Изявление на изпълнителния директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор във връзка със смущенията в имунизациите

и основните здравни услуги заради пандемията от COVID-19

УНИЦЕФ
Изявление на изпълнителния директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор във връзка със смущенията в имунизацията
UNICEF/UNI218376/Pancic
26 Март 2020

Ню Йорк, 26 март 2020 г. - „Пандемията от COVID-19 по света претоварва здравните системи, като здравните работници се пренасочват в подкрепа на борбата срещу заболяването.  

Физическото дистанциране кара родителите да вземат трудното решение да отложат обичайните имунизации.

Медицинските стоки не достигат, а мрежите за доставки са под историческо изпитание заради проблемите с транспорта. Отмяната на полети и търговските ограничения силно ограничиха достъпа до жизненоважни лекарства, включително и ваксини.

Докато пандемията продължава, съществени животоспасяващи услуги, включително имунизации, вероятно ще бъдат нарушени, особено в Африка, Азия и Близкия изток, където са крайно наложителни. В най-голям риск са децата от най-бедните семейства в страните, засегнати от конфликти и природни бедствия.

Особено сме загрижени за страните, които се борят с огнища на морбили, холера и полиомиелит, докато в същото време реагират и на случаи на COVID-19, като Афганистан, Демократична република Конго, Сомалия, Филипините, Сирия и Южен Судан.

Такива огнища не само ще обременят допълнително вече претоварените здравни системи, но могат да доведат и до загуба на още животи и страдания. В такива времена тези страни трудно могат да си позволят да се изправят срещу допълнителни огнища на заболявания, които могат да се предотвратят с ваксини.


Посланието е ясно: Не трябва да позволяваме животоспасяващи здравни интервенции да станат жертва на усилията ни за справяне с COVID-19.


УНИЦЕФ е ангажиран да подкрепя основните здравни и имунизационни нужди в най-засегнатите страни по начин, който ограничава риска от разпространение на COVID-19.  

Работим усилено, за да сме сигурни, че се правят адекватни доставки на ваксини в страните, които се нуждаят от тях. Поддържаме близък контакт с глобалните доставчици на ваксини, за да се уверим, че производството не е нарушено и доставките се правят по най-добрия възможен начин при тези тежки обстоятелства. Предоставяме също така по-силна подкрепа на правителствата, за да продължат доставките на ваксини по време на пандемията. През следващите дни може да се наложи правителствата временно да отложат масовите кампании за превантивна ваксинация на много места, с цел предоставянето на имунизационни услуги да не спомага за разпространението на COVID-19 и за да се спазват препоръките за физическо дистанциране.

УНИЦЕФ настоятелно препоръчва всички правителства да започнат стриктно планиране сега, за да засилят имунизационните дейности веднага щом пандемията от COVID-19 бъде овладяна. Дейностите трябва да се фокусират върху децата, които ще пропуснат ваксини по време на прекъсването, и да определят като приоритет най-бедните и най-уязвимите деца. За да използваме успешно ваксина срещу COVID-19, когато тя бъде налична, трябва да се уверим, че имунизационните ни програми остават силни и достигат до онези, които най-много се нуждаят от тях.

Имунизацията остава животоспасяваща здравна интервенция. Като най-големия купувач и доставчик на ваксини в света УНИЦЕФ ще продължи да играе първостепенна роля в подкрепата за настоящите и бъдещите усилия на правителствата за имунизация.“