Dojite svoju djecu jer je to najbolje za njihov rani rast i razvoj

Međunarodna sedmica dojenja

Senad Doric
Dojite svoju djecu jer je to najbolje za njihov rani rast i razvoj
UNICEF/Dorina Pantaz
05 August/kolovoz 2022

Trideset i druga Međunarodna sedmica dojenja obilježava se od 1. do 7. augusta 2022. godine pod geslom „Zauzmimo se za dojenje: edukacija i podrška“. UNICEF BIH i Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji sa pedijatrima u FBiH i ove godine podsjećaju na važnost dojenja, zaštite i promocije dojenja kao "zlatnog standarda" dječje prehrane.

Dr. sci med. Aida Filipović Hadžiomeragić iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i dr. Pamela Kapetanović Goluža, pedijatrica JU Dom zdravlja Vitez ukazuju na koristi koje majke, kao i njihove bebe, dobivaju dojenjem.

“Majčino mlijeko je najzdravija hrana za vaše dijete. Ono je prvi korak u preporukama koje se tiču zdrave ishrane. Zašto preporučujemo majčino mlijeko? Zato što je ono optimalan izvor nutrijenata i svega što je potrebno vašem djetetu, posebno u prvih šest mjeseci života. Preporuka je da dojite isključivo do šest mjeseci, a onda, uz nadohranu, najmanje dvije godine i dalje. Dojite svoju djecu jer je to najbolje za njihov rani rast i razvoj, za sprječavanje bolesti kasnije, u starijoj dobi, posebno sprječavanje gojaznosti kao rizikofaktora za hronične nezarazne bolesti”, kaže dr. Filipović Hadžiomeragić.

Dr. sci med. Aida Filipović Hadžiomeragić iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i dr. Pamela Kapetanović Goluža, pedijatrica JU Dom zdravlja Vitez ukazuju na koristi koje majke, kao i njihove bebe, dobivaju dojenjem.
Dr. sci med. Aida Filipović Hadžiomeragić

"Dojenje je prva, najbolja, lako dostupna i besplatna hrana za dijete. Jedinstvena je mjera očuvanja zdravlja djeteta i majke jer u ranoj dobi potiče tjelesni, emocionalni i kognitivni razvoj djeteta, štiti ga od dišnih i crijevnih infekcija, a u kasnijoj dobi od sklonosti debljanju, šećernoj bolesti i visokom tlaku. Recipročan benefit ima za majku štiteći je od karcinoma dojke i jajnika, sklonosti debljanju i drugih kroničnih nezaraznih bolesti”, kaže dr. Kapetanović Goluža. 

Kako pandemija COVID-19 još uvijek traje, akcenat je na dojenju u vrijeme pandemije, dojenju u slučaju sumnje ili zaraze dojilje virusom SARS-CoV-2 i vakcinaciji dojilja protiv COVID-19.

dr. Kapetanović Goluža. 
dr. Kapetanović Goluža. 

Dojenje se preporučuje dojiljama koje sumnjaju na COVID-19 ili imaju COVID-19, ali uz mjere opreza, odnosno uz sve higijenske mjere.                  

 “Sve što je potrebno uraditi je da se pridržavate higijene disanja, tj. da nosite masku za vrijeme dojenja. Zatim, ukoliko kišete ili kašljete da obavezno sklonite glavu u stranu i odmaknete se od djeteta, te kašljete u maramicu koju ćete odmah baciti. Zatim, da perete ruke sapunom najmanje dvadeset sekundi prije i nakon dojenja djeteta kao i da održavate čistoću površina oko vas sredstvima za održavanje ili dezinfekciju”, kaže dr.  Filipović Hadžiomeragić

“Drage majke, znajte da je mogućnost zaraze vašeg djeteta jako malena, a infekcija uglavnom blaga. Stoga, koristi dojenja djeteta od majke oboljele od COVID-19 znatno pretežu nad nedostacima nedojenja i odvojenosti majke i djeteta. Ukoliko to vaše zdravstveno stanje dopušta, apsolutno nastavite dojenje tijekom infekcije uz pridržavanje mjera kontaktnog prijenosa virusa s majke na dijete (nošenje maske kod dojenja, pranje ruku i dezinfekcija površina). Ne dopustimo ovoj zlokobnoj bolesti da prekine tu divnu, neponovljivu jedinstvenu povezanost koje dojenje izgrađuje između majke i djeteta, a ostaje prisutna cijeli život”, poručuje dr. Kapetanović Goluža.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je kroz kampanju „Zbog onih koje voliš #vakcinedjeluju“ uputio preporuke dojiljama za vakcinaciju protiv COVID-19: Vakcinacija protiv COVID-19 se preporučuje svim dojiljama. Dijete je zaštićeno ako je dojilja vakcinisana. Brojna istraživanja dokazuju da su vakcine protiv COVID-19 sigurne i efikasne tokom dojenja. Zaštitite se! Vaše zdravlje i zdravlje vašeg djeteta su na prvom mjestu!