Какво трябва да знаете за ваксините срещу COVID-19

Отговори на най-често задаваните въпроси относно ваксините срещу коронавируса

УНИЦЕФ
Ваксини сещу COVID-19
UNICEF/UN0415226/Reddy
12 Май 2021

Ваксините спасяват милиони животи всяка година. Разработването на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 е огромна крачка напред в глобалните ни усилия да прекратим пандемията и да се върнем към нещата, които ни радват, и към хората, които обичаме.

Събрахме най-актуалната експертна информация, за да отговорим на някои от най-честите въпроси за ваксините срещу COVID-19.


Преминете към последната информация за:

Как действат ваксините срещу COVID-19 
Безопасност на ваксините
Ефективност на ваксините срещу новите варианти на COVID-19 
Кога да не се ваксинираме 
Защо трябва да си сложите ваксина, дори ако сте прекарали COVID-19
Ваксините срещу COVID-19 и кърменето
Ваксините срещу COVID-19 и бременността
Ваксините срещу COVID-19 и децата
Как да съобщим за фалшива информация за ваксините


 

Как действат ваксините срещу COVID-19?

Ваксините действат като имитират инфекциозен агент – вируси, бактерии или други микроорганизми, които могат да причинят заболяване. По този начин имунната ни система се „учи“ да реагира бързо и ефективно срещу него. 

Традиционно ваксините постигат това, като въвеждат отслабена форма на инфекциозния агент, което позволява на имунната ни система да си изгради памет за него. По този начин имунната ни система може бързо да го разпознае и да го пребори, преди той да ни разболее. Ето как са проектирани някои от ваксините срещу COVID-19.

Други ваксини срещу COVID-19 са разработени с помощта на нови подходи, които се наричат ваксини с информационна РНК – или иРНК ваксини. Вместо да въвеждат антигени (вещество, което кара имунната ви система да произвежда антитела), иРНК ваксините дават на тялото ни необходимия генетичен код, за да позволят на имунната ни система да произведе самия антиген. Технологията за иРНК ваксините се изучава от няколко десетилетия. Те не съдържат жив вирус и не пречат на човешката ДНК.

За повече информация как действат ваксините, моля, посетете СЗО.

Безопасни ли са ваксините срещу COVID-19?

Да, макар че ваксините срещу COVID-19 се разработват максимално най-бързо, те трябва да преминат през строги тестове в клинични изпитвания, за да докажат, че отговарят на международно приетите критерии за безопасност и ефективност. Само ако отговаря на тези стандарти, ваксината може да получи одобрение от СЗО и националните регулаторни агенции.

УНИЦЕФ ще доставя само ваксини срещу COVID-19, които отговарят на установените от СЗО критерии за безопасност и ефикасност и са получили необходимото регулаторно одобрение.

>>Прочетете какво трябва да знаете преди, по време на и след получаване на ваксина срещу COVID-19

Как ваксините срещу COVID-19 бяха разработени толкова бързо?

Благодарение на безпрецедентната инвестиция в научноизследователска и развойна дейност и глобално сътрудничество, учените успяха да разработят безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 за рекордно кратко време. Всички стандартни процедури за безопасност и строги регулаторни стандарти бяха запазени.

В допълнение към ваксините срещу COVID-19, които сега се използват в много страни по света, е изключително обнадеждаващо да се види, че има над 200 кандидати за ваксини на различни етапи на разработка. Редица от тях са в клинични изпитвания от фаза III – последната стъпка преди одобряването на ваксината. 

Коя ваксина срещу COVID-19 е най-добра за мен?

Доказано е, че всички одобрени от СЗО ваксини са много ефективни за предпазване от тежко заболяване от COVID-19. Най-добрата ваксина за вас е тази, до която имате най-лесен достъп!

Ще действат ли ваксините срещу COVID-19 срещу новите варианти?

Според СЗО се очаква ваксините, одобрени до момента, да осигурят поне известна защита срещу новите варианти.

Експерти от цял свят непрекъснато изучават как новите варианти влияят върху поведението на вируса, включително всяко евентуално въздействие върху ефективността на ваксините срещу COVID-19.

Ако някоя от ваксините се окаже по-малко ефективна срещу един или повече от тези варианти, ще бъде възможно да се промени съставът на ваксините, за да осигурят защита срещу тях. В бъдеще може да са необходими промени във ваксинациите, като използването на бустерни ваксини и други актуализации.

Но междувременно най-важното е да се ваксинирате и да продължите с мерките за намаляване на разпространението на вируса – което помага да се намалят шансовете вирусът да мутира – включително физическо дистанциране, носене на маска, добра вентилация/проветряване, редовно миене на ръцете и търсене на грижи отрано, ако имате симптоми.

Кой трябва да бъде ваксиниран първо?

Тъй като през 2021 г. няма достатъчно производствен капацитет, който да посрещне всички глобални нужди, не всички ще могат да получат ваксината едновременно. Държавите трябва да идентифицират приоритетни групи , като СЗО препоръчва това да са здравните работници на първа линия (за защита на здравните системи) и тези с най-висок риск от смърт вследствие COVID-19, като възрастни хора и хора с определени заболявания. След това трябва да се даде приоритет на други ключови работници, като учители и социални работници, последвани от допълнителни групи, докато станат налични повече дози от ваксините. 

  Кога не трябва да си слагате ваксина срещу COVID-19?

