ВКБООН и УНИЦЕФ в България откриват Центрове за подкрепа на бежанци от Украйна „Blue Dot“

92% от бежанците от Украйна в България са жени и деца

09 Май 2022
ВКБООН и УНИЦЕФ в България откриват Центрове за подкрепа на бежанци от Украйна „Blue Dot“
UNICEF Bulgaria/2022/Kashavelov

София, 9 май 2022 г. – Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България, в партньорство с Българския Червен кръст (БЧК), Българския хелзинкски комитет (БХК), Съвета на жените бежанки в България (СЖББ) и на представители на общността на бежанците, отвориха Център за подкрепа на бежанци „Blue Dot“ („Синя точка“). Пространството, любезно предоставено от БЧК, се намира в централата на организацията в София и беше открито в присъствието на вицепремиера Калина Константинова.

Центровете „Blue Dot“ са безопасни пространства за закрила и основни услуги, които се разкриват в страните, приемащи бежанци от Украйна, включително Полша, Румъния и Молдова. В тях се предоставя информация, правни съвети, психосоциална подкрепа, идентифициране и насочване към услуги за деца, жени, семейства, и други групи, изложени на специфичен повишен риск, докато бягат от конфликта в Украйна. Центровете „Blue Dot“ допълват подкрепата от националните правителства и са организирани в координация с държавните власти и други партньори по ключовите транзитни маршрути и дестинации, за да помагат на децата и семействата в нужда.

Дете бежанец от Украйна играе в Центъра за подкрепа на деца и семейства Blue Dot в София
UNICEF Bulgaria/2022/Kashavelov

Освен заработилия днес Център „Blue Dot“ в централата на БЧК, ВКБООН и УНИЦЕФ вече откриха такъв център за информация и психосоциална подкрепа и в кризисния център на Централната жп гара в София и на граничния пункт в Дуранкулак, където бежанците могат да получат правна, социална и психологическа подкрепа.

„Вдъхновяващо е да видим правителството и хората в България, които топло приветстват и помагат на бежанците от Украйна в тези извънредни времена“

- заяви координаторът по извънредни ситуации към ВКБООН Такеши Морияма.

„В дух на солидарност увеличаваме подкрепата към националните усилия. Центровете „Blue Dot“ ще увеличат координацията сред максимално широк кръг от партньори, за да помагат на всички бежанци, които имат нужда от подкрепа, под един покрив“, отбеляза той.

Само за малко над два месеца войната в Украйна принуди над 5,7 млн. души, половината от които деца, да избягат зад граница в търсене на безопасност. Други 7,7 млн. души са разселени вътре в Украйна.

„Това е най-бързо разрастващата се криза, свързана с разселване, от Втората световна война насам и децата плащат най-високата цена“, заяви представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн. „Децата, принудени да напуснат домовете си заради насилието, имат нужда от безопасно и спокойно място, където могат да поиграят и поговорят с грижовни хора. В Центровете „Blue Dot“ има и специален детски кът и психолози, които могат да успокоят децата и да предоставят жизненоважна подкрепа за психичното здраве, за да им помогнат да се възстановят от травмата“, допълни тя.

България подкрепя и е приела над 102 000 бежанци от Украйна, които са останали в страната. Четири от всеки десет украински бежанци в България са деца. България е на първо място по процент предоставени регистрации за временна закрила в Европа.

Зам. Мин. Калина Константинова, заедно с Кристина де Бройн на откриването на Blue Dot в София
UNICEF Bulgaria/2022/Kashavelov

Националните власти осигуриха бърз достъп до територията на страната и подкрепа, а доброволци предоставят жизненоважна помощ от самото начало на конфликта. Държавните институции, местните власти, неправителствените организации и гражданското общество работят ръка за ръка и допринасят за помощта към бежанците от Украйна.

Центровете „Blue Dot“ подкрепят тези усилия и се намират на места, където професионалисти от БЧК, БХК, СЖББ и други активни организации предлагат на терен правна помощ и консултации, идентифицират услуги за хора в повишен риск, предоставят информация за налични услуги и права, психологическа и психосоциална подкрепа, разполагат и с детски кът, който предлата игри и забавления за децата.  

Кризата с бежанците от Украйна е и криза за закрилата на жените и момичетата.

При конфликт и разселване рискът от насилие, основано на пола, трафик на хора, злоупотреби, психологическа травма и разделяне от семейството се увеличава.  Имайки предвид профила на бежанците по пол – 92% от бежанците от Украйна в България са жени и деца,  този риск се повишава.  

Информация и услуги за уязвими жени и деца, жертви на насилие, основано на пола, и други уязвими бежанци могат да бъдат намерени в Центровете „Blue Dot“.

Агенциите на ООН планират да отворят такива центрове също и на граничния пункт в Русе, както и във Варна и Бургас в следващите седмици.

Контакт за медии

Стела Стоянова
Асистент "Комуникации"
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 896 59 89 60

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.