Конвенцията на ООН за правата на детето става на 30 години

Документът е приет на 20 ноември 1989 г.

УНИЦЕФ
Конвенция за правата на детето става на 30 години
UNICEF Bulgaria/2019

Тази година

Конвенцията на ООН за правата на детето става на 30 години

На 20 ноември 2019 г. ще отбележим годишнината от нейното приемане. 

Конвенцията е първият юридически обвързващ международен документ, който утвърждава човешките права на всички деца. 

В България тя е в сила от юни 1991 г. и е част от вътрешното право.

През 2018 г. на Световния ден на детето, 20 ноември, УНИЦЕФ насърчава хората в целия свят да подпишат онлайн петиция, която приовава световните лидери да се ангажират за правата на всяко дете сега и за бъдещите поколения, така че децата да ходят на училище, да са в безопасност и да достигнат пълния си потенциал. 

Петицията ще е активна цяла година и ще бъде предадена на световните лидери на 30-ата годишнина от приемането на Конвенцията за правата на детето през 2019 г.

Пълния текст на Конвенцията на ООН за правата на детето може да откриете тук.

Конвенция на ООН за правата на детето - адаптирана версия за деца тук.

Общи коментари на Комитета по правата на детето на ООН, разясняващи Конвенцията тук. 

Инфографика с данни за живота на децата преди 30 години и днес
UNICEF Bulgaria/2019

Чуйте песента "Деца на земята" , посветена на 30-ата годишнина от приемането на Конвенцията за правата на детето

Арт - проектът „Деца на Земята“  е подготвен от музикална школа „Нови гласове“ с вокален педагог Десислава Станкова, посветен на 30-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето – най-бързо и най-широко ратифицирания международен документ в историята на човешките права.

Преди 30 години светът даде важно обещание на децата – да направим всичко, за да защитим и утвърдим техните права – да живеят и да растат, да учат, да бъде чут гласът им и да достигнат пълния си потенциал.

Много бе постигнато, но и още много предстои да бъде направено, защото все още твърде голям брой деца не се възползват от правата, на които се радват техните връстници. През цялата година в целия свят, в това число и в България, УНИЦЕФ, в партньорство с другите агенции на ООН, правителства, младежи, гражданското общество, частния сектор ще организират серия от дейности, целящи осъществяването на необходимите реформи за спазването на правата на всяко дете – на глобално, регионално и национално ниво.

Песента е подготвена от музикална школа „Нови гласове“ с вокален педагог Десислава Станкова.  В музикалния видеоклип участват индивидуални изпълнители от градовете: Търговище, Велико Търново, Велики Преслав, Попово победители и носители на Първи награди и Гран при от Национални и Международни конкурси! Сесил, Александра, Ниляйда, Ралица, Кристиана, Мелда, Яна, Ебру, Лъчезара, Никола, Наз, Далия, Захари, Хавин, Маргарита, Алис са талантите, които осем месеца работят върху този проект. В реализирането на видеото участват: 8-годишната Анна Кръстева с Детска церебрална парализа, Клуб по художествена гимнастика „Алегро“ Търговище, Музикална школа „New voices” Търговище и Свилен Станков – кавалджия.

Арт - проектът „Деца на Земята“ се реализира с разрешението на украинската певица, композитор и автор на музиката - Екатерина Комар. Българският текст е дело на младият поет Росен Димитров.