  Ако имате някакви въпроси във връзка с това дали трябва да получите ваксина срещу COVID-19, говорете с вашия лекар. Понастоящем хората със следните здравословни състояния не трябва да получават ваксина срещу COVID-19, за да се избегнат евентуални неблагоприятни ефекти:

  • Ако имате анамнеза за тежки алергични реакции към някоя от съставките на ваксината срещу COVID-19.
  • Ако в момента сте болни или имате симптоми на COVID-19 (въпреки че можете да се ваксинирате, след като се възстановите и Вашият лекар е дал одобрение). 
  Трябва ли да се ваксинирам, ако вече съм прекарал COVID-19?

  Да, трябва да се ваксинирате, дори ако преди това сте прекарали COVID-19. Макар хората, които са се възстановили от COVID-19, да могат да развият някакъв естествен имунитет срещу вируса, все още не знаем колко дълго трае той или колко добре сте защитени. Ваксините предлагат по-надеждна защита. 

  Трябва ли да се ваксинирам срещу COVID-19, ако кърмя?

  В момента текат проучвания на ваксинацията срещу COVID-19 при кърмещи жени, но засега информацията е ограничена. СЗО препоръчва да се предлагат ваксинации на кърмещи жени, ако те са част от приоритетна група, например, ако са здравни работници. Кърменето може да продължи след ваксинация и то остава един от най-добрите начини да защитите детето си от болести и да подпомогнете здравето му. 

  Още за безопасното кърмене по време на пандемията. 

  Трябва ли да си поставя ваксина срещу COVID-19, ако съм бременна?

  Макар че като цяло рискът от тежко прекарване на COVID-19 остава нисък, рискът това да се случи по време на бременност е завишен.

  Все още текат проучвания, които ще ни дадат повече информация относно безопасността и последствията от ваксинацията срещу COVID-19 при бременни жени, но няма установен фактор, който да надхвърля ползите от ваксинация при бременни жени. Поради тази причина бременните жени, изложени на по-висок риск от заразяване с COVID-19 (напр. здравни работници) или такива с придружаващи здравословни проблеми, които повишават риска от тежко заболяване, могат да бъдат ваксинирани при консултация със своя лекар.

  Научете повече за ориентиране в бременността по време на пандемията от COVID-19.

  Могат ли ваксините срещу COVID-19 да повлияят върху плодовитостта?

  Не, може да сте срещали подобна информация в социалните мрежи, но тя е погрешна:  факт е, че няма доказателства, че която и да е ваксина, включително ваксините срещу COVID-19, може да повлияе върху плодовитостта при жените или мъжете. Ако в момента се опитвате да забременеете, няма нужда да избягвате бременност след поставяне на ваксина срещу COVID-19.

  Трябва ли детето ми да получи ваксина срещу COVID-19?

  Имунната система на децата се различава от тази на възрастните и може да варира значително в зависимост от възрастта им. Към момента одобрените от СЗО ваксини срещу COVID-19 не се препоръчват за лица на възраст под 16 – 18 години (в зависимост от съответната ваксина), дори ако са част от високорискова група. Децата не бяха включени в първоначалните изпитвания на ваксините срещу COVID-19, така че към днешна дата има ограничени данни или липсват такива за безопасността или ефикасността им при деца под 16-годишна възраст. Необходими са повече изследвания и ние ще актуализираме препоръките, докато се провеждат опити и когато стане налична повече информация.

  Важно е обаче да се уверите, че детето ви продължава да получава рутинните детски ваксинации

  Виждал съм неточна информация онлайн за ваксините срещу COVID-19. Как да постъпя?

  За съжаление в интернет има много неточна информация за вируса, причиняващ COVID-19, и ваксините. Дезинформацията при здравна криза може да разпространи параноя, страх и стигматизация. Освен това може да доведе до това хората да останат незащитени или по-уязвими към вируса. Получавайте проверени факти и съвети от надеждни източници като местния здравен орган, ООН, УНИЦЕФ, СЗО.

  Ако видите съдържание онлайн, което смятате за невярно или подвеждащо, можете да помогнете да спрете разпространението му, като съобщите за него чрез приложението на УНИЦЕФ и СЗО  Health Buddy + на платформата за социални медии.

  Могат ли ваксините срещу COVID-19 да повлияят върху вашата ДНК?

  Не, никоя от ваксините срещу COVID-19 не влияе, нито взаимодейства по какъвто и да било начин с вашата ДНК. Ваксините с информационна РНК, или иРНК, учат клетките как да произвеждат протеин, който предизвиква имунен отговор в тялото. Този отговор произвежда антитела, които ви предпазват от вируса. иРНК се различава от ДНК и остава в клетката само около 72 часа преди разграждането. Тя обаче никога не навлиза в ядрото на клетката, където се съхранява ДНК.

  Съдържат ли ваксините срещу COVID-19 някакви животински продукти?

  Не, нито една от одобрените от СЗО ваксини срещу COVID-19 не съдържа животински продукти.

  Как мога да предпазя семейството си, докато всички получим ваксина срещу COVID-19?

  Безопасните и ефективни ваксини променят много неща, но все още не е ясно до каква степен те могат да ни предпазят от инфекция и предаване. Засега, дори след като сме ваксинирани, трябва да продължим да вземаме предпазни мерки, за да предпазим себе си и другите. Това включва носенето на маска, физическо дистанциране и редовно миене на ръцете.