Месец на родителите

В подкрепа на родиелите на децата с увреждания

Родители държат малките си деца, а пред тях стои актрисата Елена Петрова
UNICEF Bulgaria/2019

Елена Петрова е лице на кампанията на УНИЦЕФ в България

 

На 1-ви юни, който освен Ден на детето е и Световен ден на родителите, УНИЦЕФ стартира кампания в подкрепа на родителите – първите учители, най-стабилната опора и най-ценният ресурс за всяко дете В България лице на кампанията е актрисата Елена Петрова, а глобално тя е подкрепена от  посланика на добра воля на УНИЦЕФ, Дейвид Бекъм, който също споделя своя опит като родител.

УНИЦЕФ вярва, че семейството е най-добрата среда за израстване и отглеждане на всяко дете. А подкрепата за децата задължително минава и през подкрепа на техните родители. Това е разбирането на Детския фонд на ООН навсякъде по света. В България поставяме конкретен фокус и върху усилията и геройствата на родителите на деца с увреждания, които се борят да предоставят справедлив шанс за развитие на децата си.

В рамките на Месеца на родителите, на сайта www.roditel.unicef.bg, УНИЦЕФ ще разпространи множество материали в тяхна подкрепа – видеа със съвети на специалисти по ранна грижа; истории на родители, разказващи за радостите, но и за предизвикателствата, пред които се изправят; послания на известни личности, които се застъпват за нуждата от подкрепа към родителите.

 

Връзка към видеоклипа на уебсайта, на който се намира.
UNICEF
Глобалният посланик на добра воля на УНИЦЕФ, футболната легенда Дейвид Бекъм – баща на 4 деца, се включи в инициативата, заявявайки, че да си родител е най-важната работа на света! Той привлича вниманието към факта, че за все повече родители е трудно да балансират между професията си и грижата за децата. А именно тя е най-важната основа за пълноценното развитие на всяко дете.

Да бъдеш родител е най-важната работа в света. Първите 1,000 дни от живота са уникална възможност за изграждане на мозъка на бебето и за формиране на способностите за растеж и развитие. Родителите искат да дадат на своите деца най-доброто, което могат. Много родители обаче нямат избор и се налага да работят дълги часове извън дома, за да издържат семействата си.

Става въпрос за време - родителите имат нужда от време, за да дадат най-доброто начало на живота на своите деца. Сега е моментът, Правителствата и бизнесът да ги подкрепят чрез инвестиции в политики, които са приятелски към семейството и които дават възможност на родителите да прекарват повече време с децата си.

Попълнете кратката АНКЕТА ЗА РОДИТЕЛИ

за да изискаме по-добри политики за семействата с малки деца.