Radionice i mala olimpijada zdrave ishrane u Donjoj Ilovi

“Igram se i rastem zdravo”: Mališani u područnom odjeljenju prnjavorskog vrtića “Naša Radost” u mjestu Donja Ilova kroz igre i zabavu učili o zdravoj ishrani

Almir Panjeta za UNICEF
Workshops and mini Olympics of healthy nutrition in Donja Ilova
UNICEF/Panjeta
05 Novembar/studeni 2021

Male kuharice i mali kuhari iz najmlađe grupe vrtića “Naša radost” u Donjoj Ilovi kod Prnjavora prvi su zauzeli poziciju uz sto na kojem su odmah počeli da “roštiljaju” plastično povrće, mijese kolačiće od tijesta i uče kako najlakše i najbrže oguliti mandarinu. Na poligonu pored praćena grajom i glasnim navijanjem drugarica i drugara Nikolina je prva dovukla kolica puna kukuruza do sepeta i sve do jednog ih istresla.

“Bilo je teško, ali i zabavno! Neki su mi kukuruzi i ispali, ali sam na kraju uspjela!”, pohvalila nam se.

Na drugom dijelu prostranog vrtićkog dvorišta u toku su ostale discipline Male olimpijade: Hod po konopcu sa skrivenim zadacima na koje spremno odgovaraju, prelazak preko podloge s lješnjacima, kukuruzima i kestenjem, preskakanje prepreka, takmičenje u kotrljanju tikvi do cilja, potraga za skrivenim mrkvama, skupljanje i sortiranje po bojama jabuka raspoređenih po “paukovoj mreži” nacrtanoj na travnjaku...

Na jednom od stolova izložena su prava mala umjetnička djela, koja su i jestiva: Vozić sa lokomotivom i vagonima od paprike s točkovima od kolutića krastavca punjenim grožđem, mandarinama, bananama i mrkvom, na tanjirima su oblici lava i zeke od mandarina, ananasa, banana i zrna nara, a tu su i ježići od kruške s grožđem na bodljama od čačkalica.

Za ostalim stolovima djeca igraju igre pogađanja, voćne domine, asocijacije i druge “mozgalice”. Posebno je živo uz voćno i povrćno “kolo sreće” - vrtuljak sa strelicom i brojevima koji onome ko ga zavrti pokazuje šta sljedeće da pojede iz posudice na kojoj se strelica zaustavi:

“Najviše volim kad se zaustavi na mrkvi. Volim jesti mrkvu!”, kaže Matea, zavrti i – ima sreće, strelica staje na njenom omiljenom povrću. Tu je i Lenka koja kaže da također najviše voli mrkvicu, ali i mandarinu.

U igrama s oduševljenjem učestvuje i Danilo koji je tu s mamom Mirjanom:

“Ovo danas je bilo prelijepo. Ovdje smo tek odnedavno, dolazimo dva dana sedmično gdje se igra i druži s vršnjacima, a tri dana idemo u Banja Luku u Centar za rehabilitaciju sluha i govora gdje smo godinu i pol bili redovni svaki dan nakon čega je doktorica dala preporuku da dođemo ovdje na dva dana. Dobro se uklopio, zabavno mu je, voli da se druži sa djecom samo još nema dijaloga, nema razgovora ali dobro je, najbitnije je da je stalno u nešto uključen, da nešto radi i da se nečim zanima”.

Prisustvujemo aktivnosti “Igram se i rastem zdravo” koja se održava u područnom odjeljenju prnjavorskog vrtića “Naša Radost” u mjestu Donja Ilova. Radionica je jedna u nizu aktivnosti u okviru inicijative “Predškolska ustanova prijatelj zdrave ishrane” koju realizuju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Institut za javno zdravstvo RS uz podršku UNICEF-a BiH.

Kuhanje Donja Ilova

Drugaricama i drugarima iz Donje Ilove u goste su ovom prilikom došli i mališani iz centralnog odjeljenja u Prnjavoru kojima je ovo i prilika da uče o životu na selu i da se druže sa svojim vršnjacima.

Nedeljka Simić, među djecom poznatija kao Teta Neda na radionicu je dovela svoju grupu iz grada kako bi proveli dan na selu i upoznali se sa drugarima:

“Mi smo jedna cjelina, jedna ustanova, i dobro je da se djeca druže i upoznaju. Oduševljeni su i već planiramo naredni izlet”, kaže Teta Neda dodajući kako su djeca odlično odgovorila na sve zadatke:

“Već smo se pripremali sa njima, kroz dosadašnji rad smo obradili sve ove aktivnosti, uveli smo i neke nove. Dan ovdje im je bio zanimljiv i zabavan i ponešto smo naučili”. 

Tanja Antunović, odgajateljica u područnom odjeljenju u Donjoj Ilovi kaže da je prezadovoljna načinom na koji su djeca odgovorila na sve zadatke:

“Najvažnije je da su djeca zadovoljna, učestvovala su u svim aktivnostima koje su prošle odlično. Nije bilo treme, vjerovala sam u njih, za njih je to sve igra, ništa što mi inače ne radimo. Akcenat je na zdravoj ishrani, tu smo temu obrađivali i ranije, i oni su danas pokazali šta su sve naučili”.

