Изявление на изпълнителния директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел относно влошаващото се положение на децата в Израел и Държавата Палестина

.

10 Октомври 2023

 НЮ ЙОРК, 9 октомври 2023 г. – „Нищо не оправдава убийството, нараняването или отвличането на деца – тежки нарушения на правата на детето, които УНИЦЕФ остро осъжда.”

„И все пак по-малко от 72 часа след избухването на ужасяващото насилие в Израел, докладите показват, че тежките нарушения на правата на децата са повсеместни. Много деца са убити или ранени, докато безброй други продължават да са изложени на насилието.”

„УНИЦЕФ призовава въоръжените групи или отговорните лица за незабавно освобождаване на всички деца, държани като заложници в Газа, така че те да могат да се съберат отново със своите семейства и хората, които се грижат за тях. Ние призоваваме всички страни в конфликта да защитават децата от насилието, в съответствие с нормите на международното хуманитарно право.”

„Също така съм дълбоко загрижена за преустановяването на електрозахранването и прекъсването на снабдяването с храна, гориво и вода в Газа, което ще изложи на риск живота на много деца.”

„Призоваваме всички страни да се въздържат от по-нататъшно насилие и атаки срещу цивилната инфраструктура.”

„С бързо влошаващата се хуманитарна ситуация, на всички хуманитарни участници трябва да бъде осигурен директен достъп до децата и техните семейства, за да им бъде предоставена животоспасяваща помощ. 

„Напомням на всички страни, че в тази война, както и във всички войни, децата са тези, които страдат най-много.“

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.