“Kada sam čula da u našu školu dolaze IT Girls - to je bilo to!”

“Na početku je bilo predrasuda poput ‘nije to za djevojčice’, ali sam željela da dođem i pokažem da mi možemo isto što i dječaci”

Almir Panjeta za UNICEF
Djevojčice u sklopu IT Girls sekcije u Tolisi radno su obilj
UNICEF/Panjeta

11 Oktobar/listopad 2019

Međunarodni dan djevojčica 11. oktobar/listopad 20 djevojčica iz IT Girls sekcije Osnovne škole Fra Ilije Starčevića u Tolisi kod Orašja obilježile su radionicom na kojoj su uz pomoć Arduino setova s nastavnicom Ivanom Pejić sklapale treptajuću diodu. Na početku gledaju film o tome kako sklopiti diodu, te iz Arduino setova izdvajaju dijelove potrebne za vježbu čiji je cilj sklapanje diode koju će na kraju USB kablom spojiti na kompjuter te isprogramirati način na koji će raditi.

“Odavno su me interesirali informatika, robotika i programiranje, i kada sam čula da se u našu školu dolaze IT Girls, to je bilo to, nije me trebalo puno nagovarati da dođem i da se prijavim. Na početku se jesam susrela s nekim predrasudama kao ‘nije to za djevojčice’ ali sam željela da dođem i pokažem da mi možemo isto što i dječaci i da nema razlike”, kaže Ana, učenica osmog razreda i jedna od učesnica IT Girls radionica:

“Sve mi je zanimljivo, posebno kada vidim kako nešto što sami sklopimo na kraju funkcionira. Djevojčicama bih poručila da se uključe, da dođu, uče, i sigurna sam da će im se svidjeti!”

Djevojčicama bih poručila da se uključe, da dođu, uče, i sigurna sam da će im se svidjeti!”
UNICEF/Panjeta

Janja iz devetog razreda kaže da joj je učešće na IT Girls radionicama promijenilo mišljenja i stavove o djevojčicama u IT-u:

“Na radionice dolazim kako bih stekla više iskustva iz informatike i programiranja, i ovdje možemo naučiti mnogo toga i ujedno se boriti protiv predrasuda kako je ovo rezervirano samo za dječake. Radionice su mi utjecale na neka mišljenja i stavove, tako da sam počela razmišljati o tome da se u budućnosti bavim nečim vezanim za elektrotehniku i da za početak možda upišem i elektrotehničku školu”, kaže Janja. Tereza bi voljela da se što više djevojčica uključi:

“Prijavila sam se kako bih naučila nešto novo i zanimljivo, i radionice za sada ispunjavaju moja očekivanja. Voljela bih obići i druge škole i predstaviti im ovo što mi radimo, zainteresirati i druge djevojčice i pokazati im da možemo”, kaže Tereza. Radionicama je zadovoljna i Katarina:

“Ovdje sam jer na zabavan način učimo nešto novo, i kako bismo pokazale kako djevojčice mogu biti jednako dobre u informatici, programiranju i sklapanju. Saznala sam već mnogo toga novog, da nije bilo ovih radionica nikad ne bih ni znala kako se zove određeni dijelovi poput arduino uno ploče i čemu služe”, dodaje Katarina. Sa KatarionomTerezom, Janjom i Anom slažu se i ostale djevojčice koje su se priključile i dolaze na IT Girls sekciju kod nastavnice Ivane.

IT Girls u Tolisi obilježile Međunarodni dan djevojčica
UNICEF/Panjeta

IT Girls inicijativa je zajednička inicijativa agencija Ujedinjenih nacija (UNICEF, UNDP i UN Women) koja se bavi prevazilaženjem ograničenja i prepreka s kojima se suočavaju djevojke i žene u sektoru informacionio komunikacionih tehnologija (IKT) u BiH. U novembru 2018. godine predstavnice Inicijative zajedno s Bit Alijansom pokrenule su crowdfounding kampanju „IT Girls dolaze u vaše škole“ kako bi obezbijedili Arduino setove i potaknuli djevojčice da se bave naukom, tehnologijom, inžinjerstvom i matematikom.

“Nama je čast što smo među 10 škola u BiH koje su dobile 10 Arduino setova namijenjenih učenju programiranja i kreiranju elektronskih sklopova. Djevojčice su se rado odazvale i dolaze na radionice, vidim da su sretne što napokon ima neka sekcija posebno za njih”, kaže nastavnica fizike Ivana Pejić koja uz asistenciju nastavnika matematike Miroslava Damjanovića vodi radionice.

“Mislim da smo na najbolji način iskoristili priliku koja nam se pružila, radimo i unapređujemo znanja, ovo je nešto novo kako djeci tako i nama nastavnicima. Djevojčice su zainteresirane, pokazuju veliku želju za radom, naše je da im pokažemo osnove i damo mogućnost i pustimo ih da same istražuju i razvijaju kreativnost”, kaže nastavnica Ivana, dodajući kako postoji mnogo mjesta za napredak:

“Kako radim i u srednjoj strukovnoj školi, uz podršku ravnatelja obje škole IT Girls sekcija već se povezala sa elektrotehničkom školom čiji će učenici dolaziti na neke od naših radionica kako bi djevojčicama pokazali neke od vještina, a i one će ići kod njih, tako da time razvijamo suradnju. Već imamo veći interes djevojčica za elektrotehniku i smjer za CNC operatere, a mislim da će sada biti i još veći. Vodim i sekciju robotike, tako da je i ta suradnja također prirodna i svi će jedni druge nadopunjavati”, kaže nastavnica fizike i voditeljica IT Girls sekcija Ivana Pejić.

Nastavnik matematike Miroslav Damjanović kaže kako rado asistira na radionicama, i zadovoljan je viđenim: “Zainteresirane su i željne znanja, a na ovim radionicama djevojčice imaju priliku učiti nešto što ne mogu u redovnoj nastavi u osnovnoj, a možda ni u srednjoj školi. Mislim da su ovakve radionice jako važne za njih, da ih upoznaju sa ovom oblasti i otvori im brojne mogućnosti za budući razvoj”, kaže Miroslav Damjanović.

Osnovna škola Fra Ilije Starčevića u Tolisi otvorena je 1823. godine kao prva pučka osnovna škola u Bosni i Hercegovini.

nastavnica fizike i voditeljica IT Girls sekcija Ivana Pejić.
UNICEF/Panjeta