Кристина де Бройн e представителят на УНИЦЕФ в България

Детският фонд на ООН в България ще продължи да работи за по-добро бъдеще на всяко дете под нейното ръководство

УНИЦЕФ
Кристина де Бройн е новият представител на УНИЦЕФ в България
UNICEF Bulgaria/2021Yotova
10 Юни 2021

Кристина Доротея де Бройн е новият представител на УНИЦЕФ в България. Под нейното ръководство УНИЦЕФ България ще продължи да работи в партньорство с българското правителство, гражданското общество и частния сектор, за да подобри живота на децата в България, включително най-уязвимите. 

„За мен е чест да представям УНИЦЕФ в България и очаквам с нетърпение да работя с правителството и партньори, за да изградим по-добро бъдеще за всяко дете. Ще продължим усилията си да носим позитивна промяна за децата, да намалим неравенствата сред децата, и да гарантираме, че правата на децата се спазват“

- заяви Де Бройн.

„УНИЦЕФ високо оценява глобалния ангажимент и активната роля, която България заема като застъпник за правата на децата, и работата на страната като съпредседател на групата „Приятели на децата и глобалните цели за устойчиво развитие“, както и участието ѝ в Съвета на ООН по правата на човека"

- допълни тя.

Кристина де Бройн работи за децата като международен служител в продължение на повече от 20 години. Тя има дълъг опит по света с работата си в областта на хуманитарните дейности и развитието, включително и в централата на УНИЦЕФ.   Преди да поеме поста в България, Де Бройн работи като Заместник-директор на офиса на УНИЦЕФ за връзки с институциите на ЕС в Брюксел, като има водеща роля в процесите, свързани с иновативни партньорства, мобилизиране на ресурси и поддържане на стратегически партньорства. Тя представя УНИЦЕФ при взаимодействия на световно ниво пред различни партньори от ЕС на политическо равнище.

Кристина де Бройн е била също Заместник-представител на УНИЦЕФ в Кот д‘Ивоар, работила е за УНИЦЕФ и в Сенегал, Шри Ланка и централата на организацията в Ню Йорк. Преди да се присъедини към УНИЦЕФ, Де Бройн работи за Министерството на външните работи на Нидерландия като политически съветник в отдела по правата на човека, укрепването на мира и хуманитарната помощ.

В България тя поема поста от д-р Джейн Муита, която беше Представител на УНИЦЕФ в България в продължение на 3 години и се пенсионира след дългогодишна работа в организацията.

Кристина де Бройн е родена в Нидерландия. Има магистърска степен по Публични политики и публична администрация от Университета в Лайден и бакалавърска степен по Европейско право в областта на правата на човека/Политически науки. Тя е омъжена, с две деца.