Рекорден брой деца са ваксинирани през 2017 г.

Повече от 19 милиона деца пропускат ваксинации, УНИЦЕФ и СЗО призовават за съгласувани действия за достигане до всички деца

14 Август 2018
Медицинска сестра поставя ваксина на бебе
UNICEF/UN038695/Pirozzi

Ню Йорк, 16 юли 2018 г.: Рекорден брой -123 милиона деца - са били имунизирани в световен мащаб през 2017 г., според данни, публикувани днес от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.

Данните показват, че:

:: 9 от всеки 10 деца са получили поне една доза ваксина срещу дифтерия-тетанус-коклюш (ДТК) през 2017 г., получавайки защита срещу тези смъртоносни болести.

:: Още 4,6 милиона бебета са били ваксинирани в световен мащаб през 2017 г. в сравнение с 2010 г., поради нарастването на световното население.

:: 167 държави са включили втора доза ваксина срещу морбили в рамките на рутинната схема за ваксиниране и 162 държави използват ваксини против рубеола. В резултат глобалното покритие срещу морбили и рубеола се увеличи от 35% през 2010 г. на 52%.

:: Ваксината за човешки папиломавирус (HPV) е въведена в 79 държави, за да се защитят жените от рак на шийката на матката.

:: Нови ваксини се добавят като част от животоспасяващия ваксинационен пакет - като тези за защита срещу менингит, малария и дори Ебола.

Въпреки тези успехи почти 20 милиона деца не са се ползвали от пълна имунизация през 2017 г. От тях близо 8 милиона (40%) живеят в нестабилна или хуманитарна ситуация, включително в страни, засегнати от конфликти. Освен това, нарастващият дял е от страни със средни доходи, където неравенството и маргинализацията, особено сред бедните в градските райони, пречат на много хора да се имунизират.

Тъй като населението расте, повече страни трябва да увеличат инвестициите си в програми за имунизация. За да достигне до всички деца с необходимите ваксини, светът ще трябва да ваксинира около 20 милиона допълнителни деца всяка година с три дози ваксина срещу дифтерия-тетанус-коклюш (ДТК3); 45 милиона пациенти с втора доза ваксина срещу морбили; и 76 милиона деца с 3 дози пневмококова конюгатна ваксина.

В подкрепа на тези усилия СЗО и УНИЦЕФ работят за разширяване на достъпа до имунизация чрез:

- Укрепване на качеството, наличността и използването на данните за покритието на ваксината;
- По-добро насочване на ресурси;
- Планиращи действия на под национално равнище;
- Гарантиране на достъп до услуги за ваксинация на уязвими групи хора.

Бележки към редакторите: 
От 2000 г. Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ съвместно изготвят оценки на националното имунизационно покритие за всяка от 194 държави-членки на СЗО на годишна база. В допълнение към оценките за имунизационното покритие за 2017 г. процесът на оценка на СЗО и УНИЦЕФ преразглежда цялата историческа серия от данни за имунизации с най-новата налична информация. Ревизията от 2017 г. обхваща 37-годишни оценки на покритието, от 1980 г. до 2017 г.

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ:


УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

Следвайте ни във ФейсбукТуитър и Инстаграм.