Ваксините и заболяванията, които те предотвратяват

Научете повече за най-често препоръчваните ваксини

УНИЦЕФ
Лекарка ваксинира момиче
UNICEF/UN0284080/ Dyachyshyn
22 Април 2020

Ваксините помагат за предпазване на децата и юношите от тежки заболявания, често водещи до смъртен изход. Таблицата по-долу съдържа информация за ваксините, които се препоръчват от повечето правителства и лекари за предпазване на децата и населението от епидемии.

Ваксина

Заболяване

Симптоми и последствия

БЦЖ

Туберкулоза

Туберкулозата (ТБ) е заразно заболяване, което засяга главно белите дробове, но при бебетата и малките деца засяга и други органи, като например мозъка. Тежките случаи могат да доведат до сериозни усложнения или смърт.

Туберкулозата се лекува много трудно, като лечението е продължително и невинаги успешно.

Hep B

Хепатит B

Заболяването, причинявано от хепатитния вирус B, е опасна чернодробна инфекция. Когато заразяването е настъпило в бебешка възраст, често в продължение на десетилетия не се появяват симптоми. На по-късен етап от живота то може да се развие в цироза и рак на черния дроб. 

Полиомиелитна ваксина

Полиомиелит

Полиомиелитът е вирусно заболяване, което причинява парализа при 1 на 200 заразени. От пациентите с парализа между 5 и 10 % умират в резултат на парализа на дихателната мускулатура. След настъпване на парализата полиомиелитът не се лекува — достъпно е само лечение за облекчаване на симптомите.

DTP

Дифтерия

Дифтерията причинява възпаление на гърлото и сливиците, като затруднява дишането и преглъщането при децата. В тежките случаи заболяването може да увреди сърцето, бъбреците и/или нервната система.

DTP

Тетанус

Тетанусът причинява много болезнени мускулни контракции. Той може да причини „заключване“ (тризмус) на мускулите на шията и челюстта на детето, което го затруднява да отвори уста, да преглъща (при кърмене) или да диша. Дори лекуван, тетанусът често завършва със смърт.

DTP

Коклюш

Коклюшът (магарешка кашлица) причинява пристъпи на кашлица, които могат да продължат със седмици. В някои случаи заболяването може да доведе до проблеми с дишането, пневмония и смърт.

Hib

Хемофилус инфлуенце тип Б (Hib)

Hib е бактерия, която причинява пневмония, менингит и други тежки инфекции, почти изключително при деца до 5-годишна възраст.

Пневмококова ваксина

Пневмококови заболявания

Пневмококовите заболявания включват от сериозни заболявания като менингит и пневмония до по-леки, но по-често срещани инфекции като синузит и възпаление на ухото.

 

Пневмококовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в целия свят, особено при малките деца до 2-годишна възраст.

Ротавирусна ваксина

Ротавирус

Ротавирусите причиняват силна диария и повръщане, което може да доведе до дехидратация, електролитен дисбаланс и шок при малките деца. В тези случаи може да се стигне до смърт, ако незабавно не започне лечение, и по-специално заместване на изгубените течности.

MMR

Морбили

Морбили е силно заразно заболяване със симптоми, които включват висока температура, хрема, бели петънца в задната част на устата и обрив. Тежките случаи на заболяването могат да причинят слепота, мозъчен оток и смърт.

MMR

Паротит

Паротитът (заушка) може да причини главоболие, отпадналост, повишена температура и оток на слюнчените жлези. Усложненията може да включват менингит, оток на тестисите и глухота.

MMR

Рубеола

Инфекциозното заболяване рубеола при децата и възрастните обикновено протича леко, но при бременните жени може да причини спонтанен аборт, мъртво раждане, смърт на новороденото или вродени дефекти.

ЧПВ

Човешки папиломен вирус (ЧПВ)

Заразяването с ЧПВ най-често протича безсимптомно, но някои вирусни типове могат да причинят рак на маточната шийка — четвъртият най-разпространен вид рак сред жените. Почти всички случаи на рак на маточната шийка (99 %) са причинени от ЧПВ. ЧПВ може да причини също генитални брадавици, както при мъже, така и при жени, както и рак на други части на тялото.

 

За пълния имунизационен календар попитайте вашия лекар, здравен център или Министерството на здравеопазването.