Най-често задаваните въпроси за ваксините и техните отговори

Ваксините са безопасни и предпазват от тежки заболявания

УНИЦЕФ
Медицинска сестра поставя ваксина на малко дете, което стои в скута на своята майка
UNICEF/UN0301997/Filippov
26 Април 2019
Какво представляват ваксините?

Ваксините обикновено се дават в детството, за да ни предпазят от тежки, честно смъртоносни, заболявания. Стимулирайки естествената защита на тялото, те подготвят организма да се бори с болестта по-бързо и по-ефективно.

Как действат ваксините?

Ваксините помагат на имунната система да се бори с инфекциите по-ефективно, като предизвикват имунна реакция спрямо специфични болести. Така, ако в бъдеще вирусът или бактерията навлязат в тялото ви, вашата имунна система вече ще знае как да се бори с тях.

Безопасни ли са ваксините?

Ваксините са безопасни. Много по-вероятно е на детето ви да навреди заболяване, което може да се предотврати с ваксина, отколкото самата ваксина. Всички ваксини минават през обстойни изследвания за безопасност, включително и клинични тестове, преди да бъдат одобрени. Страните регистрират и използват ваксини, които отговарят на прецизните стандарти за качество и безопасност.

Момче се усмихва, докато медицински лица му поставят ваксина
UNICEF/UN0284427/Fadhel
Защо трябва да ваксинирам детето си?

Ваксините спасяват животи. Само ваксините срещу морбили са предотвратили над 21 милиона смъртни случая между 2010 и 2017 г.  Ваксините помагат срещу заболявания, които могат да причинят тежки увреждания или смърт, особено при децата, чиято имунна система тепърва се развива. Важно е да ваксинирате детето си. В противен случай заразни заболявания, като морбили, дифтерия и полиомелит, които са обявени за изчезнали в много страни, ще се завърнат.

Може ли моето бебе да се справи с всички тези ваксини?

Да. Много родители се притесняват, че многовалентните ваксини ще претоварят имунната система на детето им. Но децата са изложени на стотици микроби всеки ден. Всъщност една обикновена настинка или възпалено гърло са по-натоварващи за имунната система на вашето дете от ваксините.

Тези заболявания не съществуват в моята общност. Трябва ли все пак да ваксинирам детето си?

Да. Въпреки че заболяванията може да са изкоренени в България страна или в региона, в днешния все по-свързан свят тези болести могат да се разпространят от региони, където все още съществуват.

Какво представлява общественият имунитет?

Ако достатъчно хора от вашата общност са имунизирани срещу определена болест, се получава  т. нар. обществен имунитет. Когато това се случи, болестите не могат да се разпространяват лесно от човек на човек, тъй като повечето от тях са с имунитет. Това е защитен слой срещу заболяването дори и за онези, които не могат да бъдат ваксинирани – бебетата. Общественият имунитет предотвратява и епидемии, тъй като затруднява разпространяването на болестта. Случаите стават все по-редки, а понякога дори изчезват напълно от общността.

Може ли ваксината да разболее детето ми?

Ваксините са изключително безопасни. Почти винаги чувството на неразположение и дискомфорт e минималнo и временнo, като например подуване на мястото на инжекцията и лека треска. Те често могат да бъдат контролирани с лекарства без рецепта след ваксинацията. Няма доказателства за връзка между ваксините и аутизма.

Лекар преслушва бебе, което седи в скута на своята майка
UNICEF/UN060130/Zmey
Какви заболявания предотвратяват ваксините?

Ваксините предпазват детето ви от сериозни заболявания, като полиомелит, който може да предизвика парализа, морбили, което може да доведе до мозъчен оток и слепота, и тетанус, който може да предизвика болезнени мускулни контракции и затруднения при хранене и дишане, особено при новородените.

Мога ли да отложа поставянето на ваксина?

Един от най-добрите начини да предпазите детето си е да спазвате имунизационния календар в страната. Ако отложите поставянето на ваксина, повишавате уязвимостта на вашето дете към заболяването.

Мога ли да оставя детето си да се зарази с варицела, вместо да го ваксинирам?

Въпреки че варицелата е леко заболяване, което много родители помнят от детството си (ваксината е въведена през 1995 г.), при някои деца тя може да протече в тежка форма с усложнения, които могат да бъдат фатални или да причинят необратими увреждания.  Ваксината елиминира риска от усложнения и предпазва децата от това да заразят своите братя и сестри, приятели и съученици.

Какъв е препоръчителният имунизационен календар?

Имунизационните календари се различават в отделните страни в зависимост от това какви заболявания преобладават. Информация за националния имунизационен календар в България може да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването или при личния лекар на вашето дете.