Sve dobre online prakse u nastavi na jednom mjestu

“Učili smo sami, jedni od drugih, učili smo od učenika, i tako dobili katalog sa praksama koji će u budućnosti pomoći našim kolegicama i kolegama”

Almir Panjeta za UNICEF
Sve dobre online prakse u nastavi na jednom mjestu
UNICEF/Panjeta
24 Septembar/rujan 2021

Učenice i učenici šestog razreda Osnovne škole “Pofalići” u Sarajevu iskoristili su period održavanja online nastave i sa nastavnicom engleskog jezika Semirom Fočo odlučili da promijene svijet. Kroz interaktivne radionice koje su nazvali “Let’s Change The World” djeca su kroz virtuelne prezentacije i koristeći programe pokazala koji su to najveći problemi svijeta danas, i prijedloge kako ih riješiti.  Njihovi radovi dio su digitalnog Kataloga primjera dobrih online praksi u nastavi nastalog kao rezultat projekta “Stručno usavršavanje nastavnika i menadžmenta škola putem webinara za proces planiranja online i kombinovanog oblika podučavanja” koji je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS realiziralo u saradnji s UNICEF-om.

“Razgovarali smo o tome kako promijeniti svijet, šta su to problemi u svijetu, organizovali smo rasprave, izradili ‘drvo problema’ i zajedno dolazili do rješenja i korijena problema. Razgovarali smo o problemu zagađivanja okoline, kako do njega dolazi i kako da ga riješimo, kao i o problemu bullyinga među djecom. Pokušavali smo da naučimo kako da budemo društveno odgovorni. Nakon svega toga svi su napravili svoje primjere kako vide probleme i rješenja i to se sve nalazi na tom linku gdje možete vidjeti djecu koja su šesti razred, a na engleskom jeziku su napravili svoje elektronske knjige, video animacije i stripove”, ispričala je na promociji Kataloga nastavnica Semira Fočo.

nastavnica Semira Fočo
UNICEF/Panjeta

“Biti nastavnik nije lako, pogotovo kada se “svijet zaustavi”, i sve ono na što smo svi navikli postane nemoguće. I tada je nastavnik uspio naći put do svojih učenika. Online nastava nas je naglo gurnula sa ivice jedne epohe u kojoj su metode podučavanja bile stare i preko 100 godina, u epohu u kojoj su naši učenici već živjeli, u svijet virtualne stvarnosti. Učili smo sami, jedni od drugih, učili smo od učenika kako da ih podučavamo. I tako smo dobili ovaj katalog sa sjajnim praksama koji će sigurno u budućnosti pomoći našim kolegicama i kolegama”, dodala je, potcrtavajući kako najbolje mjesto za učenje jesu učionica i škola, što je svima poznato, ali da poslije pandemije, podučavanje više nikada neće biti isto.

“Ne možemo ograničavati našu djecu da rade i žive onako kako smo mi naučili i na šta smo se navikli. Oni su rođeni u drugom vremenu, i mi treba da ih pratimo. U tom vremenu, pored učionice i žive riječi, i ljudskih susreta potrebno je da naučimo da rukujemo digitalnim alatima, jer mi živimo stvarnost u virtualnom svijetu”, kazala je, dodajući kako kolegicama i kolegama želi da iskoriste prikupljene online prakse na najbolji način, kako bi napravili još bolje.

Amela Hadžić iz JU “Djeca Sarajeva”
UNICEF/Panjeta

U ime odgajateljica i odgajatelja na prezentaciji Kataloga  obratila se i Amela Hadžić iz JU “Djeca Sarajeva”, te se u ime svojih kolegica Elme Šejtanić i Aide Ahmetović zahvalila svima koji su radili na ovom katalogu, a čije su aktivnosti i dobre prakse njegov sastavni dio.

“Želim kažem da je ovo prvi put da su predškolske ustanove uključene u jedan ovakav projekat. Novi način rada u to vrijeme bio je pun izazova, nedoumica, pitanja, ali mi smo se vrlo brzo prilagodili i iskoristili sve postojeće resurse na najbolji mogući način. Svi znamo da je taj period bio za sve težak, posebno za djecu koja su tada bila primorana boraviti u svojim kućama”, kazala je, prisjetivši se kako su tokom zatvaranja vrtića prevazilazili nastalu situaciju:

“Odlučili smo da snimamo naše aktivnosti po kućama, ali i vrtićima, zatim smo snimke snimke slali roditeljima putem viber grupa, FB-grupa i online platformi. Zadaci koji su proizilazili iz naših aktivnosti bili su osmišljeni na taj način da se za njihovu realizaciju koriste materijali i sredstva koji smo tada svi imali kod svojih kuća”, kazala je, dodajuči kako su  na ovaj način pokušali održati kontinuitet aktivnosti i vrijeme koje su djeca provodila kod kuće učiniti im ispunjenim.

