Deca su konkretna šta im je potrebno u školi: kvalitet nastave prilagođen 21. veku

Jelena Obućina
tes summit 1
UNICEF Srbija/2022/Živojinović
29 Jun 2022

Beograd, jun 2022 - Đaci osnovne škole „Nikola Tesla“ u Vinči srećni su što su se vratili redovnoj nastavi i druženju. Kažu, voleli bi da više budu uključeni u osmišljavanje programa i rada škole - jer tu provode najviše vremena.  

Pitali smo ih - šta im je važno da škola pruža? Deca su konkretna. Prvo: kvalitet nastave prilagođen 21. veku.

„Sada deca moraju da uče komplikovane i preopširne lekcije za testove samo da bi dobili ocenu - a to znanje im neće biti potrebno i neće imati nikakav način da ga praktično primene. Trebalo bi da radimo eksperimente iz biologije i hemije a u stvari nikada zapravo nismo“, objašnjava Dušan Vukmirović. 

Jaroslava Zonova koja je iz Rusije došla prošle godine i već savladala jezik, misli da bi modernizovanje škole donelo i to ako bi se đacima još u osnovnoj školi ponudili izborni predmeti. 

jaroslava zonova tes
UNICEF Srbija/2022/Živojinović

„Mislim da bi trebalo da se uvedu neki izborni predmeti - da bi deca mogla da saznaju u više različitih pravaca, da bi lakše shvatala šta žele da budu i da u budućnosti ne bi imala problem sa izborom posla“, kaže Jaroslava.

Škola koja im je potrebna uvažavala bi njihova prava i emocije. Imala bi više praktične nastave i vannastavnih aktivnosti.  

stefan milić tes
UNICEF Srbija/2022/Živojinović

„Za moje godine lako je naučiti to gradivo a bilo bi još bolje da kad učimo odemo i do muzeja“, kaže Stefan Milić koji najviše voli biologiju.

Onlajn škola je donela novine u obrazovanju. Značilo bi im da nastave da koriste digitalne tehnologije. Emilija Grujić objašnjava u čemu je problem – jer škola već ima Internet. 

„Ali da taj internet bude dostupan deci koja će nešto na času da rade, da istražuju na internetu. Pogotovu sada, što je jako dobro, nastavnici su počeli da nam puštaju prezentacije da nam puštaju slike, video eksperimente, oglede, e sada bilo bi dobro da svaka učionica ima svoj ruter da bi internet bio dovoljno jak da ne bi dolazilo do problema kao kad ne može da se pusti video“, smatra Emilija. 

Ne samo brz internet već i korišćenje pametnih tabli, rad u manjim grupama ali i virtuelna realnost u nastavi - tako idelano školu zamilja Vukašin Krstić učenik šestog razreda:  

„Virtuelna učionica bi bila jako dobar način da se mnogo više nauči nego ovako iz knjiga.“ 

emilija i drugari tes
UNICEF Srbija/2022/Živojinović

Škola „Nikola Tesla“ primer je dobre inkluzivne prakse. Učenici to prepoznaju. Važno im je što je njihova škola mesto za sve. Marina Crnomarković, nema dilemu: 

„Mislim da škola treba da se prilagodi i deci kojoj je potrebna pomoć. Jednostavno da svima bude dostupno da se na isti način obrazuju i da na isti način razumeju gradivo.”  

Đaci ističu i da bi svaka škola trebalo da ima savremene učionice, adekvatne sale za fizičko i prateću opremu, sportske terene - i da se osigura bezbednost učenika u školama.  

djaci grupna tes
UNICEF Srbija/2022/Živojinović

Inače, radionica na kojoj je učestvovalo 19 đaka, jedna je u nizu koje UNICEF organizuje kako bi prikupio mišljenja svih uključenih u proces obrazovanja. To je deo obaveze svih zemalja članica Ujedinjenih nacija uoči samita o tranformaciji obrazovanja u septembru u Njujorku.  

UNICEF Srbija/2022