Nenad Preradović, jedan od trenera Škola sporta “Prvi korak” Prnjavor koja godinama ima izrazito lijepu saradnju s vrtićem “Naša radost”, kaže kako djeci pokušavaju dočarati neke pozitivne stvari, i motivisati ih da se uz zdravu ishranu bave fizičkim aktivnostima:

“Motivišemo ih da se što više kreću, da provode što više vremena na otvorenom. Zadovoljan sam danas viđenim, odlično urađeno, šareno, dosta zdravih stvari, i kroz to smo proveli fizičke aktivnosti, djeca su se upoznala sa zdravom ishranom, zadovoljna su i nasmijana”.

Iz vrtića “Naša radost” smatraju kako je inicijativa “Škole/predškolske ustanove prijatelji pravilne ishrane” (PUPPI) od velike važnosti za unapređenje njihove ustanove koja je, ističu, među prvima u RS uskladila svoj jelovnik sa propisanim normativima, a učestvuju u mnogim projektima vezanih za pravilnu ishranu i promociju zdravih stilova života. Aktivnosti kojima smo prisustvovali organizovali su kako bi kod djece razvijali zdrave životne navike i povećali svijest o važnosti pravovremenog rada sa djecom posebno ističući značaj i koristi vrtića u prirodi, a sve uz iskustveno učenje – poseban metod koji koriste u radu sa djecom kroz koji ih motivišu da sami zaključuju i dolaze do rješenja.

“Djeca su pokazala svoje vještine, imali smo razne aktivnosti, logička zaključivanja i razmišljanja, stvarno sam prezadovoljna. U vrtiću primjenjujemo ovu inicijativu od samog početka, djeci se daju redovni zdravi obroci po jelovnicima koje nam je propisalo Ministarstvo, uz izmjene u skladu sa godišnjim dobima, i vodimo računa o nutritivnim vrijednostima tih obroka”, kaže Vesna Malešević, diplomirana vaspitačica u JU Dječiji vrtić “Naša radost” Prnjavor i NTC predavačica.

Marijana Petrović Klokić, vaspitačica iz centralnog odjeljenja vrtića u Prnjavoru potcrtava kako je najbitnije da su djeca  bila opuštena, zadovoljna i da su bez ikakvih tenzija i pritiska prošla kroz sve aktivnosti:

“Bili su srećni, ovaj dan će zapamtiti i mislim da im je to veliki doživljaj i u suštini su jako zadovoljni. Meni je bilo važno da oni budu opušteni, da im sve bude zanimljivo, i akcenat je bio da im sve prođe kroz igru”

Djeca Donja Ilova
Djeca Vrtica Donja Ilova

Đorđe Kovačević, v.d. direktora JU Dječiji vrtić “Naša radost” kaže kako je sve bilo izuzetno lijepo, te da se moglo primijetiti kako su uživali i djeca i vaspitačice.

“Djeca su nam najznačajnija, a za djecu je najznačajniji prvi obrazovni korak koji se dešava u vrtićima. Zdrava ishrana je jedan osnov za pravilan razvoj djeteta. Sve aktivnosti koje radimo podržavaju i djeca i roditelji, posebno aktivnosti vezane za zdravu ishranu što su roditelji posebno spremno podržali i aktivno se uključili”. 

Viđenim na radionici bila je zadovoljna i Nataša Cvijanović, pomoćnica ministra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS:

“Imali smo priliku da vidimo kako vaspitači realizuju svoje aktivnosti, kako podstiču djecu da upražnjavaju zdrave stilove života, a nadam se da će biti prilike da se u dogledno vrijeme razgovara i sa roditeljima koji kroz edukaciju treba da spoznaju šta je to zdrava ishrana i koliko je važna”, kaže, dodajući kako se u predškolskim ustanovama ne realizuje samo vaspitno-obrazovna funkcija:

“Realizuju se i socijalna te zdravstveno-zbrinjavajuća funkcija. Pored procesa obrazovanja predškolske ustanove bave se promovisanjem i implementacijom zdrave ishrane i zdravih stilova života”, kazala je.

Načelnik opštine Prnjavor na sastanku održanom prije radionice kazao je kako je zadovoljan radom vrtića “Naša radost” te dodao da opština stoji na raspolaganju kao pomoć u realizaciji narednih projekata:

“Vrtić je ustanova koja je za svaku vrstu pohvale, kako na organizacionom tako i na svakom drugom nivou već duži niz godina. Želimo da i dalje razvijamo segment predškolskog obrazovanja i vaspitanja na poručju naše lokalne zajednice, a ovaj projekat ide u prilog tome”.

Uz vrtić “Naša radost” iz Prnjavora, u trećem ciklusu PUPPI inicijative učestvuju i vrtići iz Dervente, Gradiške, Bijeljine i Nevesinja, i dvije osnovne škole iz Trebinja. S inicijativom se počelo još 2014. godine kako bi se standardizovala ishrana u vrtićima.

“Imali smo pravilnike koji su datirali iz bivše Jugoslavije, preporuke za ishranu predškolske djece su izmijenjene te se nametnula potreba za standardizacijom ishrane. Krenulo se sa standardizacijom ishrane u svim predškolskim ustanovama, kako privatnim tako i javnim, i taj dio standarda i normativa sa kuharicom kroz godišnja doba je postao sastavni dio pravilnika koji je predložilo Ministarstvo prosvjete i kulture, a usvojila Vlada RS 2016. godine”, kaže Dragana Stojisavljević, koordinatorica Inicijative PUPPI u Institutu za javno zdravstvo RS.