ВКБООН и УНИЦЕФ в България откриват Център за подкрепа на бежанци от Украйна „Синя точка” във Варна

Около 7000 бежанци, включително и деца с увреждания и непридружени деца са получили подкрепа до момента в специализираните Центрове

13 Юли 2022
ВКБООН и УНИЦЕФ в България откриват Център за подкрепа на бежанци от Украйна „Синя точка” във Варна
UNICEF Bulgaria/2022/Stoykov

Варна, 13 юли 2022 г. Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България, в партньорство с Българския Червен кръст (БЧК), Българския хелзинкски комитет (БХК) и представители на общността на бежанците, отвориха Център за подкрепа на бежанци „Синя точка“ („Blue Dot“) в град Варна. Пространството се намира в централата на БЧК в града и беше открито в присъствието на представителя на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн, представителя на ВКБООН в България Рао Нарасимха, областния управител на Варна Благомир Коцев и председателя на БЧК-Варна Илия Раев. 

В откриването се включи и актрисата Елена Петрова – национален посланик на УНИЦЕФ в България.

Aктрисата Елена Петрова – национален посланик на УНИЦЕФ в България се срещна с деца бежанци от Украйна на откриването на създадения от УНИЦЕФ и ВКБООН Център за подкрепа на деца и семсйтва бежанци във Варна
UNICEF Bulgaria/2022/Stoykov

Повече от 5 милиона души бяха принудени да избягат от Украйна от началото на войната на 24 февруари 2022 г. досега. Оттогава в България са пристигнали над 450 000 души от Украйна, от които малко над 87 000 са останали в страната. От всички, получили временна закрила в България, близо 40% са деца. Голяма част от бежанците, които остават в страната, са решили да се установят по Черноморието и по-точно във Варненска област. 

УНИЦЕФ и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) създадоха 30 центъра, които предоставят подкрепа на бежанци, бягащи от войната в Украйна (т. нар. „Blue Dots“ – „Сини точки“) по границите и основните пътища на мигрантите, като 6 от тях са в България.

Центровете „Blue Dot“ са безопасни пространства за закрила и основни услуги, които се разкриват в страните, приемащи бежанци от Украйна, включително Полша, Румъния и Молдова. В тях се предоставя информация, правни съвети, психосоциална подкрепа, идентифициране и насочване към услуги за деца, жени, семейства и други групи, изложени на специфичен повишен риск, докато бягат от конфликта в Украйна.

„УНИЦЕФ и ВКБООН са благодарни за състраданието, щедростта и солидарността на съседите на Украйна, които приемат хората, търсещи безопасност.  Важно е тази солидарност да се разпространява без никаква дискриминация. Всички хора, независимо от раса, етническа принадлежност, религия или култура, трябва да получат еднакво отношение и закрила“

Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.
Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България се среща с деца и семейства бежанци на откриването на новия Център "Синя точка" във Варна
UNICEF Bulgaria/2022/Stoykov

„Центровете „Синя точка“ се превърнаха в разпознаваема форма на подкрепа в кризисни ситуации и са добър пример на сътрудничество между УНИЦЕФ и ВКБООН, както и с други партньори, националните и местните власти и техните услуги. Всички уязвими лица, които получават подкрепа от центъра „Синя точка“ във Варна, разчитат също и на подкрепата на местната приемаща общност. Още веднъж искаме да благодарим на местните хора във Варна, както и на експертите, работещи в „Синята точка“, за това, че протягат ръка към всички, които са били принудени да напуснат домовете си. Винаги трябва да помним, че никой не избира да стане бежанец“, заяви представителят на ВКБООН в България Рао Нарасимха.

Центровете „Blue Dot“ допълват подкрепата от националните правителства и са организирани в координация с държавните власти и други партньори по ключовите транзитни маршрути и дестинации, за да помагат на децата и семействата в нужда.

„Всички права на децата, включително достъпът до здравеопазване, закрила, образование и други услуги - трябва да бъдат гарантирани. Ето защо е толкова важно да проявим солидарност. Всяко дете се нуждае от нашите грижи и приемане, но най-вече от мир“, заяви актрисата Елена Петрова, национален посланик на УНИЦЕФ в България.

Освен заработилия днес Център „Синя точка“ („Blue Dot“) в централата на БЧК-Варна, ВКБООН и УНИЦЕФ вече откриха такива центрове и в София, Добрич, Бургас, Русе и Дуранкулак, където бежанците могат да получат правна, социална и психологическа подкрепа.

  ВКБООН и УНИЦЕФ в България откриват Център за подкрепа на бежанци от Украйна „Синя точка” във Варна
  UNICEF Bulgaria/2022/Stoykov

  „Сега, преди началото на новата учебна година, бих искала да потвърдя ангажимента ни да осигурим подкрепа за достъпа до образование на всяко дете. Бих искала да призова семействата да запишат децата си на училище и детска градина. Училището и ежедневните грижи ще дадат част от усещането за нормалност на децата. Образованието остава мостът към по-добро бъдеще по време на война.“

   отбеляза още Кристина де Бройн

   Досега в „Сините точки” в България услуги са получили около 7000 бежанци, включително и деца с увреждания и непридружени деца.

   • Над 1600 деца са получили подкрепа в обособените пространства за игра за децата
   • 800 души са получили психосоциална помощ
   • Над 5000 души са получили съдействие с информация или насочване към услуги

   Вижте контактите на всички центрове "Синя точка" в страната.

   Контакт за медии

   Боряна Гидикова
   Директор „Комуникации“
   УНИЦЕФ в България
   Тел.: +359 893 52 52 40

   За УНИЦЕФ

   УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

   Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.