“Obje moje djevojčice su dojile, kao i mali Amar; to je prirodan i najbolji način hranjenja beba"

“Kutak za mame i bebe” u privremenom prihvatnom centru Sedra kod Bihaća omogućilo partnerstvo UNICEF-a i Udruženja “Žene sa Une”.

Almir Panjeta za UNICEF
01 August/kolovoz 2019

Majka troje djece kaže da joj je hranjenje djece u često teškim uslovima olakšavalo to što ih je sve dojila. “Obje moje djevojčice su dojile, kao i sada mali Amar; to je prirodan i najbolji način hranjenja beba, a i lakši je u situaciji kada smo u pokretu”, kaže mama Šefika koja je došla u “Kutak za mame i bebe”, koji je u privremenom prihvatnom centru Sedra kod Bihaća omogućilo partnerstvo UNICEF-a i Udruženja “Žene sa Une”.

Šefika je po zanimanju profesorica fizike i matematike. Iz Afganistana je krenula put Evrope prije osam godina, s tada dvogodišnjom djevojčicom i suprugom, direktorom lokalne nevladine organizacije, U Bugarskoj je provela šest godina i tu je rodila drugu djevojčicu koja danas ima dvije i pol godine. Mali Amar se rodio prije šest mjeseci u Bihaću i s njim redovno dolazi u Kutak, u kojem kao i ostale majke iz Sedre dobije podršku, presvuče i podoji svoju bebu.

Pedijatrica u Domu zdravlja Bihać dr. Merima Nokić-Čolaković ističe kako je dojenje nešto što je nezamjenjivo, a posebno važno za bebe i majke u pokretu:

“Mogu reći da sam kod majki s kojima sam došla u kontakt primijetila da većina njih doji, i vidjela sam da imaju napredne i lijepo njegovane bebe bez obzira na uslove u kojima se nalaze”, kaže dr. Nokić-Čolaković.

UNICEF u Bosni i Hercegovini povodom “Sedmice dojenja” koja se obilježava od 1. do 7. avgusta podsjeća da je isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života uvijek dostupan, najzdraviji i najjeftiniji vid prehrane novođenčeta. 

Dojenje je najbolji način hranjenja beba.
UNICEF/Panjeta
Dojenje je najbolji način hranjenja beba.
UNICEF/Panjeta