100 дни след земетресенията в Турция и Сирия: Милиони деца продължават да живеят в крайно тежки условия

УНИЦЕФ призовава подкрепата за 6,2 милиона деца в остра нужда от хуманитарна помощ да продължи

17 Май 2023
Момиче се топли до огън във временните лагери след опустошителното земетресение в Турция
UNICEF/UN0781455/Ölçer

НЮ ЙОРК/АМАН/АНКАРА/ДАМАСК/СОФИЯ, 17 май 2023 г. – Сто дни след най-смъртоносните земетресения в историята на Турция и Сирия милиони деца и семейства се борят да изградят отново живота си. 2,5 милиона деца в Турция и 3,7 милиона в Сирия продължават да се нуждаят от хуманитарна помощ. 

Двете опустошителни земетресения от 6 февруàри т.г., последвани от хиляди вторични трусове, оставиха без дом много деца и семейства, спряха достъпа до жизненоважни услуги, включително чиста питейна вода, образование и медицински грижи, и увеличиха рисковете за уязвимите деца.

„След земетресенията децата и в двете страни преживяха тежки загуби и скръб“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел, която посети и двете държави само седмици след първоначалните трусове. „Земетресенията засегнаха райони, където много семейства вече бяха изключително уязвими. Деца изгубиха семействата и близките си, видяха домовете и училищата си разрушени и целият им живот се преобърна“, допълни тя.

Дори преди земетресенията много семейства в засегнатите райони вече изпитваха големи трудности. В тези райони в Турция равнищата на бедност сред децата вече бяха високи – около 40% от домакинствата живеят под линията на бедността в сравнение с около 32% средно за цялата страна. Данните показват, че без устойчива местна и международна подкрепа, включително финансови помощи и осигуряване на достъп до образование, този дял може да нарасне до повече от 50%.

В момента уязвимите деца в засегнатите райони са изложени на редица рискове, включително насилие, принудителни бракове, принудителен труд или отпадане от училище. Образователният процес за почти 4 милиона деца, които ходят на училище, беше нарушен, включително за повече от 350 000 деца бежанци и мигранти. Турция постигна напредък в намаляването на тези рискове в последните години, но последствията от земетресенията може да забавят по-нататъшната работа в тази посока.

В Сирия децата вече 12 години страдат в условията на продължаващ конфликт, който засегна цялата инфраструктура и всички обществени услуги. Силните трусове през февруари влошиха сериозно ситуацията, като разрушиха училища и здравни заведения и жизненоважна инфраструктура. Разрушената водна и канализационна инфраструктура постави 6,5 милиона души в повишен риск от болести, предавани през водата, включително холера.  

 

УНИЦЕФ осигурява достъп до чистапитейна вода на децата и семействата в засегнатите от земетресението райони в Алепо, Сирия. Качеството на водата се проверява при източника и в пунктовете за разпределение, за да се гарантира нейната безопасност. Това се случва в критичен момент, тъй като болестите, предавани по воден път, представляват още една смъртоносна заплаха за засегнатите деца и семейства.
UNICEF/UN0781308/Al-Asadi

Според изчисленията около 51 000 деца под 5-годишна възраст ще страдат от средно и тежко недохранване, а 76 000 бременни и кърмещи жени ще се нуждаят от лечение за остро недохранване.

Около 1,9 милиона деца бяха засегнати от прекъсване на обучението, като много училища все още се използват като места за подслон. През последните 100 дни много от тях все още живеят в невероятно трудни условия, а безпокойството се повишава от допълнителната несигурност, че не знаят кога ще трябва да се преместят от едно място за подслоняване на друго.

„Пътят към възстановяването е дълъг и семействата ще се нуждаят от продължителна подкрепа“, отбеляза Катрин Ръсел. „Дългосрочното въздействие на бедствието, включително растящите цени на храната и енергията, в съчетание със загубата на препитание и достъп до услуги ще станат причина за още по-голяма бедност за стотици хиляди деца. Ако финансовата помощ и основните услуги за тези деца и семейства не бъдат приоритет като част от плана за възстановяване в краткосрочен и дългосрочен план, тези деца ще останат в повишен риск от експлоатация и злоупотреби“, допълни изпълнителният директор на УНИЦЕФ.

УНИЦЕФ призовава международната общност да превърне в приоритет фокусирано върху децата възстановяване и да гарантира, че нуждите на децата ще бъдат посрещнати с помощта на разпределените средства. В рамките на усилията за възстановяване са нужни инвестиции с акцент върху изграждането на по-добри, по-устойчиви и приобщаващи системи за най-уязвимите.

УНИЦЕФ работи неуморно след земетресенията, за да увеличи незабавната животоспасяваща подкрепа в засегнатите общности, за да оцени въздействието на бедствието и да подкрепи възстановяването на разрушената инфраструктура и основните услуги. Необходима е обаче повече подкрепа, за да се отговори на продължаващата криза.

За да защити правата на децата и да предотврати задълбочаването на лишенията, УНИЦЕФ призовава за още инвестиции в ключови области като финансовото подпомагане на семействата, достъп до качествено образование и достъп до психосоциална подкрепа. Тези инвестиции ще помогнат на семействата да се оттласнат от бедността и ще предотвратят негативни последици като например детски бракове и детски труд.

Продължаващото финансиране на програми за здравеопазване, хранене, вода и хигиена е критично важно за гарантирането на здравето и благосъстоянието на децата и намаляването на риска от епидемии.

За да посрещне животоспасяващите нужди на почти 3 милиона деца, засегнати от земетресенията в Сирия, УНИЦЕФ призовава за набирането на 172,7 милиона щатски долара, за да приложи своя план за незабавно реагиране след земетресенията. Към момента са събрани 78,1 милиона щатски долара, като храната, здравните грижи и образованието остават със значително недостатъчно финансиране.

За работата наУНИЦЕФ в Турция все още недостигат повече от 85,4 милиона щатски долара от необходимите 196 милиона долара, за да се осигурят животоспасяващи мерки и услуги за децата в нужда.

Всички сектори се нуждаят от средства, но с най-голяма липса на финансиране е осигуряването на хуманитарна помощ чрез парични преводи.

Повече информация за работата на УНИЦЕФ на терен в Турция и Сирия вижте тук. Подкрепете усилията на Детския фонд на ООН да помогне на хиляди деца и семейства, пострадали по време на земетресенията, като направите дарение през специалната ни дарителска страница: https://dari.unicef.bg/emergency.

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.