УНИЦЕФ започва разработването на програма за създаване на сигурна учебна среда

Моделът ще бъде приложен от септември 2019 до юни 2022

26 Февруари 2019
Изпълнители пеят на сцената на благотворителния спектакъл на УНИЦЕФ и NOVA "Заедно срещу насилието в училище"
UNICEF Bulgaria/2019/Yotova

26 февруари 2019 г., София. В периода март – май 2019 г., УНИЦЕФ ще разработи програма за сигурна училищна среда и превенция на тормоза и насилието. Тя ще се изпълнява пилотно в 5 училища от септември 2019 – до юни 2022 (тоест в рамките на 3 учебни години).

Целта е след приключването на пилотната фаза, която ще се изпълнява  съвместно с Министерството на образованието и науката, програмата да бъде приложена на национално ниво, така че да достигне до всяко дете в страната.

Моделът ще бъде реализиран благодарение на подкрепата на хилядите нови БЛАГОДЕТЕЛИ, които всеки месец ще отделят по 5 лева от бюджета си като редовни дарители, след като изразиха солидарността си по време на благотворителния спектакъл „Заедно срещу насилието в училище“ на УНИЦЕФ и NOVA.

Очаква се със сумата, която ще продължат да даряват през периода 2019-2022г., когато ще бъде приложена пилотната програма и с помощта на корпоративните партньори, които подкрепят УНИЦЕФ, да се съберат 400 000 лева. За УНИЦЕФ подкрепата на редовните дарители е от изключително значение, защото ще позволи предвидимост на средствата, с които да се планират дейностите.

Моделът на УНИЦЕФ е базиран на дългогодишни изследвания и световен опит. Той ще включва следните основни дейности:

  • Анализ на ситуацията във всяко училище и разработване на план за изграждане на сигурна училищна среда с участието на всички заинтересовани страни - ръководството на училището, педагогическия и помощен персонал, родителите и децата;
  • Осигуряване на външни ментори за подкрепа на училищните екипи при разработването и изпълнението на плана, както и при промени в училищните политики;
  • Повишаване на осведомеността на всички участници относно видовете тормоз и насилие, начините за сигнализиране и реакция чрез разработването на информационни материали и провеждането на дейности с участието на ученици, учители и родители;
  • Организиране на обучения за подкрепа за класните ръководители и регулярна методическа подкрепа за училищните специалисти с цел прилагане на позитивни форми на дисциплина, управление на класната стая, справяне с ученици с предизвикателно поведение, решаване на конфликтни ситуации;
  • Финансиране на интерактивни дейности за децата в рамките на учебната програма (например работилници на класа, ролеви игри, анализ на казуси) и дейности за развиване на умения за общуване, създаване на позитивни отношения и разрешаване на конфликти;
  • Въвличане на родителите в училищния живот чрез тематични ателиета за детското развитие, родителско-учителски клубове по различни теми, участие на родителите в открити уроци като съорганизатори и като лектори, включване на родители в Координационния и Обществения съвет на училището и др.
  • Активно участие на децата в разработването и изпълнението на училищната политика и вътрешните правила чрез работилници на класа, организиране на допитвания по значими проблеми, консултации чрез ученическия съвет. 

С цел осигуряването на устойчивост ще бъде направена независима оценка на програмата и ще бъдат създадени финансови и институционални механизми за осигуряването на подкрепа за всички училища.

Благотворителният концерт бе кулминацията на 3-месечна успешна комуникационна и застъпническа кампания, чиято цел бе да повиши разбирането и чувствителността по темата за насилието и да намали толерантността към различните му проявления в училище. Кампанията бе подкрепена от Нова Броудкастинг груп.

УНИЦЕФ отново благодари на хилядите БЛАГОДЕТЕЛИ и на десетките популярни личности, които се обединиха в една обща кауза – да осигурим заедно сигурна учебна среда за българските деца!

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.