Ден на Бащата трябва да е не един, а всеки ден в годината

Фото-есето е част от инициативата на УНИЦЕФ „Месец на родителите“

Автор: Ивайло Спасов, Снимки: Лилия Йотова
Паула, на 4 г. и баща й позират за снимка - Паола е усмихната, а баща й я е прегърнал
UNICEF Bulgaria/2019/Yotova
15 Юни 2019

Как си представяте един военнослужещ? Строг, дисциплиниран, консервативен... Вероятно да! А грижовен, емоционален, отдаден на децата си? Вероятно не! Но хората обикновено са много повече, отколкото е общественият стереотип за тях.

Точно такъв е и случаят с Павел Ников – на 42 г., баща на Паола – на 4 години и половина.

Току-що напуснах по-добре платената позиция на военнослужещ и се преместих на по-нископлатена, която обаче ще ми позволи да прекарвам повече време с детето

 – казва Павел в навечерието на Деня на бащата.

Според него не е справедливо родителите да са принудени да правят избор между кариерата си и грижата за децата, а трябва да бъдат подкрепени, за да балансират еднакво добре между тези важни роли в живота си.

Бащата на Паола, на 4 г., я е вдигнал над земята и двамата се семеят.
UNICEF Bulgaria/2019/Yotova
Паола и баща й се забавляват, докато той я люлее на люлка в парка.
UNICEF Bulgaria/2019/Yotova
Паула и баща й се смеят, седнали в парка - двамата са много щастливи заедно.
UNICEF Bulgaria/2019/Yotova

„За един родител няма по-голяма радост от това да вижда как детето му расте и се развива – ако е лишен от възможността да е част от този процес, той се чувства непълноценен“, казва Павел.

„Ако бяхме се срещнали в по-ранен етап, когато още бяхме в отрицание на проблема – фаза, през която минава всеки родител на дете със специални потребности – тогава нямаше да сме толкова позитивни, колкото сега“ - майката на Паола.   

$-годишната паула е в прегръдките на майка си и баща си в парка - всички са щастливи.
UNICEF Bulgaria/2019/Yotova

"Сега разчитаме най-вече на интернет, за да станем специалисти в грижата за по-специалните ни деца, а обществото все още не ги приема напълно..." – казва загрижената майка.

Паoла е дете с разстойство от Аутистичния спектър и за родителите й в началото това е трудно изпитание, затова Майката на Паoла се надява скоро и в България да има услуги и курсове в подкрепа на родителите, както на много места по света.

Паула и баща й се забавляват, докато четат заедно в парка и паула играе на площадката. Двамата са много щастливи заедно.
UNICEF Bulgaria/2019/Yotova

Определено родителите имат нужда от политики, които да са насочени в подкрепа на цялото семейство - казва Павел. 

Бащата споделя с тъга, че българското общество и част от работодателите все още гледат с насмешка на платения отпуск по бащинство например. Според Павел ролята на бащата в живота на всяко дете е огромна – от храненето, през игрите заедно, до общуването и развитието на личността на детето – както в семейството, така и в социалния кръг.

Павел, бащата на Паула, е с дъщеря си, докато тя се пързаля на детската площадка.
UNICEF Bulgaria/2019/Yotova
Павел, бащата на 4-годишата Паула, я е прегърнал на пейка в парка.
UNICEF Bulgaria/2019/Yotova

Павел е от бащите, които не се притесняват да покажат нежност към децата си – и знае, че колкото по-чувствителен си към нуждите на детето, толкова по-голям мъж си, а не обратното. 

Малката Паула целува баща си, който играе с нея на площадката.
UNICEF Bulgaria/2019/Yotova

Своите детски години Павел е прекарал в казармата – „Баща ми също беше военнослужещ и аз бях постоянно в поделението при него, прекарвахме много време заедно и това ми помогна да се изградя като характер“, казва той и си спомня как неговите родители също са изпитвали затруднение да балансират между професионалните си задължения и пълноценната грижа и достатъчно време, прекарано с децата.

Паула и баща й прекарват свободното си време заедно в парка - двамата са много щастливи заедно.
UNICEF Bulgaria/2019/Yotova

За Паола Павел си мечтае да тръгне на училище, да открие чудесния свят на знанието и да преодолее част от големите предизвикателства на разстройството от Аутистичния спектър. 

Паола чете книжка в парка
UNICEF Bulgaria/2019/Yotova

„Искам детето ми да е щастливо“, казва ни в Деня на Бащата един баща, който е точно на мястото си: в живота на своето дете и в света на едно сплотено и устремено семейство.