Objavljeni rezultati PISA testiranja za BiH

“Rezultati su za za nekog očekivani, za nekog šokantni, i jasno je da je potrebno poduzeti značajne korake ka poboljšanju obrazovanja”

Almir Panjeta za UNICEF
Objavljeni rezultati PISA testiranja za BiH
UNICEF/Djemidzic

03 Decembar/prosinac 2019

Bosna i Hercegovina je po prvi put učestvovala u PISA testiranju (Program za međunarodnu procjenu postignuća učenika) kada su se učenici iz BiH pridružili više od pola miliona 15-godišnjaka iz 79 zemalja koje su učestvovale u PISA 2018 testu. Rezultati za sve zemlje objavljeni su u Sarajevu 3. decembra 2019. godine., a BiH se od 79. zemalja koliko ih je učestvovalo našla na 62. mjestu. Djeca u BiH su za sve tri oblasti u prosjeku tri godine školovanja iza njihovih vršnjaka u zemljama OECD-a.

“Svaki drugi učenik u BiH je funkcionalno nepismen. Najlošija postignuća imamo iz prirodnih nauka. Rezultati su za za nekog očekivani, za nekog šokantni, i jasno je da je potrebno poduzeti značajne korake ka poboljšanju obrazovanja. Rješenja u vidu preporuka postoje, i dio su izvještaja. Ono što ohrabruje jeste da učenici u Bosni i Hercegovini općenito imaju pozitivan stav prema obrazovanju. Preko 85% njih vjeruje da će im obrazovanje osigurati bolju budućnost i zaposlenje te da se trud u obrazovanju isplati.", kazala je na predstavljanju rezultata Žaneta Džumhur iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO), pod čijom je mjerodavnošću i pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomski razvoj i suradnju (OECD) i organizirano PISA istraživanje u BiH. 

Žaneta Džumhur iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO)
UNICEF/Panjeta
Žaneta Džumhur iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO), pod čijom je mjerodavnošću i pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomski razvoj i suradnju (OECD) i organizirano PISA istraživanje u BiH. 
UNICEF/Panjeta

“Kroz PISA istraživanje želimo vidjeti koliko djeca razumiju ono što uče, koliko ‘izvlače između redova’, koliko izvlače sadržaj. Cilj nije da učenici samo znaju kad je Šekspir napisao neko djelo, već da to znaju čitati i da razumiju.”, kazala je Tania Bastianić, predstavnica OECD-a na predstavljanju PISA rezultata, dodajući kako rezultati PISA testiranja treba da posluže za unapređenje obrazovanja:

“Rezultati BiH nisu zadovoljavajući, nama je žao što je BiH na ovako niskoj poziciji, ali nadamo se da će vam ovaj rezultat biti početak razvoja i da ćete koristiti ove rezultate da poboljšate vaš sistem i da ćete se približavati OECD zemljama”, dodala je  Tania Bastianić.

“Važan ishod PISA istraživanja su preporuke, na temelju kojih je moguće poboljšati ili izmijeniti, odnosno, napraviti učinkovitijima određene segmente obrazovanih sustava. Objava PISA rezultata predstavlja jedinstvenu priliku za obrazovne vlasti u BiH da dobiju vjerodostojne i međunarodno mjerljive pokazatelje, na temelju kojih će moći unaprijediti obrazovne politike”, kaže Maja Stojkić, ravnateljica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO) te se potcrtala važnost podrške domaćih i međunarodnih partnera koji su podržali realizaciju PISA testiranja, među kojima i UNICEF BiH.

Alwin Nijholt Nadamo se da će ovi rezultati biti shvaćeni kao prilika za unapređenje obrazovnih sistema i pokrenuti debatu među nastavnicima, roditeljima, obrazovnim vlastima i svima koje edukacija zamima i kojih se tiče.
UNICEF/Panjeta
Adnan Husić, pomoćnik Ministra civilnih poslova BiH
UNICEF/Panjeta

“Nadamo se da će ovi rezultati biti shvaćeni kao prilika za unapređenje obrazovnih sistema i pokrenuti debatu među nastavnicima, roditeljima, obrazovnim vlastima i svima koje edukacija zamima i kojih se tiče. Važno je da BiH nastavi učestvovati u velikim međunarodnim istraživanjima te da će 2021. godine biti ponovo dio PISA istraživanja”, kazao je na prezentaciji PISA rezultata Alwin Nijholt, zamjenik šefice ureda UNICEF-a u BiH.

Adnan Husić, pomoćnik Ministra civilnih poslova BiH u sektoru za obrazovanje kazao je kako je objavljivanje PISA rezultata početak velikog i važnog procesa u BiH:

“BiH je dobila realne i relevantne pokazatelje o onome šta naši učenici znaju, razumiju i mogu primijeniti te koliko su spremni za život i rad u 21. vijeku. Dijagnoza je postavljena, preporuke su tu, i na nama je da ih primijenimo. Ovo nije kraj, nego početak zajedničkih aktivnosti svih obrazovnih vlasti i pred nama je realizacija preporuka, veliki posao koji nema alternativu”, kazao je Husić.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler potcrtao važnost shvatanja PISA rezultata i preporuka kao početka važnih promjena kao što je bio i slučaj Austrije u kojoj je, kazao je, objavljivanje PISA rezultata svojevremeno izazvalo veliki šok i potaklo brojne promjene. Šefica misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec kazala je kako se također nada da će podaci koje je BiH dobila PISA testiranjem biti od koristi u procesu unapređenja obrazovnog sistema u BiH te najavila i dalju podršku obrazovnim vlastima u BiH na tom putu.