“Animirali smo i djecu i roditelje, bez čijeg učešća bi sve ovo bilo nezamislivo. Na sreću svih nas, rad predškolskih ustanova je ubrzo i nastavljen, Iskreno se nadam da će ovaj katalog biti od velike pomoći svima u njihovom radu i da će biti podstrek za daljnje unapređenje odgojno-obrazovne prakse”.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović
UNICEF/Panjeta

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović ističe kako su webinari u okviru spomenutog projekta poslužili i za podučavanje kroz odabir najprovjerenijih strategija i metoda učenja i podučavanja, te o primjeni digitalnih alata i platformi:

“Glavni cilj bio je pružanje kontinuirane stručne podrške nastavnicima i stručnim saradnicima u obrazovnim ustanovama u realizaciji online kombinovane nastave. Paneli su bili regionalno posjećeni jer su bili u online formatu, pridružili su nam se ljudi ne samo iz BiH, nego i iz drugih zemalja. Privukli smo veliki interes, i pokazali da postoji potreba za stalnom komunikacijom, upravo kroz razvoj profesionalnih zajednica naših odgajatelja, naših nastavnika i menadžmenta škola”, kazala je dodajući kako su rezultat svega osnaženi nastavnici i menadžmenti škola.

“Jedan od rezultata je i ovaj pionirski korak - katalog digitalnih online sadržaja kao jedna dobra škrinja u koju će se pohranjivati izvrsni primjeri dobre prakse, resursi koji će se dijeliti u svim dijelovima KS,  ali koje ćemo nesebično staviti na raspolaganje i drugim kantonima, entitetu Republika Srpska, kao i Distriktu Brčko. Posebno bih se zahvalila svim odgajateljima i nastavnicima koji su se prijavili na naš javni poziv i dostavili nam svoje dobre primjere dobre prakse u čijoj izradi su koristili najsavremenije digitalne alate i koji će tako ohrabriti svoje kolege u zbornicima da krenu tim putem koji je nezaustavljivo odmakao u toku pandemije”, rekla je, izrazivši zadovoljstvo nastavkom saradnje s UNICEF-om, te se zahvalila se uposlenicima ministarstva koji su radili na projektu.

Sanja Kabil
UNICEF/Panjeta
dobre online prakse u nastavi na jednom mjestu
UNICEF/Panjeta

“Finalni proizvod svega ovoga treba biti jedna zajednička digitalna platforma čije će upravljanje doći u okrilje Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja. Predstoji još puno posla, ali ovi procesi su krenuli nezaustavljivo, a sve s ciljem i namjerom standardizacije kvalitete obrazovanja u kojem će sva djeca u svakom dijelu KS imati isti sadržaj i isti kvalitet obrazovanja i odgoja”, najavila je.

Sanja Kabil, voditeljica programa obrazovanja u UNICEF BiH ističe kako podučavanje u online okruženju nije isto kao ono u učionici.

“Mnoga djeca su imala razne izazove ali su naši nastavnici sjajno prilagodili tu praksu, razmišljali na koji način je bitno doći do ishoda učenja, odnosno šta je prioritet i kako postići te pedagoške ciljeve u nastavi. To je sve rezultiralo ovim katalogom ali i nastavkom naše saradnje”, kaže, dodajući kako je nastavnicima potrebno kontinuirano profesionalno usavršavanje u digitalnom okruženju:

“Što se tiče obrazovanja, planirano je da se unaprijedi kvalitet i kontinuitet obrazovanja za djecu, putem jačanja kompetencija nastavnika. Tu ćemo pružiti podršku da se unaprijedi kvalitet i efikasnosti digitalnog okruženja za učenje i nabaviti određenu vrstu opreme u odnosu na standard koji se izrađuje za cijelu BiH, te pružiti podršku svim obrazovnim vlastima pri izradi smjernica i politika za kombiniranje učenja”.

 

Katalog se može pogledati na sljedećem linku:

https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba/files/digitalni_katalog_primjera_dobrih_online_praksi_0.pdf?fbclid=IwAR0mP7a5zFMnZEmxSVwgT6JHsICXOlmOUYT63ssv27A0-JaNPAhpX-3iSmk