Конвенцията на ООН за правата на детето става на 30 години

Документът е приет на 20 ноември 1989 г.

УНИЦЕФ
CRC30-visual
UNICEF Kosovo/2019

Преди 30 години светът даде важно обещание на децата – да направим всичко, за да защитим и утвърдим техните права – да живеят и да растат, да учат, да бъде чут гласът им и да достигнат пълния си потенциал. 

 

На 20 ноември 2019 г. отбеляваме годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. 

Конвенцията е първият юридически обвързващ международен документ, който утвърждава човешките права на всички деца. 

В България тя е в сила от юни 1991 г. и е част от вътрешното право.

УНИЦЕФ насърчи хората в целия свят да подпишат онлайн петиция, която призовав световните лидери да се ангажират за правата на всяко дете сега и за бъдещите поколения, така че децата да ходят на училище, да са в безопасност и да достигнат пълния си потенциал. Петицията ще е активна цяла година и ще бъде предадена на световните лидери на 30-ата годишнина от приемането на Конвенцията за правата на детето през 2019 г.

Пълния текст на Конвенцията на ООН за правата на детето може да откриете тук.

Общи коментари на Комитета по правата на детето на ООН, разясняващи Конвенцията тук. 

Конвенция на ООН за правата на детето - адаптирана версия за деца.

 

Много бе постигнато, но все още има много предизвикателства пред децата по света

Инфофрафика за CRC@30
UNICEF
Връзка към видеоклипа на уебсайта, на който се намира.
Monte Music
Посланикът на добра воля на УНИЦЕФ в България Владимир Ампов – Графа, Любо Киров и Орлин Павлов подариха своята нова песен „Приятели завинаги“ на УНИЦЕФ по повод 30-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето – най-бързо и най-широко ратифицирания международен документ в историята на човешките права.

Песента "Приятели завинаги" на посланика на добра воля на УНИЦЕФ Владимир Ампов, Графа, Любо Киров и Орлин Павлов е посветена на 30-ата годишнина на Конвенцията за правата на детето.

Връзка към видеоклипа на уебсайта, на който се намира.
UNICEF
Арт - проектът „Деца на Земята“ е подготвен от музикална школа „Нови гласове“ с вокален педагог Десислава Станкова. В реализирането на видеото участват: 8-годишната Анна Кръстева с Детска церебрална парализа, Клуб по художествена гимнастика „Алегро“ Търговище, Музикална школа „New voices” Търговище и Свилен Станков – кавалджия и индивидуални изпълнители от цяла България.

Арт - проектът „Деца на Земята“  е подготвен от музикална школа „Нови гласове“ с вокален педагог Десислава Станкова, посветен на 30-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.