УНИЦЕФ: Расте броят на децата с недохранване в Сирия след 12 г. конфликт и земетресенията

УНИЦЕФ България продължава набирането на средства в помощ на пострадалите от земетресенията

15 Март 2023
Служител на УНИЦЕФ измерва ръчичката на дете в Сирия
UNICEF/UN0781278/Al-Asadi

Дамаск/Аман 15 март 2023 г. – Дванайсетте години конфликт и последните земетресения в Сирия поставят милиони деца в повишен риск от недохранване, предупреждава УНИЦЕФ.

Докато конфликтът в Сирия навлиза в своята 13-а година, военните действия продължават в няколко части на страната, най-вече в северозападните райони. Продължават и тежките нарушения на правата на децата. От началото на конфликта около 13 000 деца в Сирия са били убити или ранени, показват данните на ООН.

Децата продължават да живеят в страх от нападения и разселване, а нивата на недохранване се покачват. Смята се, че повече от 609 900 деца под 5-годишна възраст страдат от спиране на растежа в Сирия. Спирането на растежа е в резултат на хронично недохранване и причинява необратими физически и психически увреждания на децата. Това от своя страна влияе на възможностите им да учат, на тяхната продуктивност и доходи в живота им като възрастни.

Острото недохранване сред децата също расте. Броят на децата на възраст между 6 месеца и 5 години, които страдат от остро недохранване, се е повишил с 48% от 2021 до 2022 г. Когато децата страдат от остро недохранване, тяхната имунна система отслабва и има 11 пъти по-голям риск да починат в сравнение с децата с балансирано хранене.

Растящите цени и недостатъчните доходи означават, че милиони семейства се борят, за да оцелеят в условията на безпрецедентна икономическа криза. Почти 90% от хората в Сирия живеят в бедност, което оказва неблагоприятно влияние на храненето на децата.

През 2023 г., преди опустошителните земетресения в Сирия на 6 февруари 2023 г., повече от 3,75 милиона деца в страната са имали нужда от подкрепа, свързана с храненето, а почти 7 милиона деца са се нуждаели от спешна хуманитарна помощ.

„Децата в Сирия не могат да чакат повече. След години на конфликт и две катастрофални земетресения бъдещето на милиони деца е застрашено. Наша колективна отговорност е да потвърдим на децата, че тяхното бъдеще е и наш приоритет“, заяви регионалният директор на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка Адел Кодр.

Земетресенията разрушиха домовете на много семейства, а децата масово бяха уплашени да се върнат у дома заради продължаващите вторични трусове. Много семейства са разселени и живеят в тежки условия в места за временно подслоняване и лагери.

Преди земетресенията 6,81 милиона деца в Сирия имаха нужда от основни здравни услуги. Половината от основната здравна система не функционираше, което принуди много семейства или да отложат медицинските грижи, или да предприемат дълго пътуване, за да ги получат, ако могат да си го позволят. Само 20 000 лекари са останали в Сирия. Скорошната епидемия от холера и последиците от земетресенията оказват допълнителен натиск върху вече претоварената система за здравеопазване в страната. Очаква се това да влоши допълнително достъпа до основни здравни услуги и услуги, свързани с храненето, през 2023 г.

„Трябва да отговорим на нуждите на децата, където и да се намират в Сирия, и да подкрепим системите за предоставяне на основни услуги, от които те отчаяно се нуждаят“, подчерта Кодр.

Докато инвестира в ранното откриване на недохранването в Сирия, УНИЦЕФ работи с партньори, за да предоставя и разширява обхвата на животоспасяващото лечение за деца, страдащи от остро недохранване. Осигуряват се и превантивни услуги, включително предоставянето на добавки с микронутриенти, проследяване на растежа и консултации и подкрепа за кърменето и подходящо за възрастта допълнително хранене. УНИЦЕФ предоставя основни здравни услуги и санитарни материали, както и достъп до чиста вода, за да даде шанс за живот на повече деца.

Дори и преди земетресенията, средствата във фонда за дарения на УНИЦЕФ за Сирия за 2023 г. не достигаха, като бяха осигурени само част от необходимите 328,5 милиона долара. С усложнената ситуация след земетресенията тяхното набиране стана още по-належащо. Необходими са 172,7 млн. долара, за да се осигури животоспасяваща подкрепа за 5,4 милиона души в Сирия, включително 2,6 милиона деца, засегнати от земетресенията.

Офисът на УНИЦЕФ България е солидарен с пострадалите от земетресенията и подкрепя усилията на България за посрещане на нуждите на бежанците от Сирия. Само през 2022 г. 8598 граждани на Сирия са потърсили международна закрила в страната, от които 2461 са деца. Тези граждани са около 40% от всички търсещи закрила в страната. УНИЦЕФ работи с партньори за оказване на правна помощ, психосоциална подкрепа, осигуряване на достъп до образование и здравеопазване, както подкрепа за достъп до услуги за интеграция на получилите закрила лица в България.

УНИЦЕФ България продължава и набирането на средства в помощ на пострадалите от земетресенията в Сирия и Турция. Всеки може да подкрепи усилията на УНИЦЕФ, като изпрати SMS с текст UNICEF на 1021 и дари 5 лв. еднократно (ДДС и такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори) или дари на https://dari.unicef.bg/emergency

Вижте историята на 11-годишната Джана, 10-годишната ѝ сестра Джуди и тяхната майка Исра, останали без дом след земетресенията. Животът им досега е изцяло белязан от война, криза, разселване и загуба.

UNICEF

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.